elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yenilenebilir enerji 1 yıldır bekliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Enerji Sektörü Meclis Üyesi ve Albe Grup Başkanı Alpay Ünal, Yenilenebilinir Enerji Kaynakları Yasası'nın devlet kasasına katkı sağlayacağını belirtti.



A- A+
24.08.2009 tarihli yazı 3931 kez okunmuştur.

Yasanın çıkması geciktikçe yatırımcının zor duruma düştüğünü söyleyen Ünal, yasayı 1 yıldır beklediklerini kaydetti.



YEK tasarısının bir an önce yasalaşması için, geçen günlerde 16 sektör temsilcisi adına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep eden Ünal, "Yasayı 12 aydır bekliyoruz, burada 3-4 ay bile büyük bir zaman kaybı, lisans alıp iş yapıncaya kadar 3-4 yıl geçiyor" dedi. Türkiye'nin gelecek 10 yıl içinde devreye girecek şekilde toplam 25 bin megavat kurulu güçte hidro elektrik santralları (HES) projesi bulunduğunu anlatan Ünal, yasanın çıkması durumunda tirbün pazarına akacak 12.5 milyar doların yüzde 38'inin gelir vergisi ve KDV olarak devlet kasasına gireceğini söyledi.



Ünal şöyle konuştu: "Teşvik çıkarsa 1-2 yıl içinde üretim tesisleri kurulacak. Rüzgâr santrallarında beklentiler 10 bin megavat. Burada 10 milyar dolarlık ekipman söz konusu. Bunun tamamı ülke içinde kalacak. Güneş enerjisinde ise 20 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen 20 bin megavatlık yatırım var. Güneş santralı ekipmanı pazarı büyüklüğü 60 milyar dolar. Gerekli adımlar atılmazsa pazarın hâkimi Çin ve Avrupa ülkeleri olacak. 200 proje var, tüm bu yatırımların inşaatında 300-400 kişi çalışıyor. Hesaplarsanız, 60 bin insana inşaat aşamasında iş sağlamış oluyorsunuz. Ben bunun 100 bin kişiye çıkacağına inanıyorum."





Yatırımcı 2 yıldır komisyon ödüyor


Enerji yatırımlarının bankacılık ayağı üzerinde duran Ünal, yatırımların en küçüğünün 10 milyon dolar olduğunu, sektörde yatırım finansmanı bulmanın zor olduğunu söyledi. Ünal, iyi durumda bulunan banka ve sektör ilişkilerinin yasanın çıkmaması halinde kopma tehlikesi bulunduğunu savundu.



2007 Kasımı'nda ihale için 74 bin megavatlık rüzgâr başvurusu yapılan EPDK'nın lisans ücreti almadığını belirten Ünal, buna karşın ciddi miktarlarda teminat mektubu alan yatırımcıların bankalara bunun karşılığında komisyon ödediğini, ihalelere başlanamaması nedeniyle kendisi gibi birçok yatırımcının söz konusu komisyonları ödemeye devam ettiğini bildirdi.



Ünal, "Bu kadar zaman geçti üzerinden hâlâ bir şey yapılmadı. Yapılacağı garantisi de yok. Benim iki yıldır teminat mektubum bloke edilmiş durumda. İşin diğer tarafı, sonuçta benim lisans alıp almayacağım da belli değil. 800 milyon liranın üzerinde teminat mektubu var EPDK'da" dedi.



Kaynak: AA


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.