elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

YILKODER, EBİTO 2011 Fuarı'nda “Aşırı Gerilimden Korunma” semineri düzenledi

Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Derneği (YILKODER), 24-27 Kasım tarihlerinde İzmir'de düzenlenen 3. Elektrik Tesisat Fuarı kapsamında 26 Kasım Cumartesi günü “Mevzuat ve Standartlara Göre Aşırı Gerilimden Korunma Uygulamaları” paneli düzenledi



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 2806 kez okunmuştur.


Panelin açılış konuşmasını yapan YILKODER Dernek Müdürü Alper Coplugil, aşırı gerilimlerin önlem alınmadığı takdirde önemli maddi kayıplara neden olabileceğini ve hatta can kayıplarına yol açabileceğini belirterek standartlara göre üretim yapan üreticilerin ürünlerinin kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Sadece üreticilerin değil aynı zamanda projecilerin de tesisatları standartlara uygun yapması gerektiğinin altını çizen Alper Coplugil, YILKODER olarak bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.



Panelde ilk sözü alan Amper Elektrik Proje ve Bakım Mühendisi Özlem Kapucu, yıldırımın doğasından bahsederek, yıldırımın yapılara ve canlılara verebileceği zararlardan bahsetti. Yıldırımın, davranışları ön görülemeyen doğal bir fenomen olduğunu söyleyen Özlem Kapucu, yapıların risk analizinin doğru yapılması gerektiğini ve en uygun yıldırımdan korunma tesisatı ile korunma sağlanması gerektiğinin altını çizdi.



Liva Grup Teknik Grup Müdürü Orhan Kovank, yıldırımdan korunma tesisatlarında proje ve bakım hatalarından bahsettiği konuşmasında standartlara uygun yapılmayan tesisatların meydana getirebileceği zararları anlattı. Doğru yapılmayan paratoner ve kafes metodu yöntemlerini görseller ile birlikte aktaran Kovank, bu tür firmaların denetlenmesi gerektiğinin altını çizerek YILKODER’in yakın zamanda bir eğitim ağı oluşturarak üreticileri, projecileri ve kullanıcıları bilinçlendireceğini söyledi.




Yıldırımdan korunma standartlarını ve ilgili yönetmelikleri dinleyicilerle paylaşan Radsan Proje Etüt Sorumlusu Mustafa Kemal Avşaroğlu, yıldırımdan korunma ve topraklama tesisatlarında uyulması gereken standartlara açıklık getirdi. Özellikle yıldırımdan korunma tesisalerinde uyulması gereken standartlar konusunda Türkiye’de büyük bir boşluk olduğunu dile getiren Avşaroğlu, konunun süratle çözümlenmesi gerektiğini ve YILKODER’in bu konuda önayak olacağını belirtti.



Panelde son sözü alan OBO Bettermann Aşırı Gerilim Ürün Grubu Sorumlusu Serdar Aksoy, yıldırım veya şebeke kaynaklı aşırı gerilimlerin verebileceği zararlardan bahsetti. Sigorta şirketlerinin verilerine göre elektronik ürünlerde meydana gelen hasarların yaklaşık % 32’sinin aşırı gerilimlerden kaynaklandığını söyleyen Aksoy, aşırı gerilimler için parafudur kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Yıldırımın düştüğü noktadan itibaren 2 km’lik bir yarıçapta aşırı gerilimler yarattığını belirten Aksoy, aşırı gerilim koruma ürünleri kullanarak yıldırımın zararlı etkilerinin engellenebileceğini söyledi. 




 



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.