elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Pirinç Tanesinden Küçük Elektronik Kalp Pili!

Pirinç tanesinden daha küçük boyutta olan ve sadece kredi kartı büyüklüğünde bir güç kaynağıyla şarj edilen elektronik kalp pili üreten Amerikalı bilim adamları tıp dünyasında büyük bir buluşa imza attı.



A- A+
25.05.2014 tarihli yazı 10161 kez okunmuştur.
Standford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nde görev yapan Doçent Ada Poon, mühendislerden oluşan ekibiyle kalp hastaları için pirinç tanesinden küçük elektronik kalp pili üretmeyi başardı. Sıkça kullanılan büyük boyutlu kalp pilleri ve bu pilleri şarj eden büyük ve kullanımı problem olan şarj sistemlerini geçmişte bırakacak bu piller hem pirinç tanesinden bile daha küçük bir boyuta sahip olup vücuda kolayca yerleştirilebilecek  hem de  kalp ile ilgili hastalıklar ve ağrılar ilaç yerine elektronik cihaz ve sistemler ile tedavi edilecek.
 

 

 
Elektronik olan ve kablosuz şarj sistemiyle çalışabilen bu kalp pili, şarj sisteminin domuzlar  üzerinde denenmesinden ve başarılı olunmasından sonra tavşanların vücudunun içine yerleştirilerek tavşanlarda da başarıyla şarj edildi ve insanların üzerinde test edilmeye hazırlanıyor. 
Kablosuz şarj sisteminin, Ada Poon'un geliştirdiği "orta saha elektromanyetik dalga" sistemine dayandığı kalp pillerinde, pilin çok küçük olması, vücuda yerleştirilmesinde büyük avantajlar sağlıyor. Ayrıca bu dalga sisteminin oluşturduğu elektriğin insanlar için tehlike olarak kabul edilen sınırın epey altında kaldığını belirten Ada Poon, bu sistemde yakın saha dalgalarını kullandı.
 

 


Stanford Üniversitesi Nörobilim Enstitüsü Nörobiyoloji Profesörü William Newsome ise, "beyne yerleştirilebilen bu cihazların, belirli beyin devrelerindeki faaliyetleri direkt olarak düzenleyebilme özelliğne sahip olmaları nedeniyle bazı bozukluklarda ilaçlardan daha sağlıklı ve yararlı olabileceğini" söyledi.
 

 

 
►İlginizi Çekebilir: 3 Boyutlu Yazıcıdan Kalp de Çıkar
 
Kablosuz şarj sistemi ile çalışan bu elektronik kalp pilleri yaklaşık olarak bir cep telefonunu çalıştıran elektrik ile çalışabiliyor. İnsanlar üzerinde de denemeye hazırlanan bilim adamları, tıbbi cihazlarda kullanılması ve güvenli hale getirilmesi için 5-6 yıllık bir çalışma gerektiğini belirtiyor. Ayrıca Ada Poon’un geliştirmiş olduğu "orta saha elektromanyetik dalgalar" adını verdiği, elektromanyetik dalgaları vüccut içinde kontrol etmeyi sağlayan sistem Proceedings of the National Academy of Science adlı dergide yayımlandı. 



Kaynak:
Anadolu Ajans
►Proceedings of the National Academy of Science
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.