elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Klimada teknoloji savaşı kaliteyi öne çıkaracak

KlimaPlus A.Ş. Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Filiz Özcan sektörde kalitesiz ürünlerin getireceği sorunların ve maddi kayıpların tüketiciyi kalite beklentisi içine sokacağını söyledi.



A- A+
21.08.2008 tarihli yazı 5857 kez okunmuştur.

Klima Plus ile ilgili genel bir bilgi alabilir miyiz?


KlimaPlus 20 Aralık 2004 senesinde kuruldu. Üç ortaklı bir şirketiz. Kurumsal olma yolunda ilerliyoruz. Mitsubishi Electric firmasının Türkiye distribütörüyüz. Sektördeki dördüncü senemiz. Farklı sektörlere de iştirakımız var. Profesyonel bir yönetim kadrosuna sahibiz. Tek markamız var. Uzmanlık alanımız klima. Yakın bir gelecekte farklı bir sektörde yer almayı düşünmüyoruz. 


2009 yılı yatırımları ile ilgili bilgi verir misiniz?


İthalat yapan bir firmayız. Burada üretimimiz yok. Bizim için en önemli yatırım bayi, servis ve insan kaynağı. Ürünlerimiz yurtdışından üstün kalitede geliyor. Ürünü Türkiye'de tüketicilere aynı kalitede sunmamız gerekiyor. KlimaPlus öncelikle kendi insan kaynağına yatırım yapıyor. Kırk kişilik bir kadroya sahibiz. Ağırlıklı olarak mühendislerin oluşturduğu bir kadromuz var. Üç tane Bölge Müdürlüğümüz bulunuyor. KlimaPlus'a her bölgede ulaşılması bizim için önemli. Bunun için servislerimize ve bayilerimize çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Bayilerimiz mühendis kökenlidir. Zincir satış ve beyaz eşya satışı yapan yerlerden ayrı bir yerdeyiz. Biz mühendislik çözümleri ve satış sonrası hizmetlerle daha uzun vadeli bir işbirliğine girme hedefi ile hareket ediyoruz. 80'in üzerinde bayimiz, 90'ın üzerinde yetkili servisimiz var. Bayilere satış, pazarlama ve teknik eğitimler veriyoruz.


Satış sonrası hizmetleriniz neler?


Klimaların genel olarak maksimum  ömrü  on senedir. Mitsubishi Electric'in ürettiği Klima'nın ömrü müşterilerden gelen dönüşlere bakıldığında yirmi yılı buluyor. Müşteri ürünü almadan önce yetkili bayi klimanın takılacağı eve giderek keşifte bulunuyor. Cihazın kapasitesi, eve uygunluğu kontrol ediliyor. Burada mühendislik bilgisinin işin içine girmesi gerekiyor. İkinci aşama montaj aşaması. Burada da mutlaka keşifte öngörülen yere klimanın takılması, kuralların yerine getirilmesi gerekiyor. İzolasyonunun doğru yapılması, borunun doğru takılması, testlerinin yapılması gerekiyor.




KlimaPlus'ın çevre dostu projeler ile ilgili yayınlara iştirak ettiğini görüyoruz. Bu devam edecek mi?


Mitsubishi Electric'in ve ithalatçı firma olarak bizim burada vizyonumuz  çevreyi korumak ve bu yönde hareket etmek. Mitsubishi Electric Japonya'da bu konuda çok hassas. Orada kaynaklar kısıtlı olduğu için çevreye önem veriliyor. Japonya'da hem üretici hem tüketici hem de devlet çevre duyarlılığı ile ilgili  uygulamaları destekliyor. Türkiye'de bu hassasiyet yavaş yavaş başladı. Mitsubishi Electric'in bu konudaki çalışmaları uzun yıllara dayanıyor. Hem üretimde hem de ürettiği ürünlerde de bu duyarlılıkla hareket ediyor. Bunu yeşil fabrika konsepti ile yapıyor. Global sitesinde de yayınladığı çevreye yönelik hedefleri var. Karbondioksit emisyonlarını düşürme hedefleri var. Ürünlerin enerji tasarrufu sağlamasını hedefleyen çalışmaları var. Türkiye'de 2009'da konu ile ilgili yasa devreye girecek. Biz zaten 2005 senesinden  bu yana Avrupa'da uygulanan yasadaki kurallara uymaya çalıştık. Ozona zarar vermeyen gaza sahip ürünleri getirdik. Bir de son dönemlerde A sınıfı diye bir kavram çıktı. Avrupa'da A sınıfı olduğunuzu belgelemeniz gerekiyor. Türkiye'de bunu denetleyecek bir kuruluş yok. Avrupa'da A sınıfı olduğunuza dair belge veriliyor. Tüketicinin buna çok dikkat etmesi gerekiyor.


