elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otonom Araba Berlin'in Caddelerinde Dolaşıyor.

Freie Universitesinden araştırmacılar, otonom araçlarının test sürüşü boyunca 80 km yol aldılar.



A- A+
04.10.2011 tarihli yazı 8196 kez okunmuştur.

Araç bilgisayarlar tarafından kullanılıyor ve ön tekerlekler arkasındaki güvenli sürücü ise sadece aracın davranışlarını görüntülüyor. Otonom araba kablolarla sürülebilmesi için modifiye edilmiş klasik bir VW Passat. Bilgisayardan gelen elekronik komutlar direk olarak hızlandırıcıya, frenlere ve aracın tekerleklerine iletiliyor.



Aracın şasesine yerleştirilen çok fonksiyonlu sensörler yoldaki bütün diğer insanlar ve araçlar hakkında bilgi veriyor. Bu sensörler ayrıca aracın engelleri önlemesini , hızını belirlemesini ve gerektiğinde şerit değiştirmesini sağlıyor. Araç Berlin'de uluslar arası kongre merkezi ve Bradenburg kapısı arasında ileri ve geri toplam 4 sefer olmak üzere herhangi bir kaza olmadan 20 km yol aldı. MadeInGermany, uzun yollarda, caddelerde ve Almanya'nın Berlin ve Bradenburg eyaletlerinde kullanımına izin verilen ilk otonom araba. Araç 'AutoNomo' laboratuvarlarında geliştirildi ve sermaye Almanya Federal Araştırma ve Eğitim Bakanlığı tarafından sağlandı. Projenin hedefi sürücü yardım sistemlerine transfer edilebilen ve geleneksel araçlar için yenilikçi bir güvenlik sistemi sağlayan veya araçların havaalanı gibi özel alanlardaki kontrolünü tamamen otonom bir hale getiren bir teknoloji geliştirmekti.





Berlin araştırmacıları otonom araç üzerinde 2007'den beri çalışıyorlar. Otonom sürüş için sertifika verilen en son araç haziran ayındaki halka gösteriminden önce test sürüşleri süresince binlerce kilometre yol yapmıştı. Araç geniş bir şekilde test edildi. Sürüş izninin şartı olarak güvendeki bir sürücünün her zaman tekerleklerin gerisinde olmasını gerektiriyordu. Eğer sürücü fren pedalına dokunursa tüm bilgisayar bağları kopuyor ve sürüş kontrolü sürücünün eline geçiyordu.



Araç Berlin'deki yerini çok hassas bir GPS sistemi ve şehrin bir haritası sayesinde bilebiliyor. Önde ve arkada üçer tane bulunan lazer görüntüleyiciler sayesinde araç 360 derece etrafındaki araçları ve yayaları teşhis edebiliyor. Ölçümler görünmeyen 'infrared' bölgedeki lazer titreşimleri ile yapıldı. Işığın yansıması tespit edildikten sonra yansıma sonrası geri dönüş süresi aracın nesnelere olan uzaklığı hakkında bilgi sağlıyor. Aracın üzerindeki dönebilen lazer görüntüleyici aracın bulunduğu çevredeki 3 boyutlu yapının saniyede 1 milyon görüntüleme noktasına varan ek bilgiler sağlıyor. Arkayı gören aynadaki siyah ve beyaz video kameralar aracın yoldaki şeritleri algılamasını ve aracın yolda ortalanmasını sağlıyor. İki adet renkli kamera da trafik ışıklarının durumunu algılamak için kullanılıyor. Araç test sürüşleri boyunca her 4 turda bir defa olmak üzere 46 sefer trafik ışıklarını başarılı bir şekilde tespit etti.





Projenin lideri, otonom araçların özel yollarda kullanılabilmesi için projenin yeterli gelişmişlik seviyesine ulaştığını düşünüyor. Otonom olarak halka açık yerlerde ve uzun yollarda araç sürüşü zorlu yasalar kaldırıldığında 10-15 yıl içerisinde kabul edilebilir bir seviyeye yükselecek. Caddelerde otonom olarak gezinebilmek araçların tam olarak güvenlikli yapabilmek için ekstra teknolojik gelişmelere ihtiyaç var. 'Otonom araçlardaki güvenliği ölçmek için kullanılan şartlar insanlar için kullanılandan çok daha ağır olacak' diyor Prof. Rojas ve ekliyor 'Tüm parçalar birleştirildiğinde otonom araçlar insanların kullandığından çok daha güvenli bir hale gelecek. Bu sadece zaman gerektiren bir durum.'



MadeInGermany, Berlin caddelerindeki yolculuğuna önümüzdeki birkaç ay boyunca devam edecek. AutoNOMOS Labaratuvar'larındaki araştırmacıların artık yeni bir hedefi var; Avrupa şehirleri arasında tamamen otonom olan bir sürüş.



##VIDEO##





Alican YEKSAN


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.