elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendi Enerjisini Üretebilen Çiftlikler Kuruluyor

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), çiftliklerinin enerji ihtiyacını sığır gübresinden karşılamak büyükbaş hayvanların gübrelerini elektrik ve ısı enerjisine dönüştürecek biyo gaz tesisleri için çalışmalarını hızlandırdı.



A- A+
05.05.2013 tarihli yazı 22132 kez okunmuştur.

Konya'da ki Gözlü Tarım İşletmesi ve Şanlıurfa'da bulunan Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde hayvanlardan elde edilecek tezek ile biyogaz tesisi kurmayı planlayan TİGEM, bu tesis ile en büyük amaçlarının işletmelerinin enerji ihtiyacını karşılayarak üretim maliyetlerini düşürmek ve atık dönüşümü sağlayıp organik saf gübre elde etmek olduğunu söyledi.


 



Şekil-1: Sığır Gübresinden Biyogaz Üretimi



 

 İlginizi Çekebilir  " Biyokütle Enerjisi "



 

TİGEM'in ilk kendi enerjisini üreten biyogaz tesislerinin ham maddesi büyükbaş hayvanların gübresi olacak. TİGEM'in 2013 yılı hedefleri arasında, Bursa Karacabey Tarım İşletmesi, Aksaray Koçaş Tarım İşletmesi, gelecek yıl da Eskişehir'deki Anadolu, Ankara'daki Polatlı ve Kırklareli'de faaliyet gösteren Türkgeldi Tarım İşletmelerinde kendi enerjisini üreten biyogaz tesisi kurulması var.

 

Büyük bir olasılıkla Gözlü ve Ceylanpınar biyogaz tesislerinden bu yıl içinde gaz ve enerji üretmeye başlanacağı, tesislerden üretilen biyogaz, kojeneratör (Şekil-1 de gösterilmiştir) sayesinde elektrik ve yararlı ısı enerjisine dönüştürülecek. Bu dönüşüm prosesleriyle elde edilen elektrik enerjisi, tesisin elektrik ihtiyacını karşılayacak, ısı enerjisinden elde edilecek sıcak su da diğer ihtiyaçlarda kullanılacak. Fazla ısı enerjisinin de oluşturulacak seralarda yararlı işe dönüştürülecek.


 


 

 Şekil2: Biyogaz Ülkemiz İçin Büyük Fırsat


 

Hangi Tesisten Ne Kadar Enerji Elde Edilecek?



► Gözlü Tarım İşletmesinde, 2 bin büyükbaş hayvandan elde edilen gübre ile saatte minimum 225 kilovat elektrik enerjisi ve 280 kilovat ısı enerjisi üretilecek.

Ceylanpınar Tarım İşletmesinde kurulması planlanan tesiste ise, 3 bin büyükbaş hayvandan sağlanacak gübre ile saatte minimum 350 kilovat elektrik enerjisi ve 400 kilovat ısı enerjisi üretileceği tahmin ediliyor.

Koçaş ve Karacabey Tarım İşletmelerinde kurulacak tesislerde ise, 2 bin büyükbaş hayvan gübresinden saatte minimum 225 kilovat elektrik enerjisi ve 280 kilovat ısı enerjisi üretilmesi hedefleniyor.



 

Kaynak

► Anadolu Ajansı

 


Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.