elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gazprom Türkiye'ye dev projelerle geldi

Gazprom, Türkiye'de depo kurmak ve santral almak için ciddi bütçe ayırdığını açıkladı. Yine Gazprom Bosphorus Gaz'ın çoğunluk hisseleri için de Şen Ailesi'yle de masada...



A- A+
29.03.2009 tarihli yazı 3614 kez okunmuştur.

Gazprom İş Geliştirme Direktörü Schulz-Oral, Türkiye'de depo kurmak ve santral almak için ciddi bütçe ayırdıklarını söyledi ve ekledi: "Bosphorus Gaz'ın çoğunluk hisseleri için de Şen Ailesi'yle masadayız"..



Dietmer Schulz-Oral... Gazprom Almanya'nın Güney Avrupa-Türkiye Strateji ve İş Geliştirme Direktörü olarak Türkiye'de basınla bir araya geldi. Çantasına ciddi işler koyup gelmiş... Schulz-Oral kısa vadede tamamlanacak milyarlarca euroluk işler arasında, Türkiye'de doğalgaz ithalatı yapan ve yüzde 40 ortağı oldukları Bosphorus Gaz'ın çoğunluk hissesini almak üzere şirketin yüzde 30 ortağı Şen Ailesi ile görüşmeleri, depo kurma çalışmaları ve santrallere ortaklık ya da satın almak için kaynak ayırmalarını saydı.



GAZ SATACAK


Türkiye'ye Nisan 2003'te Bosphorus Gaz Corporation'un (BGC) kuruluşuyla birlikte geldiklerini, 2004'te şirketin yüzde 40'ını aldıklarını anımsatan Schulz-Oral, BGC'nin Mayıs 2007'de Gazprom Export ile 2021'e kadar yıllık 750 milyon metreküp hacminde gaz satış kontratı imzaladığını belirtti. Schulz-Oral, şirketin Ocak 2009'da piyasada müşterilerle satış kontratları imzalamaya başladığını belirtti. Schulz-Oral, yeni dönemde iddialı hedeflerini tek tek sıralamaya başladı. İlk değindiği hedef; yüzde 40 ortak olduğu BCG'de yüzde 50 artı 1 hisseyi ele geçirmek. Bunun için de şirketin yüzde 30'una sahip olan eski Fenerbahçe Başkanı Ali Şen'le masada olduklarını belirten Schulz-Oral, "Şirketin kalan yüzde 30'luk hissesi ise Rus Ringas Grup'ta. Hedef Şen Ailesi ile anlaşıp ilk çeyrekte yüzde 50 artı 1'e ulaşmak. Daha sonraki hedef ise yüzde 80'lik hissenin sahibi olmak" dedi.



İKİNCİ HEDEF DEPO KURMAK


İkinci hedef ise 750 milyon metreküplük doğalgaz deposu kurmak. Schulz-Oral, kapasitenin ileride 1 milyar metreküpe çıkarılmasının planlandığını da kaydetti. Schulz-Oral'ın değindiği son yatırım alanı ise doğalgaz çevrim santrali alımı. Konuyla ilgili olarak Schulz-Oral, "Projelendirilmiş ya da halihazırda üretim yapan santralleri satın alma ya da ortaklık olabilir" dedi.



Gazprom 3 koldan geliyor


* GAZ İTHALATI: 2021'e kadar 750 milyon metreküplük ithalat anlaşması var. Bunun için BGC'de payını artırıyor.


* DEPOCULUK: 1 milyar metreküplük depo yatırımı. Bu Türkiye'nin ithalatının yüzde 2'sine denk geliyor.


* SANTRAL ALIMI: Şirket ortaklık ve tamamını satın almaya açık.



Doğalgaz dağıtım ihalelerinde uçtular!


Toplantıda Gazprom'un Başkent Doğalgaz'a ortak alınacağı da gündeme geldi. Schulz-Oral, ihaleyi kazanan Global Yatırım'dan gelen talep üzerine görüştüklerini ancak sonuç çıkmadığını belirtti. Global'in ardından Başkent Doğalgaz'ın ihalede ikinci olan Elektromed'e teklif edildiğinin hatırlatılması üzerine Schulz-Oral, "Şirket görüşmek istiyor. Bildiğim bu ay görüşme olacak. Elektromed bize modelle gelmeli. Sonuç Nisan'da belli olur" dedi. Schulz-Oral'ın "Dağıtımında fizibilite yaptık. Çıkardığımız fiyatlar ihaledeki rakamların çok çok altında" yorumunun ardından "Teklifler çok mu uçuk" sorusuna "Evet, çok uçtular. Hesabımız bize bu ihalelerden geri dönüşün 80 yıl alacağını gösteriyor" yanıtını verdi.



Nabucco'ya bizden gaz verilmez


Gazprom Almanya İş Geliştirme Direktörü Schulz-Oral, "Gazprom Nabucco'ya gaz verecek mi" sorumuza kesinlikle gaz verilmeyecek yanıtını verdi. Schulz-Oral, kendilerinin Güney ve Kuzey Akım projelerini desteklediğine işaret etti. Nabucco'ya gaz verebilecek Kazakistan, Hazar gazı ve Özbekistan'ın engellenerek Türkiye'nin güç olmasının önüne geçildiğine yönelik yorumlara da şu yanıtı verdi: "Biz zamanında Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan'la kontratlar yaptık, iletim şebekelerine milyarlarca dolarlık yatırım yaptık. Yatırım yapılırsa diğer ülkeler de bölgeden gaz kullanabilir."



Kaynak: Sabah