elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kurak Bölgelere Can Suyu Bu Cihazla Gelebilir |
Havadan Su Üreten Çöl Böceği

Milyarlarca küçük karbon tüpten oluşan yapı kurak bölgelere su getirebilir. Rice Üniversitesi'nde bulunan araştırmacılardan oluşan bir ekip kurak bölgelerde yaşayan insanların su ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için atmosferden su yakalama ve toplama yeteneğine sahip bir cihaz geliştirdi.



A- A+
02.08.2014 tarihli yazı 11098 kez okunmuştur.
Bu cihazın ilham kaynağı çölde yaşayan ve kendi suyunu kendi üreten Namib çölü böceği (Stenocara). Her yetenekli hayvan gibi bu böcekte bilim insanlarına ışık tuttu. Stenocara, arka yüzeyi diken ile kaplı, olukları bir yapışmaz yüzey gibi mumsu ve su çeken moleküllerle kaplı.



 
Namib Çölü son derece sıcak bir ortam; sıcaklık 60º C'ye çıkabiliyor. Bu kurak bölgede yaşam çok zor. Ama bir böcek aşırı kuru olan bu çölde yaşayabilmek için akıllı bir şekilde gelişti. İhtiyacı olan suyu kendi kendine üretecek yeterliliğe ulaştı.
 

► İlginizi Çekebilir: Havadan İçme Suyu Üreten Billboards

Böceğin su toplamak için sertleşmiş kanatlarında su itici ve su çekici moleküllerin bir modeli var. Bilim adamları minik karbon atomlu nanotüplerle bu modeli taklit ederek bir cihaz yaptılar.


 
 
Bu cihaz harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor. Sünger benzeri bir yapısı var. Bu yapı sünger gibi sıkılarak su elde ediliyor.

Bilim adamları deneme amaçlı milyarlarca nanotüpten oluşan bir orman kurdular. Test orman kuru ortamda 11 saat boyunca kendi ağırlığının %25'i kadar su toplamayı başardı. Nemli ortamda ise su oranı 13 saat içinde %80'e yükseldi.
 
Bu buluş az yağış alan bölgelere su getirmek için büyük potansiyele sahip. Ama her yeni buluş gibi şuanda yüksek maliyetlerle üretilebiliyor. Bu ormanların kitlesel ölçekli üretimine başlanmadan önce maliyetinin önemli ölçüde azaltılması gerekmektedir.

Kaynak:

iflscience
Kaan Tüysüz Kaan Tüysüz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.