''KOBİ'ler uyuyan dev''
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, KOBİ'lerin büyük potansiyelinin hızlı harekete geçirilmesi durumunda ekonominin de daha hızlı büyüyeceğini söyledi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "KOBİ'lerimizin adeta 'uyuyan dev' diye tanımlayabileceğimiz büyük potansiyelini daha hızla harekete geçirmeyi başardığımız takdirde ekonomimiz de çok daha hızla kanatlanacak" dedi.
Küçük, İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nün KOSGEB işbirliğiyle düzenlediği 7. KOBİ'ler ve Verimlilik Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekonominin ve büyümenin lokomotifinin reel sektör olduğunu, reel sektörün büyük çoğunluğunu ise KOBİ niteliğindeki işletmelerin oluşturduğunu, imalat sanayi sektöründeki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ niteliği taşıdığını kaydetti.
Son yıllarda Türkiye ekonomisinde önemli kazanımlar sağlandığını, özellikle küresel krizden çıkışta ortaya koyduğu başarı ile Türkiye'nin, tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten Küçük, "Türkiye ekonomisi hızla kabuk değiştirip makro düzeyde çok olumlu gelişmeler yaşanırken, mikro düzeye baktığımızda ise bazı çok başarılı örnekler olmakla birlikte genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin bu sürece uyum sağlamakta zorlandıkları görülmektedir" şeklinde konuştu.
KOBİ'lerin sorunlarına değinen Küçük, kurumsallaşma konusunda önemli bir eksiklik bulunduğunu ve kayıt dışı faaliyetlere rastlanabildiğini, bu iki noktadaki zafiyet nedeniyle de finansmana erişim, kredi koşullarını karşılama, sermaye piyasalarının imkanlarından, diğer destek ve teşviklerden yararlanmanın KOBİ'ler için büyük ölçekli firmalara göre daha sıkıntılı ve zor olabildiğini söyledi. Küçük, bunun yanında KOBİ'lerin bilgi teknolojileri altyapısı kurmada, personeline eğitim vermede ve nitelikli eleman temin etmede de sorunlar yaşadığını bildiklerini ifade etti.
Günümüz dünyasında rekabet üstünlüğü ve yüksek katma değer için teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini artırmanın büyük önem taşıdığını kaydeden Küçük, KOBİ'lerin Ar-Ge desteklerinden daha etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlayacak ilave desteklerin de devreye girmesini beklediklerini söyledi.
Tanıl Küçük, yeni rekabet şartlarına uyum sağlamada KOBİ'lerin yapması gerekenler bulunduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kendimizi, küreselleşmeyi anlayan ve yaşayan bir yapıya taşıyabilmeliyiz. Kaynakları kısıtlı KOBİ'lerimiz, Ar-Ge ve inovasyon başta olmak üzere küresel rekabetin gerektirdiği yatırımları ancak bir araya gelerek güçlerini birleştirerek yapabilirler. KOBİ'lerimizin adeta 'uyuyan dev' diye tanımlayabileceğimiz büyük potansiyelini daha hızla harekete geçirmeyi başardığımız takdirde ekonomimiz de çok daha hızla kanatlanacak."
Kaynak: dunya.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi