elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Köylere güneş enerjisi götürdü kaçak elektrik tüketimi azaldı

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Ser-Gün Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel, köylere taktıkları güneş enerjilerinin kaçak elektrik tüketimini ciddi oranda düşürdüğünü söyledi. 



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 3814 kez okunmuştur.


Sıcak su elde etmek için evlerin üzerine kurulan güneş enerjisi sisteminin, ağaç kesimi ve kaçak elektrik tüketimini azalttığı ortaya çıktı. Ser-Gün Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel, TEDAŞ'tan güneş enerjisi kullanan köylerde kaçak tüketimin ciddi oranda azaldığı bilgisini aldıklarını söyledi. Sistemin Güneydoğu'da yaygınlaşması halinde kaçak elektrik tüketiminin düşeceği belirtiliyor.





Türkiye'de kaçak elektrik, alınan bütün tedbirlere rağmen artarken güneş enerjisi sistemi takılan köylerde kaçak elektrik tüketiminin azaldığı tespit edildi. Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Ser-Gün Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel, köylere taktıkları güneş enerjilerinin kaçak elektrik tüketimini ciddi oranda düşürdüğünü söyledi. Kırsalda kaçak tüketimin şehirlere göre daha fazla olduğunu kaydeden Uğurluel, "Genellikle köylü kesimle çalışıyoruz. Ankara'nın batısındaki köylerin hemen hemen hepsine girdik. Günısı takarken zaman zaman TEDAŞ yetkilileriyle karşılaşıyoruz. Enerji takılan köylerde kaçak elektrik tüketiminin ciddi oranda düştüğünü söylüyorlar." dedi.



Güneş enerjisi kullanan evler, yıllık bin TL civarında tasarruf sağlıyor. Aile bütçesinin yanı sıra ülke ekonomisine de yılda ortalama 200 milyon TL katkıda bulunuyor. Müşterilerinin 2011 yılında odun tüketmeyerek 4 bin hektar baltalık meşe ormanını kesilmekten kurtardığını ifade eden Uğurluel, şöyle devam etti: "Devlet, birkaç yıl önce Or-Köy projesi çerçevesinde orman köylerine ağaçları kesip yakmaması için günısıyı teşvik etti. Bu teşvikten 100 bine yakın köylü yararlandı. Bunun ciddi geri dönüşümü oldu. Orman Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, bir aile sıcak su için 8 ton odun yakıyor. Güneş enerjisi dağıtıldıktan sonra yakılan odun bir tonun altına düştü."



Yeni yatırımlarla ilgili de bilgi veren Uğurluel, Antalya Yeşil Bayır'da bir, Adana'da ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) iki olmak üzere toplam dört fabrikada üretim yaptıklarını kaydetti. Ser-Gün'ün 12 milyon TL'lik yatırımla yine Antalya OSB'de kurulacak beşinci fabrikası 2013 yılı sonuna kadar faaliyete geçecek. Şirket, böylece 40 bin metre kapalı alana ulaşacak. Hedeflerinin yurtiçinde 28 olan şube sayısını 2012 yılı sonuna kadar 35'e çıkartmak olduğunu aktaran Uğurluel, "Yatırımların tamamlanmasının ardından 20 ülkeye yaptığımız ihracatı, 5 yıl içinde 100 ülkeye çıkaracağız. On yıllık planda ise tüm dünya ülkelerine yüzde 100 Türk teknolojisiyle güneş enerjisi ihraç etmek istiyoruz." diye konuştu. Tek vardiyada günlük 500 takım güneş enerjisi sistemleri üreten Ser-Gün, 2006 yılından itibaren üst üste 6 yıl sektöründe 'Kalitesine En Çok Güvenilen Marka' seçildi. Şirket, 620 kişiye de istihdam sağlıyor.





 



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.