elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kayseri OSB'de 15 fabrika kapandı

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, "2006'da 101 tesisi işletmeye açtık. Hedefimiz bunlara 101 yeni fabrika daha eklemekti ama olmadı." dedi.



A- A+
15.10.2008 tarihli yazı 5851 kez okunmuştur.

Son 5 yılda tesis sayısını 430'dan 720'ye çıkaran Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'de ekonomik durgunluktan payını aldı. Bölgede yatırımların durmasıyla son 1.5 yıl içinde 15 fabrika kapanırken, çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu 14 bin kişi de işsiz kaldı. Kapanan 15 işletmeden 7'si tekstil, 5'i metal, 3'ü ise mobilya dektöründe faaliyet gösteriyordu. Gelişmeler karşısında 2.7 milyon metrekarelik yeni bir alanı teknoloji ağırlıklı yatırımlara tahsis etme, bölgeye 101 yeni fabrika daha kazandırma planlarını askıya alan OSB yönetimi, kapanan işyeri sayısının daha da artmasından endişe duyuyor.



Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, bölgede yeni yatırım yapmak, ya da kurulan tesisleri işletmeye açmak bir yana , artık artık mevcut fabrikaların bile işlerliğini koruymaz hale geldiğini belirterek, 'Dünya piyasalarında yaşanan finansal krizin de etkisiyle iş yerleri, sınai mal üreten fabrikalar bir bir kapanıyor. Nitekim, Kayseri OSB'de son birbuçuk yılda irili ufaklı 15 firma kapandı; 10 binden fazla insan işsiz kaldı. Bu olumsuz görüntünün büyüme ihtimali, endişemizi daha da artırıyor.' dedi.



Uygulanan ekonomi politikalarının, kayıt dışı zenginlerinin çoğalmasına yol açtığını, Kayseri'de taşeron firmaların çoğalmaya başladığına dikkat çeken Hasyüncü, 'Bir an önce taşeron firma furyasının önüne geçilmesi gerek. Yılbaşından bugüne elektrik ve doğalgazayapılan zamlar da sanayicimizi iyice zora soktu. Kendine özgü bir cazibe merkezi haline gelen Kayseri OSB'de, özellikle son bir yılda yatırım adına tek bir çivi çakılmaması üzücü. 2 yıl öncesine kadar bölgemizde toplu temeller atıyor, toplu açılışlar yapıyorduk. 2006 yılında irili ufaklı 101 tesisi işletmeye açtık. Hedefimiz bunlara 101 yeni fabrika daha eklemekti ama olmadı. Ekonomik durgunluk, üst üste gelen sorunlar yatırımcıya geri adım ettırdı.' diye konuştu.



Meslek lisesi projesi ertelendi



Bir zamanlar yatırımcıların yoğun talebi ile karşılaşan OSB'de artık temeli atılan bir çok tesis yarım kaldığını, çoğu girişimcinin ise proje hazırlatıp, yatırım için altyapısını hazır hale getirdiği sanayi parselini elinden çıkarmanın yollarını aradığını dile getiren Hasyüncü sözlerini şöyle sürdürdü, ' Genişleme alanı son 5 yılda 18 milyon metrekareden 25 milyon metrekareye, tesis sayısı 430'dan 720'ye çıkan bölgede, talepleri de dikkate alarak mevcut alana 2.7 milyon metrekarelik yeni bir alanın daha eklenmesine karar vermiş. OSB sınırları içine alınmasına çalışılan bu alanın bir bölümünü teknoloji ağırlıklı yatırımlara tahsis etmek niyetinde idik; olmadı. Belirsizlik, bölge yönetiminin karşısına bir engel olarak dikildi.'



Başkan Ahmet Hasyüncü, belirsizlik nedeniyle işletmelerin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için OSB'de kurulacak meslek liselerine destek kararlarını da askıya aldıklarını sözlerine ekledi.



Kaynak: Dünya Gazetesi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.