elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Microsoft, Türkiye'ye Ar-Ge yatırımı için gelecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ABD'li bilişim devi Microsoft'un 1 numarası Steve Ballmer'a yatırım teklifi götüren Ergün, "Ar-Ge yatırımı için ekip gönderip araştırma yapacağız. Ayrıca Skype'ı geliştirmek için ülkeniz uygun." cevabını aldı.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 2696 kez okunmuştur.


Türkiye'de bilişim vadisi kurmayı planlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün düğmeye bastı. Dün bu amaçla dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'u Redmond Kampüsü'nde ziyaret eden Bakan Ergün, Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer ile görüştü. Ballmer'dan "Ar-Ge yatırımı için ekip gönderip araştırma yapacağız. Ayrıca Skype'ı geliştirmek için ülkeniz uygun. Yani genç ve dinamik. Bu sebeple Anadolu'daki üniversitelerinizle de ortak projeler geliştireceğiz." şeklinde yanıt aldığını kaydeden Bakan Ergün, Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurulması için Ballmer'ın bir heyeti görevlendirdiğini aktardı. Ergün, "Bu amaçla önümüzdeki hafta Ar-Ge ekibini Türkiye'ye gönderecekler. Ben konuyu şahsen önemsedim. Bunların telaffuz edilmesi ve üzerinde çalışılıyor olması bile önemli." diye konuştu. Microsoft'un İsrail ve Hindistan'da Ar-Ge merkezi kurduğu ve 1000'e yakın kişi çalıştırdığını hatırlatan Ergün, "Bu potansiyelin Türkiye'de olacağı önerisinde bulunduk. Türkiye'de araştırma merkezi kurulması için çalışma başlatacaklarını söyledi. Bazı ürünlerin geliştirilmesi için de Türkiye'de önemli fırsatlar var dedik. Bilişim vadisini, teşvikleri anlattık. O özellikle Avrupa'da geliştirilen Skype'ın bir unsurunun Türkiye'de olması düşüncesini ifade etti. Kuzey Avrupa'da nüfus çoğunluğu olmadığı için arzu edilen uzman bulunamıyor. Ama Türkiye genç ve dinamik." diye konuştu. Bu nedenle Microsoft'un bazı operasyonlarının Türkiye'de olacağını kendisine göstermeye çalıştıklarını kaydeden Bakan Ergün, Ballmer'ın da bunun farkında olduğunu ifade etti.





Ballmer, görüşmede Bakan Ergün'e Fatih projesi için de birkaç farklı modelde tablet bilgisayar tanıttı. Gazetecilerin, 'Ballmer'ın vaatleri Fatih projesini kapmak için olabilir mi?' sorusuna "Ballmer, Türkiye'yi yakından takip ediyor. Türkiye'nin büyüme potansiyelini görünce herkese 'Durun Türkiye'de ne oluyor?' diye sordu ve araştırmaya başladı. Kararlarda Türkiye'nin hızlı gelişimi etkili. Fatih projesi ile ilgisi yok." yanıtını verdi. Türkiye'nin dünya ekonomisi sıralamasında 26'dan 16'ya yükseldiğini ancak Microsoft'un iş yaptığı ülkeler arasında 27. sırada kaldığını hatırlatan Ergün, "Ballmer, neden Türkiye Microsoft'un iş yaptığı ülkelerde 16'da değil. Bunların hesabını yapıyor." dedi. Ballmer'ın Türkiye potansiyelini değerlendirmek için ekip görevlendirdiğini aktaran Ergün, "Bazı operasyonların Türkiye'de olacağını kendisine göstermeye çalıştık." diye konuştu.



Microsoft'un hayata geçirmeye hazırlandığı Bulut Bilişim'in yaygınlaşmasına paralel oluşacak yeni veri merkezlerinin de Türkiye'de üretilebileceği hususunu da konuştuklarını vurgulayan Bakan Ergün, "Microsoft Bulut Bilişim projesine çok önem veriyor." diye konuştu.



'Fatih'te biz de varız



Microsoft'un 16 milyon tabletle 5 milyar doları bulacak Fatih Projesi'ne katılacağını aktaran Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Türkiye'de Exper, Arçelik, Vestel, Casper gibi yerli üreticilerle Microsoft'un beraber çalışarak altyapı hazırlayabileceğini söyledi. Toplantıda Microsoft ile Anadolu'daki üniversitelerin işbirliği de gündeme geldi. Bakan Ergün, şu anda Koç Üniversitesi'yle firmanın işbirliği yaptığını belirterek, görüşmede bunun çok daha fazla üniversiteye yayılması görüşünün çıktığını kaydetti.





Kaynak: Zaman