elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yaz Saati Uygulamasına Geçiliyor

Pazar günü yerel seçimlerin yapılması sebebiyle Yaz Saati Uygulaması'na bir gün gecikmeli olarak başlanacak. 30 Mart Pazar gününü, 31 Mart Pazartesi' ye bağlayan gece saatler bir saat ileriye alınacak.



A- A+
30.03.2014 tarihli yazı 10572 kez okunmuştur.
Artık tam olarak uygulamasak da; Eski çağlardan beri medeniyetler, vakitlerini daha verimli kullanabilmek için gün doğumunu ve günbatımını hesaplıyor, bu hesaba göre günlük yaşantılarını düzenliyorlardı. Sanayi devriminden sonra artan enerji tüketimi ve enerji maliyetleri, enerjinin daha verimli kullanılmasını akıllara getirmeye başladı. Ve ortaya parlak bir fikir atıldı; Saatleri gün ışığına göre düzenleyerek enerjiden tasarruf sağlanabilirdi.Yaz saati uygulaması olarak ta bilinen bu uygulama; Gün ışığından daha fazla yararlanılması ve enerji tasarrufu sağlanması amacıyla, saatlerin ilkbaharda ileriye ve sonbaharda geriye (genellikle bir saat) alınması olarak bilinmektedir.
 


►İlginizi Çekebilir: Enerji Yönetimi


Tasarruf basitçe, enerji harcayan donanımların devre dışı bırakılmasıyla daha az enerji kullanımının sağlanması anlamına gelir. Aynı zamanda enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlar. Verim ise; daha az enerji kullanarak aynı ve ya daha iyi hizmetin elde edilmesidir. Tam da bu anda yaz saati uygulaması devreye girer. Çünkü uygulamadaki amaç, gün ışığından faydalanarak enerji tüketimini aşağılara çekmek yani tasarruf etmektir.
 



►İlginizi Çekebilir: 3 Adımda Enerji Tasarrufu


YSU sayesinde en büyük tasarruf konut aydınlatmasında sağlanmaktadır. Yaklaşık olarak Türkiye’de Elektrik enerjisi tüketimine % 4.5 etki eden aydınlatma, YSU uygulaması ile %3.6 ya gerilemektedir ve yaklaşık olarak 360 MW enerji tasarrufu sağlanır. Bu tasarruf orta güçteki bir termik santralin enerji üretimine eşittir. Enerjide %40 oranında dışa bağımlı olmamız ve kullanılmayacak bir termik santralin üretmediği kirlilik dikkate alındığında, YSU’nun  ne kadar önemli bir uygulama olduğunu gözler önüne sermektedir.

 





Araştırmalara göre; YSU un bazı ülkelerde enerji tasarrufu sağlamaktan ziyade, enerji tüketimini arttırdığı ortaya kondu. Küresel ısınma sebebiyle yaz aylarında hava sıcaklıklarının muazzam seviyelere çıkması ve bu nedenle klima kullanımının artması, gün ortasındaki elektrik tüketim miktarının artmasına neden oluyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Indiana eyaletinde 2008 yılında yapılan bir çalışma sayesinde, eyaletteki yıllık fatura verileri incelenerek buradaki enerji tüketiminin azalmak yerine, fazladan açılan klimalar yüzünden %1 ilâ %4 arasında arttığı ortaya çıktı.



Kaynak:

►California Energy Commission
►U.S Department of Energy

►Enerji Verimliliği Ve Yönetim Sistemi (Arif HEPBAŞLI)
 
Hikmet Bürkav Hikmet Bürkav Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.