elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Windows XP Desteğinin Sona Ermesi Dünyadaki Tüm ATM'lerin %95'ini Etkileyecek

Günümüzde para çekmek ve birçok işlem gerçekleştirmek için kullandığımız ATM'lerin %95'inin işletim sisteminin Windows XP olduğu açıklandı. Ancak 8 Nisan tarihi itibariyle Microsoft, bu işletim sisteminin tabiri caizse fişini çekecek. Destek ve güncelleme görmeyecek olan XP, tahminlere göre hackerların birinci hedefi olacak ve ATM'ler tehlike altında olacak. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
22.01.2014 tarihli yazı 8493 kez okunmuştur.
Dünyanın en gelişmiş sistemlerine, akıllı telefonlarımıza, internet tarayıcılarına, güvenlik ağlarına ve hatta akıllı televizyonlara kadar sızan hackerların şimdi de ATM'lerin işletim sistemlerinin 8 Nisan sonrasında desteksiz kalmasıyla ekonomik tehdit olacak şekilde bir yapıya bürünmeleri bekleniyor. 

Genellikle kredi kartları ve internet bankacılığı gibi alanlarda haberlerini duyduğumuz ekonomik tehditler, bu doğrultuda ATM'lere oradan da banka hesaplarımıza kadar sıçramış bulunuyor. Tüm dünya genelinde kullanılan ATM'lerin %95'lik büyük bir kısmı Windows XP işletim sistemine sahip. 

 

 


Microsoft, Windows XP işletim sistemini 2001 yılında hizmete soktu. Piyasaya çıktığı zamanlarda sevilen işletim sisteminin ise yaklaşık 3 ay sonra resmi olarak desteği kesilecek ve hiçbir güncelleme almayacak.

Bu durum ise hackerlar için çok büyük bir potansiyel oluşturacak. Güvenlik düzeyi günümüz sistemlerinin çok altında olan sistemin ATM'lerde kullanılması ise tehlikenin boyutunu büyütüyor. 

Microsoft Türkiye verilerine baktığımızda ise Türkiye'deki bilgisayarların %20'sinde Windows XP aktif olarak kullanılıyor. Diğer işletim sistemleri ile karşılaştırdığımızda ise sayıca kısmen az olan bu %20'lik dilim içindeki kullanıcılar ise hackerların direkt olarak hedefleri içindeler ve kullanıcılar Windows 8'e kıyasla 6 kat daha büyük tehlike içindeler. 


Amerikadaki ATM tedarikçileri ise başta Microsoft olmak üzere herkese uyarıda bulundular. Hackerların sistemi ele geçirmesinin küresel bir kaos ortamı oluşturabileceğini belirten yetkililer, herkesin dikkatli olması gerektiğini bir kez daha belirttiler.

Durum böyle olunca geçtiğimiz haftalarda Windows XP işletim sistemine sahip bir ATM'nin, USB yoluyla soyulduğu akıllara geliyor. 

Yetkililer sözlerine ATM yazılımlarının kesinlikle güncellemesi gerektiğini söylerek devam ettiler. Sadece Amerika sınırları dahilinde bu durumdan etkilenecek olan ATM sayısının 420.000 olduğunu belirten yetkililer, Amerika sınırlarında ATM'lerin sadece %15'i Windows 7 işletim sistemini kullandığını ve bu oranın arttırılması gerektiğinin önemli olduğunu söylediler. 

 


 


Tüm bu gelişmeler çerçevesinde durumu fark eden Microsoft, bu durumu önlemek adına 14 Temmuz 2015 tarihine kadar ATM'lere özel güvenlik önlemlerini Windows XP'ye ekleyeceğini belirtti. Ancak analistlere göre bu önlemlerin işe yarayıp yaramayacağı ise belirsiz. Windows 9 işletim sisteminin ise 2015 yılının ortalarında piyasaya çıkması bekleniyor. Microsoft'un ATM güvenliği için diğer şirketlerle işbirliği yapıp yapmayacağı ise şu an net değil. Gelişmeleri zaman gösterecek. 




Kaynak: 

► The Verge 
► Digital Trends 


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.