elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Petrol Kanunu'nda değişiklik beklentisi

Merty Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Yoldemir, Türkiye'deki petrol aramaları ve yeni Petrol Kanunu beklentileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.



A- A+
15.12.2008 tarihli yazı 3764 kez okunmuştur.

Merty Enerji Petrol Arama, Eğitim ve Servis Hizmetleri Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ongun Yoldemir, Türkiye'nin petrol potansiyelini ortaya çıkarmak için 25 yılda 25 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini, ancak Türkiye'de sadece 6-7 adet ciddi arama yapan firma olduğunu söyledi.



Merty Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Yoldemir, Türkiye'deki petrol aramaları ve yeni Petrol Kanunu beklentileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yoldemir, petrol arayan Türk şirketlerinin Petrol Kanunu'nun en kısa zamanda değiştirilerek çıkmasını istediklerini belirtti. Türkiye'deki petrol potansiyelinin ortaya çıkarılması ve aramaların artması için Petrol Kanunu'nun çok önemli olduğunu ifade eden Yoldemir, bu kanunun Türkiye'nin gündemini işgal eden birçok olaydan çok daha önemli olduğunu söyledi.



Sismik araştırmaların düşük maliyetle de gerçekleştirilebileceğini ifade eden Yoldemir, "Örneğin denizlerdeki sismik araştırmaları bugün çok düşük maliyetle, hatta sıfır maliyetle elde etmeniz mümkün. Bunu yapan büyük şirketlerle anlaşırsınız, gelirler bunu yaparlar, size bilgisini verirler. Bu bilgiyi başkasına da pazarlarlar. Ha diyeceksiniz ki, sizin ülkenizin bilgisini başkasına pazarlıyor. Evet doğru, ama siz ülkede egemen olduğunuz müddetçe, yasalarınız olduğu müddetçe, başka hiç kimsenin gelip burada başka birşey yapma imkanı da olmayacaktır. Olmadığına göre de kaybınız yok. Tam tersine maliyetinizi düşürmüş oluyorsunuz" diye konuştu.



"Teşvik için vergi kolaylığı şart"


Petrol aramacılığında riskin çok yüksek olduğunu ve şirketlerin aramacılığa yönelmeleri için teşviklerin önemli olduğunu vurgulayan Yoldemir, şunları kaydetti:


"Teşvik derken, 'cebine para koyun' demiyoruz. Örneğin, Türkiye'de petrol sahaları genelde küçük rezervlidir. Siz günde 50 varil de üretebilirsiniz, bin 500 varil de üretebilirsiniz. Ama Türkiye'de var olan yasaya göre 50 varil için de aynı oranda vergi ödersiniz, dolayısıyla varil başına maliyetiniz çok artar; bin 500 varile de aynı vergiyi ödersiniz, varil başına düşen maliyet düşüktür. O halde Türkiye'de rezervlerimiz küçük olduğuna göre, bunların aranmasına olanak sağlamamız lazım. Olanak sağlamamız için az üretenden az, çok üretenden çok vergi almamız lazım. Taslak halindeki Petrol Kanunu bunu sağlıyordu. 'Devlete ödenen devlet hakkını neden azaltıyoruz? Devletin kaybı oluyor' deniyor. Devletin yıllık kaybı 8 milyon dolar olur. Milyarlarca dolarlık petrol keşfine olanak sağlayacak imkanları yaratırken 8 milyon dolar gibi bir rakamın lafı olur mu? Bunu söyleyen insanların bunu düşünmesi lazım."



Bir Türk şirketi olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) devlete ne vergi ödüyorsa, aynısını ödediklerini belirten Yoldemir, aramaları da devlet adına yaptıklarını söyledi. Yoldemir, "Kafamıza göre arama yapmıyoruz. Ne yazık ki, insanlar arasında 'vay bunu da özele kaptırdık' deniyor. Bugün Türkiye'de öyle tablolar aşıldı ki, petrolden çok daha stratejik şeyler özelleştirildi ve bunda da insanlar şu anda mutlu" dedi.



Yaptıkları hesaplamalara göre Türkiye'nin aranması ve petrol potansiyelinin ortaya konması için 25 yılda 25 milyar dolar yatırım yapmak gerektiğini anlatan Yoldemir, Merty Enerji olarak 4 adet sismik ekipleri olduğunu TPAO'nun ise 2 adet sismik ekibi olduğunu söyledi. Yoldemir, Türkiye'de 25 tane sismik ekibin 25 yıl boyunca hiç durmadan çalışması gerektiğini vurguladı.



Özel sektör olarak sınırlı imkanlarla çalışan TPAO'ya yardım etmek istediklerini ifade eden Yoldemir, "Bütün bunları sadece devlete dayarsanız, kimin ne çıkarı olacak? Devlet ne kadar geliri alacak? Ve bu risklere neden devlet girsin? Biz küçük bir şirket olarak bu risklere girmeye hazırız. Biz kendimize güveniyoruz. Yaptığımız bilimsel ve teknik çalışmalara güveniyoruz. Şimdiye kadar da haklı çıktık. Ama devletin üzerinden belirli bir yükü yine devlet adına alıyoruz ve TPAO'nun devlete ne kadar katkısı varsa Merty Enerji'nin de o kadar katkısı var" dedi. Yoldemir, 6 yıllık bir şirket olarak 3 yılda vergi rekortmenleri listesine girdiklerini, hem istihdam sağladıklarını hem de devlete vergi verdiklerini belirterek, "Bunu artırmanın ne zararı var Türkiye'ye?" şeklinde konuştu.



"Türkiye'nin acil bir petrol yasasına acilen ihtiyacı var"



Türkiye'de petrol umudu olan yerlerin gizlendiğini, bunun yerine devletin bu yerleri özel sektöre açması ve böylece o saha ile ilgili rekabet oluşturması gerektiğinin altını çizen Yoldemir, en yi programı olan şirkete sahada arama ve işletme izni verilebileceğini kaydetti. Türkiye'de 40'a yakın petrol arama ruhsatı almış şirket olduğunu ancak bunların arasında ciddi anlamda arama yapabilen şirketin sayısının 6-7'yi geçmeyeceğini ileri süren Merty Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ongun Yoldemir, "İstemediklerinden değil nereye ne yatırımı yapacaklarını bilmedikleri için yapamıyorlar. Pek çok şirket farklı sektörlerden geliyor ve petrol sektörünün özelliklerini bilmiyorlar. Bilgi sahibi olmayan şirketlerin elinde belki de çok değerli ruhsatlar yıllarca kalıyor. Bütün bunların düzenlenmesi yeni bir Petrol Yasası ile mümkün. Onun için Türkiye'nin yeni bir Petrol Yasası'na acilen ihtiyacı var. Bu Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bir yasa" diye konuştu.



Kaynak: İHA


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.