elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yatırımlarını Türkiye'ye kaydırmaya devam ediyor

Elektriğin üretildiği ya da tüketildiği tarafta bulunmayan firmalarının bu iki tarafın arasında kalan elektrik enerjisinin yönetimi ve altyapısının oluşturulması alanında yer aldığını dile getiren Schneider Electric Güç Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Bora Tuncer, “Schneider Electric olarak enerji verimliliği ve temiz enerji yatırımlarımızı ülkemize kaydırmaya devam ediyoruz. Diğer yandan Türkiye'de yaptığımız satın almalarla büyümeyi hedefliyoruz” dedi.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 2828 kez okunmuştur.


Schneider Electric için 2009 ve 2010 yıllarının hem yatırımlar açısından hem de ekonomik anlamda tam bir büyüme dönemi olduğunu söyleyen Tuncer, özellikle 2009 yılının ilk yarısına denk gelen global kriz döneminde yatırımlarını kısmak yerine hedefleri doğrultusunda büyümeye devam ettiklerini dile getirdi. 2010’un başlattıkları yatırımların devamına sahne olduğunu aktaran Tuncer, “Schneider Electric olarak 190 ülkede, toplam 120 bin çalışana sahibiz. 2009 yılında global olarak 15.7 milyar Euro’yu aşan bir satış rakamına ulaştık. Bunun yüzde 5 civarını Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar ve Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştirdik” diye konuştu. Bu bölgedeki çalışan sayısının yaklaşık 2 bin 500 kişi olduğunu ve bunun 2 bini aşkın kişisinin Türkiye’de çalıştığını belirten Tuncer, Türkiye’de ikisi İzmir’de olmak üzere üç fabrika, iki Ar-Ge merkezi ve yaklaşık 200 iş ortağı ile başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere toplam 16 ilde çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.



Firmalarının 2010 yılında Masdar City ile stratejik ortaklık gerçekleştirdiğini belirten Bora Tuncer, bu anlaşma ile Schneider Electric’in Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi'deki 6 kilometrekarelik temiz teknoloji bölgesi olan Masdar City'ye enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji çözümleri temin edeceğini söyledi. “Schneider Electric, Masdar City'deki güneş enerjisi santralleri için anahtar teslim çözümlerin geliştirilmesi ve Masdar City'de bulunan Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği yaparak ‘Schneider Electric Yenilik ve Uygulamada Yeterlilik Merkezi’ni kuracak” diyen Tuncer, Masdar City’nin aynı zamanda Schneider Electric’in birden fazla alanda enerji verimini optimum hale getirmek için güç, veri merkezleri, proses ve makineler, bina kontrolü ve fiziksel güvenlik alanlarındaki uzmanlığını bir araya getirdiği Ecostruxure mimarisinden de yararlanacağını dile getirdi.



“Yüzde 30'a kadar tasarruf sağlayan enerji verimliliği projeleri yapabilir durumdayız” 



Dünyada pek çok ülkede hayatın tüm alanlarında mevcut kaynakların artık en verimli şekilde kullanıldığını söyleyen Bora Tuncer, “Bizler de dünyada tüketilen enerjinin yüzde 72’lik kısmına verimlilik çözümleri sunuyoruz. Şu an mevcut bilgi seviyemiz ve gerçekleştirdiğimiz çözümlerle enerji, altyapı, endüstri, konut ve bina pazarlarında yüzde 30'a kadar tasarruf sağlayan enerji verimliliği projeleri yapabilir durumdayız” açıklamasında bulundu.



Ayrıca karbondioksit salımının düşürülmesine katkıda bulunarak, çevre dostu binalar yaptıklarını aktaran Tuncer, şöyle konuştu:



Schneider Electric olarak, Türkiye'de enerjinizden en iyi biçimde faydalanmanıza ve enerji tasarruf hedeflerinizi yakalamanıza yardımcı olmak için gereken insan gücüne, teknolojiye ve bilgiye sahibiz. İşte bu nedenlerle de kendimizi 2011 yılının global enerji yönetimi uzmanı olarak konumlandırıyoruz.”



