elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tor Güvenli Anlık Mesajlaşma Uygulaması Geliştiriyor

İnternette anonim olarak gezinmeyi sağlayan tarayıcısıyla bilinen Tor, uyumlu ve güvenliği ön plana çıkaran anlık mesajlaşma (IM) projesinin olduğunu açıkladı. İnternette tamamen anonim gezinmek mümkün mü? TOR nasıl çalışır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
06.03.2014 tarihli yazı 7631 kez okunmuştur.
Dünya'nın en çok kullanılan anlık mesajlaşma hizmetlerinden Whatsapp'ın Facebook tarafından satın alınmasıyla var olan güvenlik tartışmaları tekrar gündeme gelmişti. Geçtiğimiz haftalarda yapılan Winter Dev Meeting'e katılan Tor geliştiricileri, İnternette iz bırakmadan gezinmeyi sağlamasıyla ünlü Tor Browser ürününe uyumlu olan mesajlaşma aracı yayınlayacaklarını duyurdu.
 


Tor Instant Messaging Bundle (TIMB) adı verilen araç, son dönemde tartışılan veri sızdırma, gizli olarak izleme ve kaydetme gibi kullanıcıların kaygı duyduğu noktalarda en güvenilir anlık mesajlaşma uygulaması olmayı amaçlayacak. Bu konuda standart getirmeyi hedefleyen Tor geliştiricileri, uygulamanın 31 Mart'ta Windows, MAC ve Linux sistemlerinde kullanıma hazır olacağını belirtti.

Instantbird üzerine geliştirilecek istemcinin, aldığı tüm verileri Tor'un güvenlik katmanı içinden gönderecek. 

 


Tor Nasıl Çalışır?

Açılımıyla The Onion Router olan Tor, kullanıcıların İnternet üzerinde anonimlik seviyesini daha yüksek tutmak için kullandıkları ve gittikçe popülerleşen bir yapı. 2002 yılında Amerikan donanmasına güvenli iletişim sağlamak için geliştirilen Tor ağı ile İnternette daha güvenli bir gezinme mümkün.

Bu anonimliği sağlayan en temel şey, TOR ağı üzerindeki node'ların (bilgisayar) veri iletiminde kullanılması. Yani bir bilgisayarla veri alışverişinde bulunurken veri, rastgele seçilmiş node'lar üzerinden iletilerek, hedef ve kaynak sistemleri doğrudan iletişime geçmemiş oluyor. Her bağlantıda seçilen node'lar rastgele olduğu için standart bir yol hattının önüne geçilerek izlemeyi de zorlaştırıyor.

 


Ancak İnternette %100 oranında anonimlik sağlamak mümkün değil. Dolayısıyla TOR ağının da kendi içinde bazı sıkıntılarının olduğunu söyleyebiliriz. Verinin iletildiği hat rastgele node'larla şifreleme yapılsa da exit node adı verilen verinin ulaştığı son node'un IP adresinin bulunması ile exit node üzerinden trafiğin izlenmesi mümkün. Veri iletilirken bir sonraki TOR node'unun IP adresinin deşifre edilebilmesi de bu açığı olası kılıyor.TOR ağını denemek ve kurulumunu öğrenmek için buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Kaynak:

► theverge.com

Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.