elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Humanoid:
Tesla Bot

Bilim kurgu türünün efsanelerinden Isaac Asimov’un “Ben, Robot” isimli kitabından uyarlanan filminde, bizim için çokta uzak olmayan bir gelecekte, robotların gündelik hayatın bir parçası olduğu ve insanlar için sıkıcı, tekrarlayan işleri ya da zor olabilecek görevleri yerine getirmesinden bahsedilir. Fakat her yapay zeka ve humanoid (insansı robot) içeren filmlerde olduğu gibi işler sarpa sarar ve aralarında bir çekişme başlar. Bunun nedeni Asimov’un öyküsünde bahsettiği “3 Robot Yasası’nın” robotlar tarafından yanlış yorumlanmasıdır. Peki, buna benzer filmlerde ve öykülerde olduğu gibi böylesine gündelik hayatla iç içe robotlar tasarlamak insanlar ve robotlar arasında karanlık bir geleceğe neden olur mu? Bu distopik geleceğe bir adım daha yaklaşmış olabilir miyiz?



A- A+
10.09.2021 tarihli yazı 4250 kez okunmuştur.
Yeni humanoid robot projesinin sahibi, genellikle otonom arabalar ya da uzay atılımlarıyla tanınan Elon Musk. Geçtiğimiz günlerde Tesla’nın düzenlediği yapay zekâ gününde bahsedilen ve ilginç bilgiler verilen bu yeni teknolojinin adı “Tesla Bot” yani, insansı bir robot. Aslına bakarsanız belirli görevleri yerine getiren bu robotlar yeni bir teknoloji değil. Boston Dynamics tarafından geliştirilen “Atlas”  robot birçok zorlu işler yapmasına rağmen insanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak açısından yetersizdir. Bu noktada Elon Musk etkinlik içerisinde yaptığı konuşmada, yapılacak bu robotun, insanların rutin olarak yerine getirmesi gereken işleri yapması ya da insanlar için zor ve tehlikeli görevleri üstlenebilmesini amaçladıklarını belirtti.
 

 
 
Tesla Bot boyu 172cm ve kilosu 56 kg olacak şekilde tasarlandı. Yaklaşık olarak saatte 8 km hız ile koşabilecek ve yaklaşık 21 kilograma kadar yük taşıyabilecek. Tesla düzenlediği bu yapay zekâ günü etkinliğinde robotu tasarlarken kullanacağı teknolojilerden de bahsetti. İlk sürümleri otonom araçlarda da kullanılan, arabanın kameralar ve sensörler yardımıyla elde ettiği çok büyük miktarlardaki videoları, sinir ağlarından (neural networks) faydalanarak işleyen “Dojo” isimli bir eğitim bilgisayarı.


 

Yapay sinir ağları (artificial neural networks), insan beyninin öğrenme yeteneğini matematiksel olarak modelleyerek yeni bilgiler öğrenmek, eski bilgileri hatırlamak ve keşfetmek gibi süreçleri yardım almaksızın gerçekleştirmeye yarayan sistemlerdir. “Dojo” ise bu bilgileri en hatasız bir şekilde öğrenmeyi sağlayan bir yapay zekâ platformudur. Amaç tıpkı “dojo” isminin geldiği yer olan uzak doğu sporlarında olduğu gibi defalarca kez tekrar ederek en hatasız olanı bulmaktır. Bir diğer kullanılacak teknoloji ise yine Tesla tarafında geliştirilen çok katmanlı ve 50 milyar transistör içeren bir “D1” ismi verilen bir çip. Bu çip veriyi işleme ve modelleme konusunda makine öğreniminde çok büyük bir ilerleme sağlayacaktır. 


 
Yani, bizim Tesla Bot’umuz gördüğü yeri en hatasız şekilde hatırlayacak, gidip-geleceği yolu en verimli olacak şekilde hesaplayacak ve daha birçok işi yapma kapasitesine sahip olacaktır. Elbette tüm bu faydalar bu robotu alma cesaretine sahip olanlar için kullanılabilir olacaktır. Cesaret dedim çünkü en başta bahsettiğimiz gibi bizim tasarladığımız kurgusal geleceklerde insan ve robot arasında bir yerden sonra bir husumet meydana geliyor. Yani, bir gün markete gönderdiğimiz robot, dediğimizi yapmayacak, kendi haklarından bahsedecek, dahası bize zarar bile verebilecek ya da tam aksine bizim onlardan faydalandığımız, korktuğumuz gibi olmayan bir gelecek mi bizi bekliyor göreceğiz. Tek emin olduğumuz şey bu karşılaşmanın giderek yaklaştığıdır.

 
Kaynak:
 
tesla.com
 
Abdullah Yakşı Abdullah Yakşı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.