elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tolkar, 'mucize'sine destek bekliyor

Sanayi tipi çamaşır makinesinde su, enerji ve deterjan kullanımını yüzde 50 azaltarak dünyada bir ilki gerçekleştiren Tolkar Makine, devletten destek bekliyor.



A- A+
14.01.2009 tarihli yazı 5861 kez okunmuştur.

Tolkar Makine, "Tabuları yıkar" sloganıyla satışa sunduğu; su ve enerji tüketimini yüzde 50 azaltan sanayi tipi çamaşır makinesi için devlet desteği bekliyor.



Sanayi tipi çamaşır makinesinde 1 kilogramlık çamaşır için kullanılan 13.5 litre su miktarını 7.5 litreye düşürmeyi başaran Tolkar, yurtiçinde askeriye, sağlık ve eğitim kurumlarına yeni makinesini satabilmesi için kamu alım ihalesi şartnamesinde değişiklik yapılmasını istiyor.



Tekstil ve sanayi tipi çamaşır makinesi üretiminde Türkiye'nin en önde gelen kuruluşu olan Tolkar, "mucize" anlamına gelen "Miracle" çamaşır makinesinin tanıtımını İzmir'deki fabrikasında gerçekleştirdi. Toplantıya Tolkar Makine Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, Ar-Ge Müdürü Tulga Şimşek, Finansman Müdürü Kaan Karace, Üretim Müdürü Tolkar Karace, İhracat Müdürü Mehmet Karali ve Pazarlama Müdürü Uğur Türkel katıldı.



Cenk Karace, dünya çapında finansal bir krizin yaşandığı bir dönemde yeni makinelerini piyasaya sürecek olmalarının hem şans hem de şansızlık olduğunu belirterek "Kriz ortamında en önemli konu tasarruftur. Miracle su, enerji ve deterjandan yüzde 50 tasarruf yaparak dünyada bir ilk gerçekleştiriyor. Ancak bütçelerin kısıldığı bir dönem piyasaya çıkmamız da bir handikap" dedi.





Ar-Ge'ye 2 milyon dolar harcadı


56 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Karace, Irak ve Afganistan'daki Amerikan askerlerinin de Tolkar ürünlerini kullandığını söyledi. Türkiye'de de en en büyük müşterilerinin askeriye, hastaneler, öğrenci yurtları ve turizm sektöründen olduğunu kaydeden Karace, "Yaklaşık 2 milyon dolarlık bir Ar-Ge bütçesiyle 2 yılda Miracle'ı geliştirip ürettik. Bu makinenin kamuda kullanılması için ihale şartnamelerinde değişiklik yapılması gerekiyor. Bu buluş nedeniyle TUBİTAK bize en fazla 400 bin lira destek verir. Oysa biz bunu Almanya'da yapsaydık 100 milyon euro destek alırdık" dedi.



Yeni makineden aylık 200 adet üretebileceklerini ama bunu 1500'lere çıkarmak gerektiğini vurgulayan Karace, "Bunun için yatırım ortağı lazım. En az 20 milyon euroluk yatırım gerekir çünkü. Tamamını biz gerçekleştirebilsek yıllık 500 milyon euro cirodan söz ederdik" diye konuştu.





Maliyetler yarı yarıya azaldı


Miracle'ı geliştiren ve patentinin de sahibi olan Tulga Şimşek ise "Çamaşır makinelerinde hem tanburun içine su dolar hem de dışında su olur. Ben 'smart balans sistemi' sayesinde dış bölgeyi ortadan kaldırdım. Böylece gereksiz yere su kullanımı sona erdi. Tanburun içindeki dalgakıranları küçültüp ayrıca çok sayıda yeni küçük paletler ekledim. Tanburun delikleri de küçültüldü. Bu sayede tekstil ürünlerinin daha az yıpranması da sağlandı" dedi. Şimşek, yeni makinenin su, enerji ve deterjan tasarrufu sağlayarak çevreye de büyük katkı sağladığını vurguladı.


Bin yataklı bir tesiste her gün yaklaşık 3 bin ton çamaşır yıkandığı varsayılırsa bu, 40 ton su kullanımı demek. Buna göre Tolkar'ın Miracle'ı 3 bin ton çamaşırı sadece 20 ton suyla yıkayabilecek.



Cenk Karace, "Örneğin Antalya'da eski tip bir makinenin aylık maliyeti 1100 eurodur. Bu makinenin ise 550 euro" dedi.



Tolkar, 60, 225, 340 ve 500 kg yıkama kapasiteli olmak üzere 4 tip sanayi tipi çamaşır ve tekstil boyama makinesi üretiyor. Örneğin 60 kg makinelerin satış fiyatı 18 ila 20 bin euro arasında değişiyor. Aylık 200 makine satış hedefini finansal kriz nedeniyle revize eden şirket Miracle'dan 6'sı yurtdışı olmak üzere 1 ayda toplam 20 makine sattı.








Patentine Miele talip


"Smart Balans Sistemi"ni geliştirerek su, elektrik ve deterjan kullanımını yüzde 50 düşüren mühendis Tulga Şimşek, patentin sanayi tipi hakkını Tolkar'a verdi ancak ev tipi patentinin hakları kendisinde. Bu hakkını öncelikle Vestel veya Arçelik gibi yerli firmalara vermek istediğini söyleyen Şimşek, ancak Alman Miele'nin kendisine daha ciddi yaklaştığını söyledi. Şimşek, bir Ar-Ge'ci olarak çok sıkıntı çektiğini belirterek, "Benim için önemli olan problem çözmek. Para pulla pek işim olmaz. Eğer ev tipi çamaşır makinesi patentini satarsam bir Ar-Ge ekibi kuracağım" dedi.





İsim babası Almanlar


Tolkar, önce "Smartex" adıyla ürettiği yeni çamaşır makinesinden ilk önce Almanlar aldı. Makineyi çok beğenen Almanlar "Bu bir mucize" deyince, Tolkar, makinesine İngilizce mucize anlamına gelen "Miracle" ismini verdi.





Yıllık cirosu 30 milyon euro



1969'da kurulan Tolkar, bir aile şirketi. İzmir'de 2 üretim fabrikası; Antalya, Manavgat ve Muğla'da ise 3 çamaşır yıkama fabrikası bulunuyor. Yıllık 2500 makine üreten şirket, 56 ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin yıllık cirosu ise 30 milyon euro. 800 çalışanı bulunan şirket, 13 bölge satış ve servis müdürlüğünün yanı sıra 20'den fazla distribütöre sahip.



Kaynak: Referans