elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Gözlük Pandemi ile Mücadelede Kullanılıyor |
T1

Bir yılı aşkın süredir Covid-19 ile mücadele etmekteyiz. Pandemi yüzünden insanların iç içe olduğu bütün alanlarda zorunlu olarak çeşitli tedbirler alındı. Bunlardan birisi de kapalı mekânlara girerken ateş ölçtürmekti ama bu tedbir insanların oluşturduğu uzun sıralar yüzünden hem kontrol edenlere hem de bizlere büyük zorluklar oluşturmaktadır. Bunun üzerine Çin menşeili artırılmış gerçeklik (AR, Augmented Reality) üzerine çalışmalar yapan bir start-up bu soruna bir akıllı gözlük tasarlayarak çözüm üretti. Detaylar yazımızda.



A- A+
19.06.2021 tarihli yazı 3990 kez okunmuştur.
Akıllı gözlükler temelde giyilebilir teknolojinin bizlere sunduğu faydalardan birisi. İnsanların yaygın olarak akıllı saatleri, akıllı bileklikleri tercih etmesinden dolayı az bilinmekle birlikte dünyaca ünlü birçok teknoloji firması bunun üzerinde çalışmalar yapmaktadır.
 
Şekil 1: Google’nin Geliştirdiği Google Glass

► İlginizi çekebilir: Giyilebilir Teknolojilerin Göz Bebeği | Elektronik Devre Lensleri 


Gözlük, üzerinde bulunan GPS, Wİ-Fİ, Bluetooth gibi temel haberleşme teknolojilerini kullanarak veri toplar ve bu verileri kendine ait başka cihazlara aktarabilir. Bu açıdan bakıldığında nesnelerin interneti (IoT) ile ilişkili olduğu görülür. Ayrıca bazı akıllı gözlükler üzerinde çeşitli aktivite takipçileri de yer almaktadır (koşu mesafesi, kalori tüketimi vb.). Ayrıca akıllı gözlüklerde ve biraz sonra anlatacağımız akıllı gözlük modelinde de artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi kullanılmış. İçinde yaşadığımız, etrafımızda gördüğümüz, duyduğumuz ham verilerin bilgisayarlar yardımıyla; ses, görüntü, grafikler yer ve zaman bilgileriyle birleştirerek canlı ve fiziksel bir görüntü oluşturmasıdır.

Artırılmış gerçekliğin sanal gerçeklikten farkı ise şu an da algıladığımız dünyanın zenginleştirilmesidir bunu yanında sanal gerçeklik de ise tamamen tasarlanmış, yapay bir dünya vardır.

 

 
Şekil 2: Eye Tap modeli 

► İlginizi çekebilir: Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar
 

Covid-19 Mücadelesinde Akıllı Gözlükler

Koronavirüs’ün bilindiği kadarıyla en büyük belirtilerinden birisi yüksek ateştir. Yani her gittiğimiz kapalı ve bazen açık alanlarda bile ateş ölçtürmemizin nedeni en kısa sürede hastalık belirtisi gösteren kişileri tespit etmektir bununla birlikte bu işlemin amatörce yapılması hem zaman kaybına hem de oluşan kalabalığın daha büyük tehlike oluşturmasına neden olmaktadır. Çin’den Dünyaya yayılan bu hastalık yine Çin’de kurulan bir Rokid adında bir start-up sayesinde bu ateş ölçüm sorununa ve daha ilerde daha birçok soruna çözüm üretmektedir.
 


Şekil 3

Rokid firması tarafından üretilen T1 isimli bu gözlük daha önce belirttiğimiz artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak örneğin bir alışveriş merkezinde, havaalanlarında veya kalabalıkların oluştuğu büyük cadde ve mekanlarda normal bir gözlük kullanıyormuş gibi yetkililer tarafından kullanılır. Bir dakika içerisinde 3 metre uzaklıktaki farklı 200 insanın sıcaklığını ölçebilen T1 gözlüğü, bu yüksek ölçüm kabiliyeti sayesinde test kolaylığı sağlamaktadır. Gözlüğü kullanan kişiye ise gözlük üzerindeki kolay arayüz, çoklu ekran gösterme ve paylaşabilme ile birlikte, eller serbest (handsfree) özelliği sayesinde minimum el hareketi ile gürültülü ortamlarda dahi anlaşılır olma özelliklerini sunmaktadır.

Kullanım ömrü ise diğer ürünlere kıyasla oldukça yüksektir. Gözlük, tam şarj durumunda 8 saat boyunca şarj edilmeden kullanılabiliyor. Gözlük üzerinde yer alan kızılötesi sensörler yardımıyla etki alanındaki insanların ateşini ölçer ve bu sayede takip edilen kişilerin, ateşi normal şartlardan yüksek ise hızlı müdahale ile kontrol altına alınırlar.

 


Şekil 4
 
Son tahlilde virüsün yayıldığı Çin’e karşı hepimizde bir dargınlık olsa bile hastalığın yayılmasını önlemek veya durdurmak için ürettikleri bu teknolojiyi tebrik ediyoruz. Ayrıca akıllı gözlük teknolojisinin hiç hesapta olmayan bir soruna karşı bu esneklikte cevap verebilmesi teknolojinin güzelliğini ve gerekliliğini açıkça belirtmektedir.  
 
 

Kaynak:

www.reuters.com
www.rokid.com
 
 

Abdullah Yakşı Abdullah Yakşı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.