elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

THY yılda 500 bin dolar tasarruf planlıyor

Türk Hava Yolları, petrol fiyatlarındaki rekor artışların doğurduğu maliyet yükünü tasarruflarla dengelemeye çalışıyor.



A- A+
14.07.2008 tarihli yazı 3979 kez okunmuştur.

Uçaktaki su tanklarını tam doldurmayarak yılda 500 bin dolar tasarruf planlayan THY, genel tedbirlerle de 100 milyon dolarlık tasarruf hedefliyor.



Petrol fiyatlarındaki hızlı artışın getirdiği aşırı yakıt yükünü azaltmaya çalışan Türk Hava Yolları (THY), sudan bile tasarruf etmeye başladı. Uçaktaki su tanklarını tam doldurmayarak sadece buradan yılda 500 bin dolarlık tasarruf elde etmeyi planlayan THY, alınan genel tedbirlerle de yılda 100 milyon dolarlık tasarruf sağlamayı hedefliyor.


Aldıkları tedbirlerin faydasını görmeye başladıklarını belirten THY Genel Müdürü Temel Kotil, tedbirleri uygularken verimlilik ve kaliteden asla ödün vermeyeceklerini söyledi.


Mısır Havayolları'nın dünyanın en büyük havayolu birliği Star Alliance'a tam üyeliği nedeniyle Kahire'de düzenlenen imza törenine katılan Temel Kotil, Türk ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Varili 150 dolara yaklaşan petrol fiyatları nedeniyle havayollarının zor günler yaşadığını, kendilerinin ise krizden korkmadığını vurgulayan Kotil, "Mali durumumuz çok iyi. Krizi fırsat olarak görüyoruz hem yolcu hem de filoda büyüyoruz" dedi. Kotil, bu dönemde başta Amerika'da olmak üzere dünyada çok sayıda havayolunun kapandığını, bu durumun da bir dizi tasarruf tedbirini zorunlu kıldığını vurguladı.




Yer hizmeti maliyeti düşecek


THY'nin kriz karşısındaki stratejini anlatan Kotil, "Yakıt bizim giderlerimizin yüzde 33'ünü oluşturuyor. Yakıt fiyatlarındaki artış elbette bizi de olumsuz etkiliyor. Ancak rekabetin zorlaştığı ortamda tedbirini alan havayolları diğerlerinin önüne geçer. Çünkü her havayolu aynı hızda tedbir alamıyor. THY giderleri azaltmakta çok başarılı oldu. Uçaklarımızı bu yıl yüzde 12 daha fazla uçuruyoruz. Filomuzda yüzde 21 büyüme var. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda kriz bizim için problem olmuyor" diye konuştu.


Giderleri azaltma konusunda Uluslararası Havayolu Birliği'nin (IATA) "Green Team" (Yeşil Takım) ekibiyle çalıştıklarını anlatan Kotil, yeni tasarruf tedbirlerine göre uçaktaki su tanklarını tam doldurmadıklarını, seferlerde rüzgar faktörünü göz önüne aldıklarını, uçak körükte beklerken havalandırma için motoru çalıştırmak yerine, bunu yer hizmetlerinden sağladıklarını anlattı.


Kotil, aldıkları tedbirler sayesinde yılda 100 milyon dolar tasarruf hedeflediklerini, sadece uçaklara daha az su yükleyerek yılda 500 bin dolar tasarruf sağlamayı beklediklerini dile getirdi. Yer hizmetleri için de yılda 200 milyon dolar ödediklerini kaydeden Kotil, çok yoğun sefer yaptıkları havalimanlarıyla sıkı pazarlıklar yaparak bu rakamı da daha aşağıya çekmeye çalıştıklarını ifade etti.




İkramdan tasarruf olmayacak


Tasarruf tedbirlerini uygularken verimlilik ve kaliteden asla ödün vermeyeceklerinin altını çizen Kotil, "Biz kaliteye oynayan bir havayoluyuz. Yolcuya dönük hizmetlerde tasarruf etmeyiz. Bu nedenle ikram konusunda tasarruf etmeyi aklımızdan bile geçirmiyoruz" diye konuştu.


Dış hatlarda büyürken bunun iç hatları ihmal ettikleri anlamına gelmemesi gerektiğini ifade eden Kotil, iç hatlarda frekans artırımına gideceklerini, Ankara merkezli operasyon yapan Anadolujet'in haksız rekabete neden olduğu şeklindeki eleştirilerin de gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Kotil, Ankara uçuşlarında iyi bir sinerji yakaladıklarına dikkat çekerek, "Anadolujet'in Ankara'dan büyük şehirlere her gün en az 2 seferi var. Ankara iç hat uçuşlarının yanısıra yurt dışı için de iyi bir merkez olacak. Anadolujet'in uçuşlarından çok memnunuz, doluluk oranı yüzde 85'lere ulaştı" şeklinde konuştu.








Satış ofisleri kapanacak


THY olarak her yıl yüzde 16 büyüme hedeflediklerini belirten Temel Kotil, dış hatlarda yüzde 20 büyüdüklerini, Star Alliance'a tam üye olmalarının ardından business class yolcu sayısının da yüzde 26 arttığını kaydetti. THY'nin biletlerinin yüzde 85'inin acenteler aracılığıyle satıldığını ifade eden Kotil, satışın sadece yüzde 10'unun gerçekleştiği satış ofislerini kapatacaklarını kaydetti. Kotil, "Türkiye çapında 34 ofisimiz var. Marmaris ve Bursa ofisini kapattık ancak hepsini birden kapatmayacağız" dedi.




THY'nin karlılık sırrı


Uluslararası ortamlarda karşılaştığı diğer havayolu yöneticilerinin THY'nin krizde bile nasıl kar edebildiğini merak ettiğini anlatan Kotil, "Ortada sihirli bir formül yok, ürün kalitesini artırıp fiyatları düşüreceksiniz" diye konuştu. Mısır Havayolları'nın Star Alliance'a üye olmasından sonra THY'nin, Mısır'da Kahire'nin ardından ikinci uçuş noktası İskenderiye olacak. Kahire'ye haftada 9 kez yapılan sefer sayısı da 14'e çıkacak. Bu yıl içerisinde ayrıca Rusya'da Ufa ve Samara kentlerine sefer konacak.




'İzinizden gidiyoruz'


Star Alliance'ın 21. üyesi olan ve filosunda 50 uçak bulunan Mısır Havayolları'nın CEO'su Kaptan Tawfik Assy, THY'nin izinden gittiklerini ve iki ülke arasındaki ortak uçuşları daha da arttırmayı planladıklarını söyledi. Kahire Havalimanı'nın Birliğin Afrika'daki merkezi olacağını anlatan Assy, 11 milyon yolcu kapasiteli 3. terminalin inşaatını yapan TAV İnşaat'ın çalışmalarından çok memnun olduklarını da kaydetti. Assy, "Bu proje hem bizim hem de Türkiye için çok önemli bir gurur kaynağı" dedi.






Kaynak: Referans