“Schneider Electric olarak enerji ve altyapı, endüstri, bina ve veri merkezleri pazarlarında aktif enerji verimliliği çözümlerini etkin bir şekilde uyguluyoruz” diyen Tuncer, endüstri ve altyapı pazarında elektrik motorları, güç ölçümü, enerji izleme ve yönetim sistemlerinin yanı sıra endüstriyel otomasyon sistemleri ile ortalama tesis tüketiminin yüzde 10-20 azaltılabileceğine değindi. Türkiye’de enerji tüketimini yüzde 20 azaltmanın parasal karşılığının 60 milyar dolar olduğunu açıklayan Tuncer, firmalarının tüm bu alanlara enerji verimliliği çözümleri sunduğunu kaydetti. Tüm bunları yaparken sadece enerji tüketiminin azaltılması ile sınırlı kalmadıklarını söyleyen Tuncer, enerji kaynaklarının yönetimine bağlı olarak enerji maliyetlerinin düşürülmesi, enerjinin güvenilirlik ve sürekliliğinin geliştirilmesini de sağladıklarını dile getirdi.



“Manisa’daki fabrikamız yüzde 30’a varan oranda daha az enerji tüketiyor”



Global bir üretim merkezi ve ihracat üssü olan Manisa fabrikalarının sundukları çözümlerin birebir uygulandığı en önemli referansları olduğunu belirten Bora Tuncer, 8 Nisan 2010 tarihinde Manisa’da, Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘yeşil etkinlik’ ile çevre dostu yeni fabrikalarının açılışını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Verimlilik çözümleriyle donatılmış yeni fabrikalarının benzerlerinden yüzde 30’a varan oranda daha az enerji tükettiğini ileten Tuncer, "Doğaya saygılı, yeşil etkinliğimizi ise Uluslararası Live Earth kuruluşunun belirlediği kriterlere göre planladık. Amacımız kaynak kullanımını ve çevre üzerinde oluşabilecek negatif potansiyel etkileri minimize edecek bir etkinlik gerçekleştirmekti. Bu şekilde tüm elektrik kullanımında yaklaşık yüzde 45’lik bir enerji tasarrufu sağladık” şeklinde konuştu.



Bu sayede doğaya salınan karbondioksit gazı oranında aynı ölçüde standart bir etkinlikteki elektrik kullanımı ile karşılaştırıldığında yüzde 33’lik bir fayda sağladıkları bilgisini veren Tuncer, bu konuda pek çok referanslarının bulunduğunu ve Kopenhag İklim Değişikliği Zirvesi’nin düzenlendiği Bella Sergi ve Konferans Merkezi’nin bunlardan biri olduğunu söyledi. Tamamlanan fabrika yatırımının hemen ardından Areva orta gerilim dağıtım faaliyetlerini devralarak Schneider Electric’in beşinci global iş alanı olan Enerji Bölümü’nü oluşturduklarını belirten Tuncer, “Böylelikle enerji yönetimi ve verimliliğinin yanı sıra akıllı şebeke sistemleri ve network yönetim sistemlerinin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacak yüksek katma değerli çevre dostu çözümler sunabiliyoruz” dedi.



Schneider Electric’in yeşil bir gelecek ve sağlıklı bir çevre için çalışmalar yaptığını dile getiren Tuncer, firmanın rüzgar santrali entegre altyapı çözümleriyle verimlilik sağlarken aynı zamanda işletme maliyetlerini de düşürdüğünü kaydetti. Orta Gerilim Toplama Çözümü, Şebeke Bağlantısı Çözümü ve Merkezi Denetim Çözümü ile Schneider Electric'in RES yatırımcılarına destek verdiğini aktaran Tuncer, “Tek bir tedarikçiden işletme ihtiyaçlarına uyum sağlayacak şekilde tasarladığımız entegre altyapı çözümleri ile üreticilere komple çözüm alma fırsatı sunuyoruz. Bugüne kadar enerji verimliliğine katkı sağlayan önemli projeler gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.



“Masdar City’e enerji çözümleri sunacağız”



Firmalarının 2010 yılında Masdar City ile stratejik ortaklık gerçekleştirdiğini belirten Bora Tuncer, bu anlaşma ile Schneider Electric’in Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi'deki 6 kilometrekarelik temiz teknoloji bölgesi olan Masdar City'ye enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji çözümleri temin edeceğini söyledi. Tuncer, “Schneider Electric, Masdar City'deki güneş enerjisi santralleri için anahtar teslim çözümlerin geliştirilmesi ve Masdar City'de bulunan Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği yaparak, Schneider Electric Yenilik ve Uygulamada Yeterlilik Merkezi’ni kuracak” dedi.