elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Büyük Açık Deniz Rüzgar Çiftliği Kuruluyor

İngiltere'nin Yorkshire kıyılarında dünyanın en büyük açık deniz rüzgar santrali kurulacak. Projenin 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Kurulum 4,5 milyon eve güç verebilir.



A- A+
22.01.2020 tarihli yazı 8177 kez okunmuştur.
Enerji şirketi SSE cuma günü yaptığı açıklamada, 3,6 GW Dogger Bank Rüzgar Çiftlikleri Projesi için inşaatın başladığını duyurdu. Büyük açık deniz rüzgâr çiftliği İngiltere’nin kuzey doğusunda bir sahil köyü olan Ulrome yakınında yer alıyor.
 

Dünya’nın En Büyük Açık Deniz Rüzgâr Çiftliği İngiltere Kıyılarında Faaliyete Başlayacak


Dogger Bank Wind Farms’ın genel müdürü Steve Wilson: “On yılı aşkın süredir aşamalarına ve yapımına devam eden bu projenin başlangıcından bu yana içerisinde olmak bizim için oldukça önemli.’’ açıklamasında bulundu. SSE ayrıca açık deniz çiftliğin; Creyke Beck A, Creyke Beck B ve Teeeside A  şeklinde 1,2 GW’ lık 3 alandan oluştuğunu açıklandı. Projenin, yılda 4,5 milyondan fazla eve enerji sağlama kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Projede 260 metre yüksekliğinde,107 metre kanat boyuna sahip olan ve her biri 12 MW güç üreten dünyanın en güçlü türbini GE’nin Haliade-X rüzgâr türbini kullanılmakta. Haliade-X türbini düşük rüzgar koşullarında bile çalışabiliyor  ve yıldan yıla rüzgar değişimine  göre duyarlılığını  artırır. Bu türbinlerin tamamı  4,5 milyondan fazla ev için yeterli yenilenebilir enerji sağlayacak. İlk elektrik 2023 yılında satışa sunulacak ve her üç tesis de 2025 yılına kadar tamamen faaliyete geçecek.


 
Aralık 2019 itibarıyla İngiltere'nin toplam açık deniz rüzgar kapasitesi 8,5 GW idi. Bu projenin faaliyete geçmesiyle rüzgar enerjisinde ülkeye önemli bir destek sağlayacak. 2013 yılında dünyanın en büyük açık deniz rüzgar çiftliği olan London Array ,  630 MW kapasitesi ve 87 m türbinleri ile bu projenin gölgesinde kalıyor. Proje İngiltere’nin çevre dostu planlarına yardımcı olacak. Wilson, “Dogger Bank Rüzgâr Çiftlikleri, İngiltere’nin düşük karbonlu yakıt kaynaklarının kullanılmasıyla sıfır emisyona ulaşma çabasında önemli bir rol oynayacak.’’ dedi.

SSE, çiftliklerin inşası için kuzey Galler’de bulunan Jones Bros İnşaat Mühendisliği ile birlikte çalışıyor. Jones Bros sözleşme direktörü Garod Evans, “Yönetimden, eleman ve stajyerlere kadar çalışmaların her yerinde 100’e yakın Jones Bros personeli çalışacak. Dünyanın en büyük açık deniz rüzgâr çiftliği çok önemli bir proje ve bu projeye destek veriyor olmak bizim için heyecan verici.’’ sözlerinde bulundu.

İngiltere ve Avrupa genel olarak deniz rüzgârında büyük alana sahip. WindEurope tarafından hazırlanan rapora göre, 2018 yılında Avrupa 18 projede 409 yeni açık deniz rüzgâr türbini şebekeye bağlandı ve şuanda 18,499 MW kurulu deniz rüzgâr kapasitesine sahip.

Kaynak

►interestingengineering





Yazar: Nefize Arıkan


 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.