elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tescom Kesintisiz Güç Kaynakları |
Quantum Serisi

Kesintisiz Güç Kaynakları (KGK), elektrikle çalışan tüm cihazların şebeke kaynaklı kesintilerden etkilenmesini önleyen ve kesintisiz güç sağlayan elektronik bir cihazdır. Güç sistemlerinde enerjinin kalitesi ve sürekliliği en hassas noktadır. “Kesintisiz Güç ve Güvenli Enerji” için bu yazımızda Tescom Quantum serisi kesintisiz güç kaynaklarını inceleyeceğiz.



A- A+
19.08.2015 tarihli yazı 14132 kez okunmuştur.

Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Nedir?


Açılımı Kesintisiz Güç Kaynağı (İngilizce: UPS = Uninterrupting Power System) olan, şebeke elektriği varken olumsuzlukları filtre eden ve enerjinin sürekliliğini sağlayan elektronik cihazlardır. Elektrik kesintisi durumunda aküde depolanan DC enerjiyi AC enerjiye çevirerek devreye girerek sistemin çalışmasını devam ettirmesi için gerekli enerjiyi sağlar. Böylece enerjide süreklilik sağlanırken sistemde de verim artar.
 



Şekil 1: 1, 2 ve 3 kVA gücünde üretilen Tescom Quantum serisi UPS, üstün performans ile en uygun maliyetli çözümü sunar. 


 

Kesintisiz Güç Kaynağının (UPS) Yapısında Neler Var?


► Aküler

► Redresör

► İnverter

► Statik by-pass sistemi

► Manuel by-pass sistemi (opsiyonel)

 
 

Şekil 2: Kesintisiz Güç Kaynakları'nın yapısında bulunan doğrultucu ile şebeke gerilimi doğrultularak akü şarj edilir, evirici gerekli durumda aküden sağlanan enerjinin alternatif gerilime çevrilerek yükün beslenmesi için kullanılır. By-pass sistemi ise herhangi bir arıza ya da aşırı yük durumunda sistemin kesintiye uğramasını önlemek için kullanılır.

 

Kesintisiz Güç Kaynaklarına Neden İhtiyaç Vardır?


Elektrik enerjisinin hayatımıza girmesiyle beraber ortaya çıkan güvenli enerji ihtiyacı teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün artmaktadır. Artan teknolojiyle birlikte elektrik, insanların hayatında büyük bir ihtiyaç olarak yerini almıştır. Tescom Kesintisiz Güç Kaynakları da bu talebi karşılamak için sürekli ve kesintisiz güç imkanı sağlamaktadır.
 

Hastanelerde, üretim tesislerinde, havaalanlarında, askeri radar ve iletişim sistemlerinde ve daha birçok kritik alanda UPS kullanımı şarttır. Bu tip alanlarda enerjinin kesilmesi hem büyük maddi kayıplara yol açar hem de insan hayatını tehlikeye sokar. Bu nedenle özellikle kritik alanlarda yükler ups kaynaklar üzerinden beslenmeli kaliteli ve kesintisiz çalışma sağlanmalıdır.

 

Tescom Quantum Serisi Kesintisiz Güç Kaynakları


Özellikle kritik yüklerin elektrik kesintisi gibi sorunlar yaşamaması gerekirken ülkemizde hala elektrikle ilgili sorunlar sıkça karşımıza çıkmaktadır. Tescom Quantum Serisi genel olarak en zorlu şebeke koşullarını karşılamak için tasarlanmıştır.

1, 2 ve 3 kVA gücünde üretilen Tescom Quantum serisi UPS’ler, üstün performans ile en uygun maliyetli çözümü sunarlar. Genel özellikleri ise özet olarak on-line topoloji, saf sinüs çıkış, grafik LCD ekran, CE standartlarına uygunluk şeklindedir. 

 



Tescom Quantum Serisi Kesintisiz Güç Kaynaklarının Genel Özellikleri


► Gerçek çift çevrim tasarımı ile sert şebeke koşullarına yüksek uyum.

► DSP tasarım hassas ve güvenilir bir kontrol sağlar.

► Enerji tasarrufu sağlayan yüksek verim.

► Çıkış güç faktörü 0.8 (30°C altında 0.9’a kadar)

► Geniş AC giriş aralığı (110-300VAC)

► Otomatik 50Hz/60Hz frekans seçme özelliği.

► Otomatik boost/buck.

► ± %1 gerilim regülasyonu.

► AC jeneratör desteği.

► DC start-up ve otomatik yeniden başlatma desteği.

► USB/SNMP/RS485/AS400 haberleşme kartını destekler.



 
Şekil 3: Enerjide kalite ve verimliliğin arttırılması için "TESCOM Kesintisiz Güç Kaynakları" belirli standartlarda testlerden geçirilmektedir.


Tescom Quantum Serisi UPS’ler çıkış dalga şekli sinüs olarak tasarlanmıştır. Nominal çıkış gerilimi ise 200 / 208 / 220 / 230 / 240 VAC şeklindedir. UPS’in çalışma frekans aralığı 40 – 70 Hz. iken gerilim aralığı ise 110 – 300 VAC şeklindedir.

12 VDC /45W / cell tipinde aküler kullanan UPS’in akü süresi 4,5 dakikadır. Akü dolum süresi ise 7 saatte %90’a ulaşmaktadır.

Eğer jeneratör bağlantısı düşünülüyor ise jeneratör kapasitesi de KGK gücünün 2.2 katıdır. Ayrıca tam yükteyken güç faktörü 0.98 değerindedir. Bu da UPS ile yüksek oranda enerji verimliliği sağlar, güç kalitesi artar ve böylece kayıplar minimum seviyeye inmiş olur.

 

Güç faktörü matematiksel olarak sistemin aktif gücünün görünür gücüne oranlanmasıyla (GF = P / S) elde edilir. Bunun anlamı ise sistemdeki toplam gücün ne kadarını aktif olarak kullanabiliyoruz şeklinde açıklanabilir. %98 gibi çok yüksek bir güç faktörüne sahip Tescom Quantum serisi, sistemlerimiz için muazzam bir güç kalitesi sağlamaktadır.

Verimin yüksek olmasıyla işletim maliyeti düşüyor. Bir üretim merkezini düşünürsek işletim maliyetleri ne kadar düşerse ürünün birim maliyeti de düşük olur. Dolayısıyla tüketiciye ulaşana dek geçen sürede ve tüketici kısmında bu ürünün fiyatının uygunluğu piyasa açısından önemli bir avantaj oluşturur.




Kaynak: 

►  

► 
 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar