elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sanayi dip, TÜİK tarihi bir hata yaptı

Sanayici 2001 krizinden sonra en zor günleri geçiriyor. Ancak gündemi tarihi seviyede azalan aralık sanayi üretimi değil, TÜİK'in veri yayınlama skandalı belirledi.



A- A+
10.02.2009 tarihli yazı 4725 kez okunmuştur.

Büyümenin en önemli öncü göstergesi olması nedeniyle merakla beklenen aralık sanayi üretiminin önce yüzde 11.9 azaldığı açıklandı. Beklentilerden iyi gelen sanayi üretimi önce şaşkınlıkla karşılandı. Ancak, alt kalemler incelendiğinde tekstil ürünleri imalatında yüzde 40 gibi ciddi bir yükseliş olduğu göze çarptı. İlk veriler karşısında şok olan tekstil sektörü temsilcileri bir hata olduğunu hemen anladı. Konuyu araştırmaya başlayan gazeteciler ve banka ekonomistleri TÜİK'i telefon yağmuruna tuttu.



TÜİK 4 SAATTE HATASINI GÖRDÜ


TÜİK, sabah 10.00'da açıkladığı rakamların yanlış olduğunu kabul ederek, verilerde revizyona gidileceğini açıkladı. İlk rakamdan tam 4 saat sonra TÜİK, sanayi üretiminin aralıkta yüzde 11.9 değil, yüzde 17.6 azaldığını açıkladı. Yıllık bazda önce yüzde 0.4 küçülme, yüzde 0.9 küçülme olarak değiştirildi. Hataya yol açan tekstil üretiminin ise yüzde 40 artmadığı, tam aksine yüzde 23.7 azaldığı ortaya çıktı. Ankara'yı karıştıran ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'i küplere bindiren skandala imza atan TÜİK Başkanvekili Ömer Toprak, kamuoyundan özür dileyerek, "Veri girişi sırasında bilgisayar çökmüş. Soruşturma başlattık ve bir hafta içinde sorunun nereden kaynaklandığını ortaya çıkaracağız" dedi.



SON 7 YILIN EN KÖTÜ RAKAMI


2008 verileri, 2001 krizinden sonraki en kötü sanayi üretim rakamları olarak kayıtlara geçti. Toplam sanayi üretimi aralıkta yüzde 17.9 daralırken alt sektörlerdeki daralma durumun ciddiyetini ortaya koydu.Aylık bazda, imalat sanayinde yüzde 19.9, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 5.3, madencilikte yüzde 2'lik üretim azalışı yaşandı. Ana sektörler itibariyle imalat sanayi yılı en kötü kapatan sektör oldu. 2008de, imalatta yüzde 1.8 gerileme, madencilik sektöründe yüzde 7.5, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 3.8 üretim artışı görüldü. Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden otomotivdeki derin sıkıntılar rakamlara yansımaya devam etti. Otomotiv imalatı, aralıkta yüzde 52.2 azalırken, yıllık üretimdeki artış yüzde 5.9'da kaldı. İhracatın öncülerinden tekstil sektöründe uzun süredir devam eden daralma aralıkta da sürdü. Son 11 aydır aralıksız küçülen tekstil sektöründe üretim aralıkta yüzde 23.7, 2008 genelinde ise yüzde 10.6 azaldı. Tekstil ve otomotivdeki sorunlar ara malı üreticilerini doğrudan etkiledi. Ara malı imalatı aylık yüzde 6.5, yıllık yüzde 2.5 azaldı.



RESESYONUN AYAK SESLERİ


Sanayi üretimi 2008'in son çeyreğinde ortalama yüzde 12.5 küçüldü. Sanayi üreyimindeki bu düşüş büyümeyi 3 puan aşağı çekecek. Aralık sanayi üretimi sonrasında banka ekonomistleri 2008 yıllık büyüme verilerini de yüzde 1'in altına çekmeye başladı. Ekonomistler, son çeyrekte yüzde 5'in üzerinde küçülmesini bekliyor. Böylece, iki çeyrek üst üste negatif büyüme gösteren Türkiye'nin 2008 sonunda teknik resesyona girmesi kesinleşiyor.



Hata bilgisayardaki akıllı programdan olabilir, özür dileriz


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Ömer Toprak, TÜİK sanayi üretim rakamlarındaki hatanın, muhtemelen bilgisayar sisteminden kaynaklandığını belirterek, kamuoyundan özür diledi. Teknik hatanın sistemden kaynaklanabileceğini savunan Toprak, bu konuda bir inceleme başlattıklarını belirtti. TÜİK'in çalıştığı programların akıllı programlar olduğunu, içsel tutarlılığa uymayan bir durumla karşılaşıldığında uyarı verdiğini kaydeden Toprak, bu programın çalışmaması veya bilgisayar çökmesinden hatanın kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Yaşanan hataya ilişkin incelemeyi bir hafta içinde sonuçlandırmaya çalışacaklarını kaydeden Toprak, "Kurum olarak çok üzgünüz ve özür diliyoruz kamuoyundan. Gayri ihtiyari bir yanlış bilgilendirme yaptık, sonra elimizden geldiğince düzeltmeye çalıştık. Bunun için de kamuoyundan özrümüzün kabulünü bekliyoruz" dedi.



TÜİK'in ilk vukuatı değil


TÜİK'in açıkladığı verilere eleştiriler daha önce de yaşandı. İşte bazıları:



* 2003 bazlı yeni enflasyon serilerinde 2005'ten itibaren açıklandı ancak seri geriye dönük bilgileri verilmedi. Soru önergesine kadar giden tartışmalar sonucu TÜİK 2003-2005 arasındaki verileri açıkladı.


* 2005'te yüzde 7.6 çıkan büyümede özellikle tarımdaki yüksek güncellenme tepki çekti.


* TÜİK'in, Telekom'un şehiriçi görüşmeye zam, milletlerarası ve şehirlerarasına indirim yaptığı Mart 2007'de endeksleri habersiz değiştirmesi de eleştirildi. O dönem TÜİK ve başkanı için soru önergesi verildi.


* İşsizlik verilerinde yöntemin 2005 başında değiştirilmesi de eleştiridi.



Kaynak: Sabah


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.