elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nesnelerin İnternetinin Ana Bileşenleri

Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin şu anki uygulamaları ve ilerleyen dönemler için vaat ettiği uygulamalar, teknoloji ile ilgilenen herkesi heyecanlandırıyor. Peki, bu teknolojiyi bu noktaya getiren temel noktalar ve bileşenler nelerdir? Yazımızda bu bileşenleri inceleyeceğiz.



A- A+
10.04.2019 tarihli yazı 11077 kez okunmuştur.
Gelişen teknolojiler ile birlikte hayatımıza giren nesnelerin interneti (IoT) kavramı getirdiği yenilikler ve kolaylıklar ile gün geçtikçe yaşamımızda daha etkin yer almaya devam ediyor. Basit ev uygulamalarından tutun da şirketlerin devasa ve karmaşık verilerini analiz etmeye kadar birçok alanda aktif rol alıyor. Peki, bu büyüklükte bir ekosistem nasıl çalışıyor? Temelinde hangi bileşenler var?
 

Bu soruları cevaplamadan önce nesnelerin interneti nedir bunun tanımını yapmak gerekir. Basit anlamıyla; ağ bağlantılarına katılabilme özelliği bulunan, sensörler barındırabilen fiziksel nesnelerin (elektronik aletler ve cihazlar, arabalar, küçük ev aletleri, binalar vb.) birbirleri ile bir ağ üzerinden haberleşmelerine, bilgi ve veri transferi yapabilmelerine, uzaktan veya mahalinden kontrol edilebilmelerine olanak sağlayan teknolojiye nesnelerin interneti denir. Böylesi büyük bir sistem ise farklı parametreler ve bileşenlerden meydana gelir.

Nesnelerin internetinin ana bileşenleri inceleyecek olursak;

 

1) Akıllı cihazlar ve sensörler

Nesneler birbirleri ile haberleşirken bilgi ve veri alışverişi gerçekleşir. Bu veriler, sensörler aracılığıyla çevreden toplanarak veya algılanarak elde edilir. Çevresel bilgiler elektronik cihazların kullanabileceği dijital verilere çevrilir. Gelişen teknoloji sayesinde çok küçük boyutlarda, gelişmiş algılama özelliklerine sahip sensörler üretilmektedir. Sıcaklık, hız, basınç, debi, nem, kapasitif ve endüktif sensörler bunlara örnek olarak gösterilebilir.


 

2) Ağ geçiti (Gateway)

Sensör veya diğer algılayıcılar ile elde edilen veriler, belleklerde depolanırken aynı zamanda nesneler arasındaki farklı ağlar arasında transfer edilirler. Ağ geçitleri; veri transferleri gerçekleşirken gerekli protokol ve ağ uygunluklarını yönetir. Aynı zamanda, belleklerde kayıtlı bilgilerin güvenliğini sağlamak için gerekli şifreleme teknikleri sunar.
 

3) Bulut teknolojisi (Cloud)

Nesnelerin interneti teknolojisinde cihazlar arası haberleşme esnasındaki veri transferlerinin yanında, sensörler aracılığıyla toplanan veriler de devasa boyutlara ulaşmaktadır. Bu büyüklükteki verileri kullanmak için bulut teknolojisinden yararlanılır. İşlenen ve elde edilen verilerin gerçek-zamanlı olarak buluta yüklenmesi veya hali hazırdaki verinin buluttan çekilmesi nesnelerin interneti için çok önemli bir süreçtir. Veri akışının hızlı ve güvenilir olması, sistemlerin de aynı şekilde hızlı ve güvenilir olmasını sağlar.

 

4) Analiz

Akıllı cihazlar ve sensörlerin topladıkları analog veriler gerçek-zamanlı olarak dijital verilere dönüştürülerek, ihtiyaç anında elektronik sistemlerde kullanılabilir hale getirilir. Analiz yöntemi, sistem veya cihazların çalışma süreçlerinde ortaya çıkabilecek sorunların önceden belirlenmesini ve bunlara yönelik önlem alınabilmesini sağlar. Bu sayede plansız arızalar ve hatalar önlenir; maliyet ve zamandan kayıp yüksek oranda azaltılır.
 

5) Gelişmiş Kullanıcı Arayüzü

Nesnelerin interneti teknolojisi ile birlikte elektronik cihazlarda kullanılan arayüzler oldukça basit ve kullanışlı hale geldi. Kontrol panelleri ve dokunmatik paneller kullanıcı odaklı tasarlanmaya; minimum çaba ile maksimum iş yapabilme mantığı ile üretilmeye başlandı.


►İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnternetinde Grafen Devrimi


Kaynak:

►newgenapp.com
►rfpage.com
►internet-of-things-innovation.com
Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar