elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Su sorununa gökdelenlerle çözüm!

Tasarımcıların su sorununa karşı ürettiği projelerde, gökdelenler gelecekte birer ihtiyaç olabilir.



A- A+
23.03.2010 tarihli yazı 4348 kez okunmuştur.

BM'ye göre 2 milyardan fazla insan temiz su kullanamıyor. Günümüz teknolojisi suyun yeniden kullanımına yönelik uygulamaları destekleyebilir ancak uzun vadeli başarı için politik teşviklere ihtiyaç var. Susuzluğa çözüm olarak görülen projelerden biri de okyanusların derinliklerine uzanan gökdelenler, su moleküllerini andıran yapılarda yetişen bitkiler, kuraklığın tam ortasında yoksul halklara umut olan 'su kuleleri'... Bilim-kurgu filmlerindeki yapıları aratmayan bu binalar şimdilik ufukta görünmüyor. Ancak dünya nüfusunun artması, doğal su kaynaklarının tükenmesi, içilebilir su havzalarının kirletilmesi ve küresel ısınmanın etkisi ile dünya genelinde büyüyen su sorununda alternatif çözümler üretilmesi gerekiyor. Şu anda lükslüğü, heyecanı, zenginliği anımsatan gökdelenler ise gelecekte birer ihtiyaç olabilir Tasarımcılar, yaratıcılıkları ve zekalarını birleştirdikleri gökdelen projeleriyle su sorununa çözüm aramaya çalışıyorlar.





Sudan'ın su kuleleri





Mimarlık dergisi eVolo'nun "2010 Gökdelen Yarışması"na Polonya'dan katılan H3AR isimli mimarlık şirketi, Sudan'ın Darfur bölgesi için bir gökedelen projesi geliştirdi.





2007 yılında Bostonlu bilim insanları Sudan'da bir zamanlar dünyanın en büyük 10. su altı gölünü keşfettiler. Gökdelenlerin amacı hem Darfur'deki su sıkıntısına bir nebze de olsa çözüm sağlayabilmek hem de su kaynaklı politik huzursuzluklara karşı barışı sağlamak. Watertower adı verilen gökdelenlerin kerpiç gibi tamamen yerel malzemelerden üretilmesi hedeflenirken, suyun okullara, hastanelere ve bitkilere ulaştırılması amaçlanıyor.



Jakarta Nehirleri'nde suyu arıtan gökdelen





Dünyanın en hızlı gelişen kentlerinden birisi de Endonezya'nın başkenti Jakarta. Jakarta'nın kentsel sorunu kuraklıktan çok şehrin içinden geçen 13 nehrin yarattığı sel tehlikesi. Yine eVole dergisinin '2010 Gökedelen Yarışması'na katılan tasarımcı Razza Rahdian, Erwin Setiawan, Ayu Diah Shanti, ve Leonardus Chrisnantyo'nun projelerindeki amaç Ciliwung Nehir Yaşam Alanının temizlenmesi ve halk için içilebilir su elde edilmesi. Tasarımcılar bunu üç aşamada sağlamayı planlıyor. İlk olarak, suda bulunan farklı türdeki çöpleri ayrıştırarak organik olanları tarımda gübre olarak kullanmak. İkinci aşamada suyun içindeki insan sağlığını tehdit eden elementleri sudan ayrıştırmak ve suya gerekli mineralleri ekleyerek içilebilir hale getirmek. Son aşamada ise kanallar sayesinde temiz suyu tarım bölgelerine ulaştırmak.





'Denizdelen'le okyanuslarda yaşam





Deniz suyu seviyesi gün geçtikçe yükseliyor. Küresel ısınmaya karşı alternatif bir yaşam geliştiren Malezyalı tasarımcı Sarly Adre, eVolo'nun Tasarım Yarışması'na farklı bir gökdelen tasarımıyla katıldı. Kendisinin 'denizdelen' olarak adlandırdığı bu yapılar, günümüzdeki gökdelenlerden oldukça farklılar. Binaların en büyük özelliği gökyüzün yerine okyanusların derinliklerine uzanıyor olması. Bir deniz şehrini andıran denizdelenler, enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji ile sağlarken, bu adaların binlerce kişiye de ev ve iş imkanı sağlaması planlanıyor. Katların büyük çoğunluğu suyun altında kalan denizdelenlerin toplam boyunun 381 metre olması planlanıyor.





Tarlalar gökdelenlere taşındı





Uzaktan bakıldığında su moleküllerini andıran bu yapı da aslında bir gökdelen. Fransa'dan Nicolas Chausson, Gaël Desveaux, Jiao Yang Huang and Thomas Jullien, tasarımı olan bu projede amaç deniz kenarında çöle dönüşen bölgelerde tarımı sürdürebildimek. Birleşmiş Milletler'in raporuna gore, 2030 yılına gelindiğinde Dünya nüfusunun yarısı içme suyu sıkıntısı yaşayacak. Şu anda tarım bölgesi olarak kullanılan birçok bölge gelecekte kuraklaşma ile karşı karşıya.





İspanya'nın Almeria bölgesi bu alanlardan biri. Proje aşamasında olan gökdelende deniz suyu içme suyuna dönüştürülecek ve içeride uygun atmosfer sağlanacakve tarım yapılmaya devam edilecek.



Kaynak: Veteknoloji




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.