elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çin 50 Milyar Metreküp Boru Hattı İnşa Ediliyor

Batı bloğundan gelen sayısız yaptırımlara karşı enerji devi Rusya, Çin’e kadar uzanacak devasa boru hattı ile gözünü doğu bloğuna çeviriyor. Batı yaptırımlarına karşı alternatif müşteri arayışında olan Gazprom, Çin’e gaz satmayı planlıyor. Proje detayları yazımızda.



A- A+
01.04.2022 tarihli yazı 3165 kez okunmuştur.
Rus doğalgaz devi Gazprom, batılı ülkeler tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle Çin'e 50 milyar metreküp doğalgaz boru hattı inşa etmeyi planlıyor. Boru hattı döşenmesine 2024 yılında başlanabileceği bildiriliyor.
 
Gaz ve petrol ihracatı, Avrupa ülkeleri başlıca müşteriler olmak üzere Rusya ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturuyordu. Bununla birlikte, Business Insider'ın haberine göre; Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Avrupa ülkeleri, Rus bankalarını uluslararası ödeme sisteminden çıkarmak gibi ekonomik yaptırımlar uygulamaya koydular, ancak Rus enerji ithalatını henüz durdurmadılar.
 

Gaz Sağlayan Rus Boru Hatları

Almanya, gazı anakara Avrupa'ya taşımak için tasarlanan Nord Stream 2 boru hattının planlarını durdurdu. Ancak şu anda Avrupa'ya gaz sağlayan Nord Stream 1 çalışır durumda.

 
Almanya-Rusya Nord Stream Boru Hattı

►İlginizi Çekebilir: Türkiye'de Enerji Nakil Hatları ve Son Durum
 
Shell ve BP gibi enerji devlerinin Rus enerji işletmelerinden ayrılma niyetlerini açıklamalarının ardından Gazprom, gaz arzını genişletmek için yollar arıyor ve dünyanın en hızlı büyüyen gaz piyasası olarak Çin, cazip bir destinasyon. Aynı zamanda Çin'in Rusya'nın son askeri eylemlerini işgal olarak adlandırmaktan kaçınmasına da yardımcı oluyor.
 
2014 yılında Gazprom, Çin ile yılda 38 milyar metreküp gaz tedarik etmek için 30 yıllık bir anlaşma imzalamıştı. Bloomberg'in bildirdiğine göre, bu anlaşma kapsamındaki tedarikler, Sibirya'nın Gücü boru hattının tamamlandığı 2019'da başladı.
 

Soyuz Vostok Boru Hattı

Gazprom şimdi, Soyuz Vostok olarak da adlandırılan Sibirya'nın Gücü 2 gaz boru hattını inşa ederek Çin ile olan ilişkisini daha da genişletmek istiyor. Şirket bir basın açıklamasında, yönetim kurulu başkanı Alexey Miller'ın yakın zamanda Moğolistan'dan boru hattının uygulanmasını görüşmek üzere Moğolistan başbakan yardımcısı Sainbuyan Amarsaikhan ile bir araya geldiğini söyledi.
 
Basın açıklamasında, Moğol şirketlerinin arazi ve arkeolojik araştırmalar yapmasını ve projenin çevre üzerindeki etkisini değerlendirmesini içeren boru hattının inşası için bir tasarım ve araştırma işi sözleşmesinin de toplantıda imzalandığı belirtildi.
 
Geçen ay, boru hattı projesinin Moğol topraklarından geçen 598 millik bölümünün görülebileceği fizibilite raporu onaylandı. Kullanılan boruların çapı 1,42 metre veya yaklaşık 56 inç olacak ve Çin'e 50 milyar metreküp veya 1,8 trilyon metreküp gaz gönderilmesini sağlayabilek için güzergah boyunca beş kompresör istasyonu kurulacak.

 
Soyuz Vostok Boru Hattı İnşaası
 
Gazprom CEO’su Alexey Miller basın açıklamasında; "Soyuz Vostok doğalgaz boru hattı projesi üzerindeki çalışmalar aktif ve başarılı bir şekilde ilerliyor. Bir ay önce fizibilite çalışmasının sonuçları onaylandı ve bugün bir tasarım sözleşmesi imzalandı. Bu da projenin uygulama aşamasına geçtiği anlamına geliyor." dedi.
 
Kaynak:

interestingengineering.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.