elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EPDK'dan enerji üretme izni

EPDK, herkesin kendi enerjisini üretebileceği ve fazlasını piyasaya satabileceği yönetmeliğini tamamladı. Kendi elektriğinizi kendiniz üretebilirsiniz.



A- A+
19.11.2010 tarihli yazı 4227 kez okunmuştur.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu(EPDK); hastaneler, üniversiteler, toplu konutlar, küçük sanayi şirketleri ve hatta vatandaşlar için geçerli olacak çok önemli bir karar aldı. Buna göre yukarıda sayılan kişi ve kurumlar lisans almadan veya şirket kurmadan kendi elektriğini üretebilecek.





2007 yılında çıkarılan bir yasayla kurulu gücü 500 kilovatın altında olan elektrik üretim tesisleri için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğu kaldırılmıştı. Bu yasayla ilgili yönetmelik çalışmalarını tamamlayan EPDK, yönetmeliği yayınlanması için Resmi Gazete'ye gönderdi.





Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan EPDK Başkanı Hasan Köktaş; güneş, ırmak, jeotermal, rüzgar gibi doğal kaynakların kullanılması gerektiğini, böylece ekonominin de gelişeceğini söyledi. Artık her türlü enerji kaynaklarından en az bürokratik işlemle en fazla üretim yapılabileceğine dikkat çeken Köktaş, bu sayede vatandaşın kendi enerjisini üretebileceğini, artan miktarı da satabileceğini vurguladı.





Bu uygulama ile serbest enerji piyasasında çok rollü bir mekanizma olacağını söyleyen Köktaş sözlerine şöyle devam etti: "EPDK olarak her yıl serbest tüketici sınırını azaltıyoruz, bu sayede piyasada elektrik alım-satım alanı genişliyor ve tüketicinin enerjiyi daha ucuza kullanması sağlanıyor."





Köktaş, uygulamanın hastaneler, üniversiteler, toplu konutlar gibi yerler için büyük avantaj getirdiğini belirterek bu gibi yerlerin hem ısı hem de kesintisiz ve güvenilir elektrik ihtiyacını verimi yüksek kojenerasyon tesisi kurarak sağlayabileceğini söyledi. Ayrıca, tüketiciler maliyeti çok yüksek olmayan santraller, paneller ve düzenekler kurarak elektrik üretip kendi makinesini çalıştıracak, konutlarını aydınlatacak. Fazla enerjiyi de belirlenen teknik kriterlere göre sisteme bağlanarak satabilecek.





Üretilen fazla elektrik, tesis yenilenebilir enerjiyle çalışıyorsa Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda belirtilen fiyata göre, mikrokojenerasyon ise Türkiye ortalama toptan elektrik satış fiyatına göre perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi tarafından satın alınacak.





Türkiye'de bir hanenin yılda ortalama 1500 kilowatt saat elektrik tükettiği göz önüne alınırsa, 500 kilowattlık yenilenebilir enerjiyle çalışan bir tesis, yılda ortalama 2000 saat çalışmayla 1 milyon kilowatt saat elektrik üreterek yılda 700 hanenin veya küçük bir işletmenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Bir hanenin kendi elektrik ihtiyacını karşılaması içinse çok daha küçük bir tesis kurması yeterli.





Öte yandan, yenilenebilir enerji kaynaklarının kontrol edilemeyen kaynaklar olması yüzünden, istendiği zaman üretim yapmak mümkün olmayabilir.Yönetmelikte bunun için düzenlenen ölçeğe göre (500 kw altı) örneğin gündüz güneşten üretilen elektriğin akü gibi cihazlarla depolanarak gece kullanılmasına olanak sağlanıyor.



Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.