elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Enerjisinin Potansiyeli Çok Yüksek

SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak,Türkiye'nin elektrik enerjisini rüzgardan karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu ve nükleer gibi alternatiflere mecbur olmadığını belirtti.



A- A+
14.04.2011 tarihli yazı 5923 kez okunmuştur.

Elektrik üretiminin büyük bir kısmını doğalgaz ve kömürden sağlayan Türkiye, enerji açığını kapatmak için son çare olarak nükleer santrali görüyor. İlk etapta Mersin Akkuyu ve Sinop'a kurulması planlanan nükleer santrallerin sayısının kısa sürede altıya çıkarılması bekleniyor. Tüm dünyada nükleer santrallerin güvenliğinin tartışıldığı ve sayılarının azaltılmaya başlandığı bir dönemde Türkiye'nin bu alanda yapacağı yatırımlar tartışma yaratıyor. Türkiye'nin ne enerjide dışa bağımlılık yaratan doğalgaza, ne de nükleere mahkum olmadığını söyleyen SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, 'Türkiye teorik olarak baktığınızda elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını rüzgârdan karşılayabilir. Türkiye'nin şuanda 2 bin megawat kurulu gücü var. Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 2023'te bunu 20 bin megawata çıkarmak için çalışmalar yapılıyor' dedi.



Türkiye'nin gerekli yatırımları yapması durumunda 98 bin megawatlık rüzgâr enerjisi elde edebileceğini ifade eden Çolak, 'Rüzgâr enerjisinin anavatanı aslında Anadolu. Çeşme, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Antalya, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, İskenderun, Çatalca ve Silivri rüzgâr potansiyeli açısından son derece zengin yerler. Gerekli destekler verilir ve çalışmalar yapılırsa Türkiye 98 bin megawatlık kurulu güce çok kısa sürede ulaşır ve enerjide dışa bağımlılıktan kurtulur' diye konuştu.



Almanya rüzgâra kucak açtı



Dünyada rüzgârdan elektrik üretiminin yüzde 70'inin Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 15'ininse ABD'de gerçekleştiğini belirten Çolak, 'Özellikle Almanya son dönemde yaptığı rüzgâr santrali yatırımlarıyla bu alanda bir numara olan ABD'yi geride bıraktı. Tüm dünya yenilenebilir enerjiye doğru giderken Türkiye'nin Japonya'da yaşanan felakete rağmen nükleer enerjiye yatırım yapması çok ilginç' açıklamasında bulundu. SoyutWind'in Türkiye'nin ilk ve tek yerli rüzgâr türbini üreticisi olduğunu belirten Ali Çolak, Ankara Temelli'de bulunan fabrikalarında 500 kW'dan 2 MW'ya kadar değişen güçte türbin ürettiklerini anlattı. Son derece hızlı ve ekonomik çözümler sunduklarını vurgulayan Ali Çolak sözlerini şöyle tamamladı:



'Siparişten sonra 3 ay ile 9 ay arasında değişen sürelerde montajı yapmamız, garanti sürelerimizin uzun olması ve Türkiye'nin herhangi bir noktasına en geç 48 saat içinde servis hizmeti ulaştırmamız bizi uluslararası rakiplerimizden avantajlı kılıyor.'



Kaynak: Şirket Haberleri