Türkiye'de pazar payınız ile ilgili bilgi verir misiniz?


Avrupa'da genel olarak en büyük pazar payına sahip üreticiler Japon firmalardır. Türkiye'de en büyük pazar payı yerli üreticilere ait. Türkiye'de Japon markaların pazar payı yüzde 7. Bunun en büyük nedeni 2001 krizi ve Çin mallarının yurda girmesi. Fiyat çok düştü. Japon markalara baktığınızda yüzde elli bir fiyat farkı var. Çevreye duyulan duyarlılık, bundan da önemlisi kalitesiz bir ürünün ileriki süreçte getireceği sorunlar ve maddi kayıplar göz önüne alınmaya başladığında kalite aranacaktır. Bir ürün kısa sürede arızalanmamalıdır.  Kaliteli ürünlerin pazar payı artacak diye düşünüyorum. İngilizlerin 'Ucuz ürün alacak kadar zengin değilim' sözü bizim için geçerli.




Rakipleriniz var mı? Nasıl rekabet ediyorsunuz?


Türkiyede tabi ki rekabet içindeyiz. En büyük rekabetimiz ürün kalitesi. Müşteriye bir ürünün neden ucuz değil de pahalı olduğunu, pahalı bir ürünün uzun vadede ne getirisi olacağını anlatmaya çalışıyoruz.


Klima reklamlarında, kullanılan İyonlarla klimanın sağlığa olumlu etki yaptığı vurgulanıyor. Gerçekten klimanın böyle bir etkisi olabilir mi?


KlimaPlus olarak ürünümüzü allayalım pullayalım düşüncesi ile hareket etmiyoruz. Ürünlerin özellikle İyonize olmasının insan sağlığına etkisi araştırılmış. Bu yüksek miktarda kullanılsa dahi tam olarak bir katkı sağladığı ispatlanmamıştır.




Klima satışlarının en yoğun olduğu dönem nedir? Türkiye'de en çok hangi şehirde klima satışı yapıyorsunuz?


Genel olarak sektörde bu sene Temmuz ve Ağustos aylarında satışlar çok azaldı. Bunu Mayıs, Haziran aylarında yoğun klima alımına bağlıyoruz. Geçen sene yaşanan yaz sıcakları tüketiciyi yazın başında tedbir almaya yöneltti. Her ayın yüksek satışlarla geçmesini bekleyemeyiz. Satış grafiklerimize baktığımızda kışın klima alımı daha fazla.


En çok ürün satışımız İzmir'de oluyor. Yapılan bir ankette İzmir'e doğal gaz gelmesine rağmen halkın sadece yüzde onaltısı doğal gaza geçmeyi düşüneceğini söylemiş. Bu da o bölgelerde insanların klimayı hayatlarının bir parçası olarak gördüğünü gösterir.


En yeni teknoloji ürününüz nedir?


Split Klima serisi. Bu seride ses seviyesi 20 dB. Bir ürüne A sınıfı diyebilmek için enerji performans katsayısının 3,20 den büyük olması gerekir. Bizim ürünümüzün 9000'lik kapasitede enerji performans katsayısı 5,15'e yükseliyor. Baktığınızda A sınıfı bir üründen yüzde altmış daha fazla bir verimliliğe sahip. Tabi bunun enerji tasarrufuna büyük etkisi var. Performansı da o oranda fazla. Yeni ürünlerimizde başka markalarda olmayan I-SEE Sensor dediğimiz bir özellik var. Bu özellik sayesinde klima odada her bir bölgenin sıcaklığını ölçerek uygun yere üfleme yapıyor.




Ürünlerinizle kaç dereceye kadar ısıtma sağlayabiliyorsunuz?


Ürünlerimiz eksi on dereceye kadar ısıtma sağlıyor. Hatta Comfort Plus dediğimiz ürünlerle eksi 20 derecede dahi ısıtma sağlanabiliyor. 


Mitsubishi Electric fabrikalarında yenilenebilir enerji kullanıyor mu?


Mitsubishi Electric güneş pili, rüzgar paneli sistemlerini ürettiği için bunu kendi fabrikalarında da kullanıyor. Hatta Mitsubishi Electric dünya piyasasında güneş pilinde önemli bir oyuncu.




Sektörün en büyük sıkıntısı nedir?


Haksız rekabet, denetimin olmaması en büyük sıkıntımız. Çok hızlı büyüyen bir sektör olduğu için yetişmiş eleman bulma sıkıntımız var. Sektör olarak bu konuda işbirliği yapılması gerekiyor.





 

Filiz Özcan kimdir?

 

Filiz Özcan 1977 İstanbul doğumludur. Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü mezunudur. Dört yıldan beri Mitsubishi Electric'in Türkiye distribütörü KlimaPlus'da Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev almaktadır.

 



 

Röportaj: Elektrikport

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.