elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgarda Lisanslandırma Çalışmaları Başladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, rüzgarda lisanslandırma çalışmalarının başladığını belirtirken, şu ana kadar toplam 917 Megavat (MW) gücünde 16 projeye uygun bulma kararı verildiğini açıkladı.



A- A+
30.09.2010 tarihli yazı 3736 kez okunmuştur.

Kurum merkezinde Dünya Gazetesi enerji muhabiriyle kahvaltıda biraraya gelen EPDK Başkanı Hasan Köktaş, enerji sektöründeki son gelişmeler konusunda bilgi verdi.








Kamuoyunda gecikmesi nedeniyle çok eleştirilen rüzgarda lisanslandırma çalışmalarının artık fiilen başladığını belirten Köktaş, şu bilgileri verdi:








"1 Kasım 2007 tarihinde rüzgar enerjisi için 751 proje başvurmuştu. Bunların değerlendirmesi yapıldı ve geldiğimiz nokta itibariyle toplam 31 bin 268 MW büyüklüğünde 695 proje var şu anda. Bunların 616 tanesi (toplamda 29 bin 152 MW) yarışmaya esas olacak. Toplam bin 378 MW büyüklüğünde 63 tanesi ise tekli proje. Yani bu bin 378 MW'lik proje yarışmaya girmeden direk lisanlandıracak. Bunlardan şimdiye kadar 16 tanesine uygun bulma kararı alındı. Bu da yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırım büyüklüğü anlamına geliyor."








Rüzgarda daha önce toplam 3 bin 700 MW'lik verilmiş lisans bulunduğunu hatırlatan Köktaş, 1 Kasım başvuruları çerçevesinde, yarışmanın ardından rüzgarda lisans verilmiş 8 bin 488 MW gücün olacağını bildirdi."








Çoklu başvurularda yarışma usullerinin nasıl yapılacağının 22 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan EPDK Başkanı, çoklu başvurular gelir gelmez yarışma yapılması için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketine (TEİAŞ) gönderileceğini söyledi. Köktaş, "Şimdiye kadar yatırımcı bize lisansların verilmesi gerektiğini söylüyordu. Şimdi artık biz yatırımcıya (hadi bakalım yatırımını yap) diyeceğiz" diye konuştu.








Elektrik ve doğal gazda tarife metodolojisi



Elektrik ve doğal gazda tarife metodolojisi çalışmalarının eşzamanlı olarak yürütüldüğünü belirten Köktaş, konuyla ilgili belli bir noktaya geldiğini bildirdi.








Tarife metodolojilerinde kullanılan parametrelerin önemli bölümünün sektörden arındırılmış makro ekonomik konularla donatılmış parametreler olduğunu dile getiren EPDK Başkanı, "Elektrikte önemli bir aşama aldı. Şu anda elektrik dağıtım sektörünün metodolojisini kurulda görüşüyoruz. Belli bir döneme kadar bunu sonuçlandırmış oluruz" dedi.








Burada iki konuya çok önem verdiklerini anlatan Köktaş, bunlardan birinin tüketici haklarının korunması, ikincisinin de mal ve hizmet tedarikinin sürdürülebilir olması konuları olduğunu söyledi. Köktaş, "Bu ikisinin dengesini düzenleyici kurum belirleyecek. Bir taraftan tüketicinin haklarını koruyacaksınız, bir taraftan da mal ve hizmetin sürdürülebilir olmasını sağlayacaksınız" diye konuştu.








Elektrikte dağıtıcılar için kar marjlarının 2,23 kuruş düzeyinde olduğunu, dağıtım bedelinin şu andaki faturalara da 3,75 kuruş (kilovat başına) olarak yansıdığına dikkat çeken Köktaş, tarife metodolojisi ile aslında bu hareketliliğin konuşulduğunu söyledi.











İtfa süresi 10 yıla çıkacak



Şu andaki mevzuata göre itfa süresinin, yani yatırım süresinin 5 yıl olduğunu anlatan Köktaş, itfa süresinin 10 yıla çıkarmak için çalışma yapıldığını açıkladı.








Köktaş, "İtfa süresini 5 yıl yerine 10 yıl yapmak suretiyle, bu yatırımın vatandaşın faturasına yansımaması veya çok düşük yansımanı yönelik tedbir almaya çalışıyoruz" dedi. Son 3 aydır ortalama her hafta ikinci bir kurul yapıyoruz. İkinci kurulların tamamı tarife metodolojisiyle ilgidir. Bu konunun Ekim ayı sonuna kadar bitmesi lazım" diye konuştu.








2006-2011 döneminde itfa süresinin 5 yıl olduğunu yineleyen Köktaş, "Sektörün fatura büyüklüğü yıllık 30 milyar dolar civarında. Böyle bir büyüklükten söz ediyoruz. Dolayısıyla yatırımları düşündüğünde 10 yıllık itfa süresini hesap ettiğinizde yüzdeliğe bile girmez" dedi.











21 dağıtım bölgesi fazla



Elektrik dağıtım bölgesinin 21 olmasını aslında fazla bulduğunu da söyleyen EPDK Başkanı, 2004 yılında elektrik dağıtım bölgeleri oluşturulurken işin özelleştirme tarafında bulunduğunu belirterek, "O zaman bir kurumumuz 81 bölge, bir kurumumuz 13 bölge, bir kurumumuz 7 bölge olmasını istedi. Sonda 21 bölge olarak orta noktası bulundu. O zaman benim görüşüm 21 bölgeden daha az olması yönünde idi. Çünkü elektrik dağıtım şirketleri ölçek ekonomisine göre çalışan kurumlardır. Dolayısıyla ölçeği büyütmekte fayda vardır" diye konuştu.








EPDK Başkanı Köktaş, konuyla ilgili bir soru üzerine, şu anda ulusal elektrik şebekesinin ciddi bir yatırıma ihtiyacı olduğunu da vurguladı.



Dünya Gazetesi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.