elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5G ve 5 GHz Wİ-Fİ

5G ve 5 GHz Wi-Fi teknolojilerinin birçok insan tarafında aynı şey olduğu düşüncesi hakimdir. Fakat bu yalnızca bir yanılgıdır. Doğrusu ve bu teknolojilerin ayrıntıları yazımızda.



A- A+
22.12.2018 tarihli yazı 15920 kez okunmuştur.

Yeni Mobil Standart 5G

5G yeni nesil mobil geniş bant kablosuz bağlantı teknolojisidir. “G”nin anlamı, ingilizce “generation” anlamında gelen nesil sözcüğüdür. 5G, şu anda kullanılan en yüksek hızlı mobil bağlantı standartı olan 4G LTE’nin üst versiyonu olup daha hızlı ve daha az gecikme süresine sahiptir. 4G LTE standartlarından yaklaşık olarak 10 kat hızlı internet erişimi sağlayacaktır. (Yaklaşık olarak 10 Gbps hız ve 1ms gecikme süresi hedefleniyor.)

5G teknik açıdan 4G’den farklı olarak, milimetre tayfı (mmWave) adı verilen yüksek frekans radyo dalga bantlarını kullanacak olup 28 GHz ve üstü frekans tayfından yararlanacaktır. Bu sayede daha yüksek hızlarda veri erişim olanağı sağlayacak. 5G’nin 4G LTE standartının kullandığı frekans bantını kullanmamasının sebebi, o frekans bantının genişliğinin dar olması ve yoğun bir şekilde kullanılıyor olmasıdır.

Yüksek frekansın; binalar, yer şekilleri ve yağmur gibi etkenler tarafından daha kolay bloke edilmesi 5G’nin dezavantajlarındandır. Bunun sebebi ise dalga boyunun kısa olmasıdır. Bu yüzden kapsama alanı küçülmektedir. Bu durumu aşmak için küçük hücre (small cell) adı verilen düşük-güçlü baz istasyonları kurularak, kapsama alanlarının genişletilmesi planmakta.

 


►İlginizi Çekebilir: 5G Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

5G teknolojisi sayesinde otonom arabaların güvenlik ve diğer donanımları geliştirebilecek, düşük gecikme süresi sayesinde uzaktan kontrollü cihazların etkinliği artırılacak, aynı şekilde nesnelerin interneti konusunda hız ve gecikme süresi ile haberleşme kolaylaşacak, güvenlik kameraları ve trafik ışıkları gibi konularda insanlara güvenlik alanında gelişmeler sunacaktır.

Şu an teknoloji şirketleri ve hatta ülkeler bazında (Çin ve Amerika) 5G’nin altyapı çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Test çalışmaları başlamış olup, 2019 veya 2020 yıllarında mobil internet bağlantıları için tamamıyla kullanıma sunulacaktır.

5 GHz Wi-Fi

Günümüzde kablosuz ağ (Wi-Fi) standartında 2 farklı frekans bantı kullanılır: 2.4 GHz ve 5 GHz bantı. Kablosuz ağ cihazlarında 2.4 GHz frekansı yaygın olarak kullanılmakta olup, 5 GHz de kullanılmaya başlamıştır.
 
Yüksek frekans değerlerinde, daha düşük frekans değerlerine göre veri iletim hızı daha hızlıdır. Bu yüzden 5 GHz kullanan cihazlar 2.4 GHz frekansını kullanan cihazlara göre daha hızlı iletim sağlarlar. Diğer tarafta; daha yüksek hızlara ulaşılmasına karşın, 5 GHz frekansının dalga boyu 2.4 GHz’e göre kısa olduğu için 5 GHz’in kapsama alanı daha dardır. Sinyallerin duvarlardan geçme durumu da bu yüzden daha kısıtlıdır.

Kablosuz ağ cihazlarının dışında, radyo dalgalarını kullanan elektronik cihazların çoğu da 2.4 GHz frekans bandında çalışır (kablosuz telefonlar, mikrodalga fırınlar, kablosuz bilgisayar aletleri vb.). Bu durumda kablosuz ağ cihazları ile diğer cihazların sinyalleri çakışır, üst üste biner ve parazit oluşumları ile veri iletimi hızında kayıplar meydana gelir. Dolayısıyla bu tip durumlarda kablosuz ağ kullanımları için 5 GHz frekans bandında kullanılan cihazlar önerilir.

 


►İlginizi Çekebilir: Wi-Fi Hızı 100 Katına Çıkabilir

Hem 2.4 GHz hem de 5 GHz frekans bantlarına ihtiyaç duyulan yerlerde “çift bantlı yönlendiriciler” (dual-band router) kullanılır. İki frekans bandını destekleyen yönlendiriciler bağlantı kopmalarını ve kesişmeleri önlemek için kullanılır. Aynı anda bu iki farklı frekans bandında çalışan cihazlar kablosuz ağ bağlantısı yapılabilirler.

Yazımızın başında belirttiğimiz yanılgı konusuna gelecek olursak; 5 GHz Wi-Fi birçok insan tarafından “5G Wi-Fi” olarak kullanılmaktadır. Bu sadece bir isim kısaltmasıdır. Aslında “5G” standartı yeni yapılandırılmakta olan “mobil standart” iken, “5 GHz Wi-Fi” hali hazırda kullanılmakta olan kablosuz ağ frekans bandı uygulamasıdır. Sonuç olarak; ikisi de farklı standart ve uygulamalardır.

Yazar: Resul Çevik


Kaynak:

►howtogeek.com

►digitaltrends.com
►lifewire.com
Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar