elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'nin En Büyük Barajı Olacak !

Hidroelektrik santrallerinde yatırım atağına kalkan Devlet Su İşleri (DSİ), Türkiye'nin Çin Seddi olacak dev bir hidroelektrik baraj projesini hayata geçiriyor.



A- A+
15.08.2010 tarihli yazı 7017 kez okunmuştur.

Doğu Karadeniz'de Çoruh havzası üzerinde 2 milyar dolara inşa edilen ve gövde yüksekliği bakımından Türkiye'nin birinci, dünyanın dördüncü en büyük barajı olacak Deriner'in sadece gövde inşasında 500 bin konutta kullanılacak 3,5 milyon metreküp beton harcandı. 670 megavat elektrik kapasitesi ve 253 metre gövde boyu ile dev tesiste güvenlik ve sağlamlık açısından emin konuşan yetkililer, "Nuh tufanı olsa ne olur? sorusuna cevap arayarak barajı inşa ettik. Baraja uçak çarpsa, sinek gibi kalır." açıklamasını yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, hidroelektrik santrallerini yerinde denetim için Karadeniz turuna çıktı. Köktaş, Deriner Barajı'nda kurulan özel bir teleferik sistemiyle 250 metre yükseklikten incelemelerde bulundu.











EPDK Başkanı Köktaş, Deriner Barajı'nın yıllık 250 milyon dolar değerinde elektrik üreteceğini belirterek, devasa projenin üretime geçmesiyle maliyetini 5 yılda çıkaracağını söyledi. ERG inşaat tarafından yapımı üstlenilen barajın 2011 sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Güvenliği ve sağlamlığına özen gösterilen baraja 872 metre uzunluğunda iki TIR'ın yan yana geçebileceği boyutlarda tüneller inşa edildi.








100 yılda bir yaşanan felaket-afet durumunda iki tünel devreye alınarak, baraj kurtarılacak ve çevreye zarar vermesi önlenecek. Nükleer santrallerde gündeme gelen "Uçak düşse ne olur?" sorusunu yönelttiğimizde, ERG İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Gönüllü, "Baraja uçak çarpsa sinek gibi kalır." cevabını veriyor. Hindistan'ın hidroelektrik inşaatında yatırım atağına kalktığını anlatan Gönüllü, özellikle Himalaya bölgesinde 100 adetlik baraj projesi olduğunu dile getirdi. Bu projelere davet edildiklerini belirten Gönüllü, "Deriner çok büyük referans oldu. Bugün Hindistan'ın baraj inşalarında aranan firma olduk." diye konuştu.











1.000 kişinin istihdam edildiği baraj inşaatında 12 yılda 9 iş kazası yaşanmış. Böyle büyük projede bu oranın ortalamanın altında olduğunu ifade eden Gönüllü, "Tüm iş güvenliği projelerini bayanlara emanet ettik." diyor.











Little Big firmasının sahibi İlkem Şahin de enerji sektörünün cazibesine kapılarak, Artvin'de hidroelektrik yatırımlarına başlamış. 25 megavatlık Kabaca Hidroelektrik Santrali'nin 25 milyon dolara mal olduğunu anlatan Şahin, "Tesis faaliyete geçer geçmez yabancı bir şirket 50 milyon dolar teklifte bulundu. Ancak enerjide büyümeyi planlıyorum. Tokat ve Erzurum'da yeni hidroelektrik projelerim devam ediyor." şeklinde konuştu.



Zaman


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.