elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

'Rüzgâr esmezse yağmur yağmazsa’ sigortası geliyor

Doğanın cömertliğine güvenilerek yapılan enerji yatırımları, yine doğadan gelecek tehlikelere karşı sigortalanıyor.



A- A+
27.04.2009 tarihli yazı 3886 kez okunmuştur.

Martin&Martin Başkanı Can Ateş, 'su ve rüzgâr yetersizliği teminatı' ve 'olasılık' sigortası gibi ürünlerle sektöre destek olduklarını söyledi.



ENERJİ sektöründeki atılım ve yapılması planlanan milyar dolarlık projeler sigortacıları harekete geçirdi. Su, rüzgar gibi santrallara büyük paralar yatıran, ancak bu konuda bir anlamda doğanın insafına terk edilen yatırımcı, sigortacılıkta yeni ürünlerin yaratılmasına neden oldu. Sigortacılar, enerji sektörünün 'ya rüzgar esmezse ya yağmur yazmazsa' şeklindeki sıkıntılarına karşı özel bir teminat geliştirdi. Martin&Martin Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Can Ateş, 'olası iş durması' ve 'su ve rüzgar yetersizliği teminatı', 'olasılık' sigortası gibi yeni ürünlerle enerji sektörüne destek olduklarını söyledi. Can Ateş şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönemi kapsayan projelerle Türkiye'nin de çok kısa bir zamanda yenilenebilir enerji sektöründe önde gelen ülkelerden biri olacağına inanıyoruz. 2020 yılında ülkemizde her yıl yüzde 6'lık bir artış öngörüsüyle toplam yatırımın 100 milyar dolar olması planlanıyor. Yapılan araştırmalar çok net bir şekilde tüm dünyada ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde, her yıl 1 trilyon dolarlık yenilenebilir enerji projesine ihtiyaç olduğunu gösteriyor."



Yeni paketler çıktı



Risk ölçümünün tam olarak yapılamaması nedeniyle sigortacıların enerji sektöründeki hızlı büyüme ve teknolojik gelişmenin aksine bu konuda daha yavaş kaldığına dikkat çeken Ateş, ancak bu konuda önemli bir gelişme olduğunu da şöyle anlattı: "Her geçen yıl edinilen tecrübe, geçmişe dönük verilerin daha somut olması ve teknik risk verilerine daha kolay ulaşmamız yeni ürünlerin ortaya çıkmasını hızlandırıyor. Örneğin, geçtiğimiz yıla kadar sigortacıların riski ölçebilme imkanları olmaması nedeniyle olumsuz olarak baktıkları, 'olası iş durması' teminatının birçok proje için uygulanmaya başlamasının, sektör için dönüm noktası olduğuna inanıyorum. Özellikle 'su ve rüzgar yetersizliği teminatı' gibi sigorta paketleri, proje geliştiren şirketler ve projeye destek veren finansman kuruluşları açısından çok önemli ürünler olarak öne çıkıyor."



Mevsim koşulları riski



Dünyada son yıllarda yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Can Ateş, şöyle konuştu: "Büyük gruplar milyar dolarları su, rüzgar santrallarına yatırıyor. Ancak bir yandan da değişen mevsim koşulları enerji yatırımlarında riski yükseltiyor. Buradaki riski ve tabiatın sigortalanabildiğini gören sigorta şirketleri, 'rüzgarın beklenmedik şekilde esmemesi, suyun debisinin yağmurun beklenmedik bir şekilde mevsim normallerinin altında kalmasını' sigortalamaya başladı."



Riski düşünüyorlar



Enerji sektörüne son dönemlerde büyük yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Can Ateş, sektöre yönelik yeni açılımları şöyle değerlendirdi: "Enerjiye büyük yatırımlar yapan grupların, bu yolla enerji santrallarının çalışmaması riskini de düşünmeye başladıkları anlaşılıyor. Sigorta sektörü; otomotiv, inşaat gibi sektörleri sollamaya başlayan enerjiye yönelik yeni açılımlar, teminatlar yaratma peşinde."



İsteyene 'olasılık' sigortası bulunur



MARTIN&Martin olarak, bu alanda yatırım yapan birçok firmanın projelerine, maliyetine uygun sigorta teminatları bulma konusunda destek verdiklerini belirten Ateş, şu bilgileri verdi: "Bu kapsamda, 'olasılık' sigortası ne yazık ki ülkemizde temin edilemiyor. Şu anda sadece Lloyds of London bu teminatı verebiliyor ve tabii bu noktada ülke riski çok önemli bir kriter olarak görülüyor. Olasılık sigortası, işletme döneminde satın alınması gereken bir ürün. Öngörülen miktar enerjinin bir şekilde projekte edilen yıl içinde yeterli su debisinin yağmur yağmaması sebebiyle üretilememesi veya rüzgar santrallarında rüzgarın beklenmedik şekilde elektrik üretimine yetmemesi durumunda devreye giriyor. Oldukça detaylı çalışma gerektiren bu teminat, pahalı bir ürün kuşkusuz. Sektörde dünyanın önde gelen firmalarıyla olan işbirliğimiz ve yurtdışı ofislerimiz sayesinde Martin&Martin olarak bu ürünü sağlama imkânına sahibiz. Bu sigorta modeli, bildiğimiz konvansiyonel inşaat, yangın gibi sigortalardan çok farklı. Enerjinin tipi, projenin yapısı, süresi, lokasyon, kullanılan teknoloji gibi çok önemli kriterler var. Bu kriterlerin teknik açıdan uygunluğu halinde müşterilerimize bu teminatı verebiliyoruz."



Kaynak: Hürriyet


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.