elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ağaoğlu enerjiye yatırım yapacak

Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, üç yıl içinde enerji sektörüne 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı ve 1000 megavatlık bir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını belirtti.



A- A+
16.04.2009 tarihli yazı 3535 kez okunmuştur.

Ağaoğlu, 'Bu lisansların 2012 yılına kadar enerji üretime geçmesi için çalışacağız. Hedefimiz 2015 yılında kurulu güç bazında Türkiye'de enerji sektörünün ilk 10 şirketi içinde yer almak' dedi.



Ali Ağaoğlu, grubun enerji sektörüne yönelik yatırım ve hedeflerini açıklamak üzere, üst düzey yöneticileri ve Enerji Grubu'nun başına yeni getirilen Elektrik Mühendisi Murat Onuk ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.



Ağaoğlu, gelecek üç yıl içinde enerji sektörüne 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı ve 1000 megawatlık bir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını belirterek, 'Bu lisansların 2012 yılına kadar enerji üretime geçmesi için çalışacağız. Hedefimiz 2015 yılında kurulu güç bazında Türkiye'de enerji sektörünün ilk 10 şirketi içinde yer almak. Aslında benim için ilk 10 içinde yer almak da o kadar kabul edilecek bir hedef değil, daha ön sıralara çıkmak durumundayız' dedi. Hızlı büyümek için mevcut lisansları satın almayı tercih ettiklerini belirten Ağaoğlu, 'Aslında biz de doğrudan lisans almak için EPDK'ya başvurduk. Ancak bildiğiniz gibi Türkiye'de işler kaplumbağa hızında işliyor. Bu sözlerimle Ankara'ya da biraz mesaj vermiş olalım' diye konuştu.



'ŞİMDİLİK YABANCI ORTAKLIK DÜŞÜNMÜYORUZ'



Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ali Ağaoğlu, bir aile şirketi olduklarının altını çizerek, muhtemel ortaklıklarla ilgili olarak ' Şu anda yabancı ortaklık gibi bir düşüncemiz yok. Kendi gücümüzle ve kaynaklarımızla enerji alanındaki işimizi büyütme kararlılığındayız. Ancak sinerji yaratabilecek potansiyeller ortaya çıkarsa da, o zaman buna karar veririz' dedi.



Ağaoğlu, bir soru üzerine, 'İlk başta enerjiye yatırım pahalı gelebilir ama, işletme aşamasında geçtiğinizde hava ve su gibi doğal ve ucuz kaynakları kullandığınız için de çok karlı bir iş yapmış olacaksınız. Benim hayatımda korkuya yer yok. Bu nedenle enerjiye yatırım yapmaktan da korkmuyorum' dedi.



'280 BİN HANE VE 1 MİLYON İNSANA ELEKRİK ÜRETECEĞİZ'



Ağaoğlu'nda Şubat 2009 tarihi itibariyle enerji grubunun başına getirilen Murat Onuk da, Ağaoğlu'nun planladığı 1000 megavatlık kapasite ile Türkiye'de 280 bin hanenin ve 1 milyon insanın elektrik ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. Onuk, 11 adet olan rüzgar enerji türbinini Alman Vestas firmasından temin edeceklerini ve her biri 3 megawat kapasitesindeki türbinlerin sevkiyatına 2009'un üçüncü çeyreğinde başlanacağını, kurulum ve enerji üretimi için de 2010'un ilk döneminin hedeflendiğini söyledi. Onuk, Mersin'in Mut ilçesinde yapılacak 34 megawat gücündeki inşaatına başlandığını, Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgar santralleri ile Bingöl'de toplam 60 megavat gücündeki Duru ve Abdalan Hidroelektrik santrallerinin ise henüz lisans aşamasında olduğunu belirtti.



'EPDK ESKİ BAŞKANI: TÜRKİYE MEVCUT KAPASİTEYİ 2 KATINA ÇIKARABİLİR'



EPDK Başkanlığından ayrıldıktan sonra enerji şirketlerine danışmanlık hizmeti vermeye başlayan Yusuf Günay da Türkiye'de şu an 100'ün üzerinde hidroelektrik ve rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren lisanslı şirket olduğunu belirterek, 'Yatırımcıların enerji alanında hoş bir yarış ve rekabet içinde olmaları Türkiye'nin enerji geleceği açısından çok önemli. Ancak yeni ve yenilebilir enerjiye yatırım ile Türkiye'nin dışa bağımlılığı azaltılabilir. Ağaoğlu'nu da enerji alanındaki yatırımlarıyla bu konuda güzel bir örnek olarak görüyorum' dedi.



Günay, Türkiye'de rüzgar enerji santrali için alınan lisans toplamının 4 bin megavat düzeyinde bulunduğunu aktararak şu değerlendirmeyi yaptı:



'2020 yılına kadar rüzgar enerjisi için hedef 20 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşmak. Hidroelektrik santraları alanında ise ekonomik olarak kullanılacak kaynaklarla 20 bin megawatlık yeni bir elektrik üretimi kapasitesi yaratılabilecek. Güneş enerjisi için de 10 bin megavat civarında yeni bir kapasite hesaplanıyor. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda Türkiye'nin demek ki mevcut kurulu gücünü iki katına çıkaracak bir kapasiteden söz ediyoruz. Bu rakam da Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı önemli oranda azaltabilecek bir rakamdır."



Kaynak: ANKA