elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güney Kıbrıs'ın elektriği KKTC'den

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) Güney Kıbrıs'a 120 megawatt'a (MW) kadar enerji tedariki için bir iletim hattının mevcut olduğunu ve önceki günden itibaren de Güney tarafına 20 ila 30 MW'lık bir güç aktarımının yapıldığını açıkladı.



A- A+
19.07.2011 tarihli yazı 4869 kez okunmuştur.

ENERJİ Bakanı Yıldız ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, dün KKTC'nin Güney Kıbrıs'a elektrik vermesi konusunu görüşmek için bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Yıldız, güneye elektrik verilmesinin insani bir yardım olduğunu aktararak, iki bölge arasında, 120 mw'a kadar enerji aktarılacak iletim hattı bulunduğunu belirterek, 20-30 MW civarı güç aktarımının başladığını kaydetti. Yıldız, Kıbrıs için ortak bir master plan hazırlanmasını önerdiklerini ancak bu önerinin kabul edilmediğini aktarırken, 'Bu plan olsaydı, Güney Kıbrıs bu sıkıntıyı yaşamazdı. Biz bunu iki yıl önce önermiştik. Adada ortak bir iletim merkezi olmasını tavsiye etmiştik. Rum yönetimi son yaşananları bir fırsat olarak görmeli. Bu konuya bakış açısını tekrar değerlendirmeli' dedi.



Siyasi değil insani baktık


KKTC Enerji Bakanı Atun, Güney'e elektrik verilmesine tamamen insani baktıklarını aktarırken, siyasi ya da ticari bir amaçlarının olmadığını söyledi. Atun, sıcak yaz günlerinde Güney halkına elektrik sağlamayı amaçladıklarını belirtirken, elektrik verilmesinin de Güney'deki ticaret odası ile kendi elektrik idareleri arasında gerçekleştiğini açıkladı. Atun, 2014'te Türkiye'den adaya su geleceğini aktarırken, bu suyun da Güney Kıbrıs'ın ihtiyaçlarına cevap vereceğini söyledi.



ARTIK BİZ DEĞİL PRİZLER KONUŞSUN


KKTC'DEN Rum Kesimi'ne uzanan elektrik kablolarındaki enerji umarız Rumları çözüm için cesaretlendirir' diyen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış 'Umarız elektrik doğru yolu gösterir ve bütün Ada'yı ve zihinleri çözüm ve barış ışığıyla aydınlatır. Enerji faslının açılması gerektiğini artık biz değil Rum Kesimi'ndeki prizler söyleyecek' dedi.



ELEKTRİK BİRLİKTE ÜRETİLMELİ


SUNAT Atun, Kuzey'de üretilen elektriğin kendi kendilerine yetecek düzeyde olduğunu ifade ederken, gece saatlerinde ortalama 16 MW, gündüz saatlerinde de ortalama 20 MW enerji sağlandığını söyledi. Atun, Güney'deki teknik sıkıntılar nedeniyle verilen oranın düşük kaldığını belirtirken, 'Ortak iletim merkezi olsaydı, bu kapasite de yüksek olurdu. Güney tarafı teknik sorunlarını çözerse miktar artabilir' diye konuştu.



Yıldız, bakanlık olarak geniş bir master plan hazırlayarak, Kıbrıs'ın tamamının 2023 yılına yılına kadar enerji ihtiyaçlarına karşılık gelecek bir yapıyı oluşturduklarını bildirdi.



Atun ise talep fazlasını Güney'e sunduklarını belirterek, 'Gündüzleri ortalama 20 MW'lık bir enerji tedariki sağlanmıştır. Teknik yetersizlikler nedeniyle miktarlar bu şekilde gerçekleşti' diye konuştu.



Türk elektriği harammış


Öte yandan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu, halktan Türk elektriği kullanmamasını istedi: Türk elektriğiyle aydınlanmak yerine fener kullanmayı tercih ederim



KIBRIS Rum Milli Muhafız Ordusu'na ait Zigi'deki Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde 11 Temmuz'da meydana gelen patlama sonrası Vasiliko'daki elektrik santralinin devre dışı kalmasıyla oluşan elektrik açığının KKTC'den alınan elektrikle kapatılmasına Rum kesiminde tepkiler büyüyor. Rum Meclisi ve sosyalist EDEK partisi Başkanı Yannakis Omiru, olayı 'sefil duruma düşme' olarak nitelendirdi ve konunun önce Ulusal Konseyde görüşülmesinin daha doğru olacağını belirtti. KKTC'den elektrik satın alınmasına en sert tepkilerden biri de Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'tan geldi. 'Kıbrıs Türk elektriğiyle aydınlanmak yerine lamba ya da fener kullanmayı tercih edeceğini' ifade eden 2. Hrisostomos, 'Bana sorsalardı 'işgal' bölgelerinden elektrik getirmemelerini söylerdim. Zorlukları hissetmek için klimaları biraz kapatalım ve biraz terleyelim' dedi. DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos da Hristofyas hükümetinin, 'geçici, ancak onurlu eziyet ile rezil kolaylık ikilemi arasında ikinci seçeneği seçtiğini, ancak Rum halkının ilk seçeneği tercih ettiğini' söyledi. Papadopulos, hükümetin KKTC'den elektrik satın almasının Rum yönetiminin itibarını zedelediğini ve Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafına diplomatik argüman sağladığını savundu.



Bakan istifa etti


Üsteki patlama Kıbrıs Rum kesiminde hükümet krizine de neden oldu. Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, istifa mektubunu Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a iletti. Kiprianu da Hristofyas ve diğer bazı Rum yetkililer gibi, patlamaya neden olan mühimmat konusunda, önlem almamakla ve ihmalkarlıkla suçlanıyordu. Rum basını, Rum Dışişleri Bakanlığının, Suriye, İran ve Rusya'yı, patlayıcıları imha ederek rahatsız etmek istemediğini ve aylarca süren müzakerelere karşın, patlayıcılar konusunda hiçbir karar almadığını yazmıştı.





Haber: Milliyet.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.