elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Haydi Çocuklar Ücretsiz Yazılım Öğrenmeye |
CoderDojo Türkiye

Geleceğin dilini geleceğin nesline öğretme misyonu taşıyan ve Stage-Co’nun organizasyonu ile Türkiye’de de başlayan CoderDojo, 5-17 yaş arasındaki çocuk ve gençlere bilgisayar kodu yazmayı, yaşlarına uygun eğlenceli programlar yapmayı ücretsiz derslerle öğreten sosyal bir harekettir. Bugün 27 ülkede 220’den fazla CoderDojo organizasyonu var ve onlardan biri de artık Türkiye’de… Sizde çocuklarınızı geleceğin sihirbazları olarak görmek isterseniz bu yazı tam size göre…



A- A+
23.03.2014 tarihli yazı 25201 kez okunmuştur.

CoderDojo’nun Hikayesi

CodeDojo, İrlanda’da yaşayan 18 yaşındaki James Whelton’un iPod Nano’yu hackledikten sonra okulunda tanınması üzerine daha küçük öğrencilerin kod yazmayı öğrenmek istemeleriyle başladı. Okulunda bir bilgisayar kulübü açtı ve orada küçük öğrencilere temel HTML ve CSS kodlarını öğretmeye başladı. Aynı sene bir girişimci olan Bill Liao ile tanıştı ve projeyi büyütmeye karar verdiler.

Haziran 2011’de İrlanda’nın Cork kentinde bulunan Ulusal Yazılım Merkezi’nde ilk CoderDojo açıldı ve büyük başarı kazandı. Cork’taki Dojo’ya Dublin’den de öğrenciler gelip gitmeye başladı ve kısa süre sonra Dublin’de Google’a ait Montevetro binasında bir CoderDojo daha başladı. Tamamen halka açık bir hareket olan ve kısa sürede yüzlerce başarılı ve gönüllü gençler yetiştiren bu hareket sayesinde önce İrlanda’da, hemen ardından da dünyanın her yerinde CoderDojo’lar yayılmaya başladı.

Ülkemizde de ücretsiz atölye çalışmalarına başlayan CoderDojo 5-17 yaş arasındaki çocuk ve gençleri bekliyor…

 
 

CoderDojo ile Çocuklar ve Gençler Kod Yazmayı Öğreniyor!

CoderDojo 2011’den bu yana dünyanın her yerinde, gönüllülük esasıyla 5 - 17 yaş arasındaki çocuk ve gençlere bilgisayar kodu yazmayı, yaşlarına uygun ve eğlenceli basit programlar yapmayı öğreten sosyal bir harekettir. Tamamen halka açık olan ve kısa sürede yüzlerce başarılı ve gönüllü gençler yetiştiren bu hareket sayesinde önce İrlanda’da, hemen ardından da dünyanın her yerinde CoderDojo’lar yayılmaya başladı. Halen 22 ülkede 250’den fazla CoderDojo’lar bulunmaktadır.

CoderDojo, düzenli olarak bir araya gelen büyüklerin, gençlere ve küçüklere yazılım dünyasını tanıtan, ne işe yaradığını açıklayan ve onların da kod yazıp çalışan programlar hazırlayabileceklerini gösteren ve öğreten bir bilgisayar kulübüdür diyebiliriz.
 
5 - 17 yaş arasındaki her meraklı genç, bir grup eğitmen rehberliğinde yazılım dünyasına adım atıp HTML, CSS, Scratch ve Python gibi konu içeriklerini öğrenmeye başlıyorlar. Bu eğitmenlerin bilgisayar yazılımı konusunda profesyonel olmaları ve bu işe gönüllü olarak vakit ayırmaları gerekiyor ki, öğrenciler de ücretsiz olarak gelebilsinler…

 



►İlginizi Çekebilir : Bursa'da Yazılım Vadisi Kuruluyor
 

 

CoderDojo Türkiye

Nerede Eğitim Veriliyor?

Ülkemizdeki çocukların ve gençlerin bilgisayar dili ve kod yazmayı öğrendiği, tamamen gönüllülük işi ile yürüyen CoderDojo Turkiye, ücretsiz atölye çalışmalarını Şubat 2014'ten bu yana, İstanbul Karaköy'de bulunan Yazane'de ve Kadıköy’de bulunan Nar Kendin Ol Gelişim Atölyesinde devam ettiriyor. Atölye çalışmalarının gün ve saatini öğrenip mutlaka ücretsiz olarak  kayıt yaptırmak gerekiyor. Daha detaylı bilgi için; CoderDojo Türkiye Facebook adresi
 

Nasıl Başvururum? Neler Yapmam Gerekir?


