elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens'ten müşteriye 'enerji' sağlık taraması

Ulusal Enerji Verimliliği Forumu'nda Elektrikport'un sorularını yanıtlayan Siemens Servis-Bakım Grup Yöneticisi Türker Eren, "Müşteriyi 'Enerji Health Check' dediğimiz sağlık taramasından geçiriyoruz. Fakat bu sağlık taramasını teknik anlamda yapmıyoruz. Tamamen enerji yönetimi ve enerjiye bakış açısından gerçekleştiriyoruz."dedi.



A- A+
18.01.2009 tarihli yazı 5430 kez okunmuştur.

Endüstride enerji verimliliğine yönelik hizmetlerinizden bahseder misiniz?

Enerji verimliliğine yönelik geliştirdiğimiz bir hizmet portföyümüz var. Bir tesiste elektrik,  doğalgaz, fuil oil, termal, su ve yardımcı tesisler anlamındaki tüm prosesler ile konuya geniş ve bütünsel bakan bir hizmet portföyümüz söz konusu. Müşteriyi Enerji Health Check dediğimiz sağlık taramasından geçiriyoruz. Fakat bu sağlık taramasını teknik anlamda yapmıyoruz. Tamamen enerji yönetimi ve enerjiye bakış açısından gerçekleştiriyoruz. Bir fabrikanın enerji yönetiminde söz sahibi olan fabrika müdürü, satın alma müdürü, finans müdürü, bakım müdürü ve enerji müdürünü içine alan bir grupla bir araya geliyoruz. Bu grupla fabrikanın enerji politikası, enerjiye bakış açısı, enerji yönetiminin mevcut olup olmadığı veya varsa nasıl yönetildiği konularını ele alan bir sağlık taraması yapıyoruz. Müşteriye elimizdeki çeşitli sektörlerden 2000 tesise ait bir data ile kıyaslama şansı sunuyoruz. Bu kıyaslama sonunda müşterimizin hangi noktalarda, hangi konularda gelişmeye açık potansiyeli olduğunu tespit ediyoruz. Enerji yönetimi açısından ortaya koyulabilecek bir potansiyeli parasal değeri ile söyleyebiliyoruz. Eğer gerçekten bir tasarruf potansiyeli görülüyorsa hem firma tarafından hem bizler tarafından işin ikinci aşamasına geçiliyor. İkinci aşama analiz aşaması. Bu aşamada uzmanlarımız tesisin büyüklüğüne göre, minimum bir haftada tesisi teknik olarak inceliyor. Teknik detaylar konuşuluyor. Bakım da dahil enerjiyle ilgili tüm birimler incelemeden geçiyor. Bu analiz sonrasında müşterimize bir rapor sunuyoruz. Bu raporda her bir konuda yapılabilecek enerji tasarrufunu, hangi projelerle bunu gerçekleştirebileceklerini ve ne kadar bir maliyetle bunu yapabileceklerini paylaşıyoruz.  Bu projelerde gerek yatırım bedeli açısından, gerek sağlanacak enerji tasarrufu açısından tahmini değerler veriliyor. Enerji tasarrufu açısından geri ödeme süresi düşük olan projeleri müşterilerimiz ile birlikte seçiyoruz. Eğer gerçekten tasarrufa yönelik bir potansiyel varsa bunun fizibilite aşamasına geçiliyor. Bu aşamada çok daha detaylı bir çalışma söz konusu.  Bütün hesaplamalar en ince detayına kadar yapılıyor. Teklifler toplanıyor. Teklifler net rakamları içerdiği için artık geri ödeme süreleri de net bir şekilde söylenebiliyor. Müşterinin elinde projeler netleşmiş oluyor.


Buna bir danışmanlık hizmeti diyebilir miyiz?

İşimiz danışmanlık hizmetine benziyor. Ancak danışmanlık hizmetinde olduğu gibi müşteriye tesislerinde ne kadar bir enerji tasarrufu olduğunu söylemiyoruz. İşi detaylandırarak hangi noktalarda enerji tasarrufu olduğunu, nasıl projeler gerçekleştireceğimizi ve bu işin içinde olduğumuzu söylüyoruz. Yurtdışında bazı sektörlerde oldukça pozitif sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim.




Sanayide en çok elektrik tüketen sistem nedir? Tasarruf için aldığınız önlemler nelerdir?

Türkiye'de yaklaşık olarak 15 milyon elektrik motoru olduğu tahmin ediliyor. Sanayide tüketilen elektriğin yaklaşık % 70'i elektrik motorları tarafından tüketiliyor. Örneğin bir frekans konvertörü uygulamasıyla yaklaşık %15-50 aralığında bir enerji tasarrufu elde etmek mümkün. Bu oran çok yüksek. Dolayısıyla geri ödeme sürelerini kısaltıyor. Diğer taraftan yüksek verimli motorlara geçtiğinizde %5-10 gibi bir enerji tasarrufu sağlamak mümkün.


Eski motorlar mutlaka yüksek verimli motorla değiştirilmeli. Bu şekilde ödediğiniz farkın geri ödeme süresi çok kısa olacaktır. İşletmeler açısından maliyetlere bakıldığında eski bir motorun arıza bakım açısından getirdiği maliyetler göz önüne alınmalıdır.


En çok hangi sektörlerden talep alıyorsunuz?

Özellikle kağıt sektörü. Kağıt sektöründe otomasyon yapan bir firma olarak prosesi yakından biliyor olmamız nedeni ile gerçekten çok pozitif sonuçlar elde ettik. Ancak sadece kağıt sektörü ile ilgilenmiyoruz. Aslında birçok sektörde yardımcı tesisler aynı yapıya sahip. Enerji optimizasyonunun yoğun olarak yapılabildiği yerler yardımcı işletmeler. Yardımcı işletmelerin bulunduğu bütün fabrikalar aslında bu işin yapılabileceği yerlere aday. Bunun yanında dünyanın çeşitli ülkelerinde özellikle enerji tasarrufunun ön plana çıktığı ülkelerde çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Son bir yıl içerisinde başlatılan enerji verimliliği hareketi ile artık Türkiye'de de uygulamaya başlıyoruz. Umarım şuan yakalanan hava aynen devam eder. Bundan hem müşterilerimiz hem bu işte çalışan tüm firmalar gerekli verimi elde ederler.


Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.