elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mühendislik Harikası Süpersonik Uçak:
XB-1

2003 yılında yaşanan kaza sonucu üretimden ve kullanımdan kalkan Concorde’dan sonra ilk kez bir süpersonik uçak gökyüzüne geri dönüyor. Mühendislik harikası olan süpersonik uçak XB-1 ile ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
16.07.2020 tarihli yazı 10182 kez okunmuştur.
Colorado merkezli havacılık şirketi Boom Supersonic, XB-1’in 7 Ekim 2020 tarihinde tanıtılacağını duyurdu. Havacılık şirketi Boom,  süpersonik uçakların tekrar üretilmesi için 2014 yılından bu yana çalışmalar sürdürüyordu. Buna ilk adım olarak da XB-1 uçağını üretmeye karar veren şirket, uçağın prototipinin 2021 yılında test uçuşlarına başlayacağını açıkladı.

Boom’un kurucusu ve CEO’su Blake Scholl yaptığı açıklamada “XB-1 süpersonik yolculuğu dünyaya geri getirmenin ilk adımı. Sesten iki kat daha hızlı uçuşlar, hayatımıza iki kat daha fazla seyahat edebileceğimiz anlamına geliyor” dedi.


     ► İlginizi Çekebilir: Ses Hızından Hızlı Uçak Motoru Geliştirildi

XB-1, Boom Supersonic’in  dünyanın en hızlı ticari uçağı olması planlanan süpersonik uçağı Overture’un teknolojilerini test etmek için kullanılacak. Yani XB-1’in amacı gelişmiş karbon fiber kompozit yapı ve bilgisayar için optimize edilmiş yüksek verimli aerodinamikler gibi Overture için “anahtar teknolojileri” test etmek. XB-1 in güvenli ve çevre dostu olacağını söyleyen şirket, ayrıca XB-1 için uçuş testinin %100 karbon nötr olması ve sürdürülebilir olmasını planlıyor. 
 
Overture’un boyunun üçte biri kadar büyük olacak XB-1, gücünü General Electric J85-15 motorlarından alacak.



1969’daki ilk uçuşunun ardından 30 yılı aşkın bir süre boyunca geleceğin uçağı olarak adlandırılan ve 2003 yılında üretimden kaldırılan Concorde uçak modellerini XB-1 ile yaptığı çalışmalarla geri döndürmek isteyen şirket her ne kadar dünyanın en hızlı ticari uçağını üretmek istese de ilk önceliğinin güvenlik olduğunu vurguluyor.

 
Kaynak:
 
► interestingengineering.com
► businessinsider.com

Yazar: Doğukan Aydın


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.