CoderDojo buluşmalarında, çocuklar bilgisayar yazılımı dünyasına ilk adımları atıyorlar, ilgileri devam ettiği sürece her derse ücretsiz kayıt yaptırmak şartıyla istedikleri kadar çalışmaya katılabiliyorlar.

Derse gelecek küçüklerin yanlarında çalıştığına emin olduğunuz dizüstü bilgisayarlarını ve şarj kablolarını getirmeleri yeterlidir. 5 yaş ve üzerindeki meraklı bütün çocuk ve gençlere açık CoderDojo’ya, 12 yaştan küçüklerin yanlarında bir büyük ile gelmeleri gerekiyor.

Derse gelmeden önce Türkçe arayüzlü www.scratch.mit.edu adresinde bir hesap açmaları ve  bu hesabın çalışır durumda olduğundan emin olmaları gerekiyor.
 
Coderdojo atölye buluşmalarına gelmek isteyen çocukların velilerinin CoderDojo Türkiye Facebook sayfasını takip etmeleri gereklidir, böylece bütün bilgilendirmeleri zamanında alabilirler.
 
Daha fazla bilgi için CoderDojo Türkiye Facebook adresi için Tıklayınız.

 



►İlginizi Çekebilir : Çocuklara Neden Programlama Öğretmeliyiz?

 

CoderDojo’yu Birlikte Büyütelim!

CoderDojo buluşmaları, İstanbul'un ve Türkiye'nin her yerine  yayılabilir, bütün çocuklar kod yazmayı, bilgisayar programı yapmayı üniversiteye gitmeden öğrenmeye başlayabilir. CoderDojo’nun olmazsa olmazları, gönüllü eğitmenler, haftada iki saat boyunca boş olacak bir toplantı odası veya derslik ve tabii istekli çocuklar… Bunların olduğu her yerde bir CoderDojo olması mümkün. 

2014 yılı boyunca CoderDojo ekibi atölye çalışmalarına gelen çocukların ve velilerin izlenimlerini okula dönüşte çevreleriyle paylaşacağını ve CoderDojo'ya katılmak isteyen bir çok yeni küçük arkadaşımızın olacağını umuyor. İstanbul'dan sonra Eskişehir, İzmir ve Ankara’da da CoderDojo buluşmalarına başlayacağını duyuran CoderDojo Ekibi desteklerinizi bekliyor. 

Bu girişime destek vermek, isteyen her çocuğun geleceğin dilini öğrenmesine bir eğitimci veya koordinasyon gönüllüsü olarak yardımcı olmak isterseniz, lütfen aşağıda verilen adreslerden iletişime geçin. Eğer vaktiniz varsa, bir cumartesi sabahı Karaköy'e gelip, yakında ziyaret edin. Belki siz de bildiklerinizi küçüklere aktarabilir veya organizasyona yardım edebilirsiniz.

Geleceğin dilini öğrenen gençlere destek olmak için CoderDojo Türkiye Facebook sayfasını beğenebilirsiniz...

CoderDojo Türkiye Facebook Sayfası için Tıklayınız.


STAGE-Co CoderDojo Türkiye Web Sayfası için Tıklayınız.

 



►İlginizi Çekebilir : Google Boston Dynamics'i Satın Aldı

 

CoderDojo Türkiye’yi Hayata Geçiren Ekip

Türkiye’de CoderDojo’yu kurma ve yaygınlaştırma misyonu Stage-Co tarafından üstlenildi. Patrick Bosteels ve Neşen Yücel tarafından kurulan Stage-Co, girişimci firmaları, yatırımcılar ve eğitmenler ile bir araya getirmeyi hedefleyen bir platformdur. Stage-Co’nun bir girişimi olan ve gönüllülük esasına sadık kalarak başlayan CoderDojo Türkiye’nin yayılması ve sürekliliği için çalışan ekibin hedefi Stage-Co’nun aktif olduğu ve gönüllülerinin olduğu her şehirde bir CoderDojo açmak.

Türkiye’nin her yerinde CoderDojo’lar açarak bilgisayar programını yazmak için üniversiteyi beklemeyen gençler yetiştirebiliriz!

 
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.