elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerjide tasarruf teşviği

Enerji tasarrufu yapan sanayiciye teşvik geliyor. Enerji Bakanlığı, çıkardığı yönetmelikle enerji tüketimini yüzde 10 azaltan sanayiciye 200 bin TL'ye kadar teşvik verecek. 



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 2832 kez okunmuştur.


Düzenlemeyle enerji verimliğini arttırmaya yönelik projelere de destek sağlanacak. Bu kapsamda proje geliştiren şirketlere 300 bin liraya kadar teşvik verilmesi öngörülüyor.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide verimliği artırmak için yönetmelik yayınladı. Çıkartılan yeni yönetmelikle sanayiciye “Enerjide en az yüzde 10 verimlik artışı sağla, 200 bin liralık ödülü kap” denildi. 27 Ekim 2011’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Enerji Kaynaklarının Ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” enerji sektöründe birçok ilkin yaşanmasını sağlayacak. Düzenleme ile yılda 1000 TEP miktarında enerji tüketen sanayiciler, Enerji Bakanlığı’na başvurarak anlaşma imzalıyor. 



İyi projeye 300 bin TL



Anlaşmayla üç yıl içinde yıllık tükettiği enerji miktarını yüzde 10 azaltmayı taahhüt ediyor. 3 yılsonunda başarılı olan şirket, hem fatura giderlerini düşürüyor hem de en yüksek enerji tüketim faturasının yüzde 20’sini Enerji Bakanlığı’na ödetiyor. Ödenekte üst sınır 200 bin lira olarak belirlendi. Yani 1 milyon liralık enerji gideri olan bir şirketin faturasının yüzde 20’si devlet tarafından ödenecek. 



Düzenlemeyle enerji verimliğini arttırmaya yönelik projelere de büyük destek veriliyor. Bu kapsamda proje geliştiren şirketlere 300 bin liraya kadar teşvik veriliyor. Bu destek işletmelerin kendi enerjisini kendisi üretmek için kurdukları sistemler ile yenilenebilir enerji projelerinin hazırlanmasında danışmanlık şirketlerinden alınacak hizmet bedellerine de uygulanıyor.



Enerji Bakanlığı’ndaki ilgili birimlerin yaptıkları çalışmalara göre Türk sanayinin de enerji verimliliği açısından büyük bir potansiyel bulunuyor. Sanayi sektörüne yönelik yapılan çalışmalarda, demir-çelik sektöründe elektrikte yüzde 21, ısıda yüzde 19; tekstil sektöründe elektrikte yüzde 57, ısıda yüzde 30; kağıt sektöründe elektrik tüketiminde yüzde 22, yakıt tüketiminde ise yüzde 21; şeker sektöründe ısıda yüzde 46, elektrikte yüzde 26; cam sektöründe elektrik enerjisinde yüzde 10, ısı enerjisinde yüzde 34; seramik sektöründe genel olarak yüzde 15-20; kimya sektöründe genel olarak yüzde 15-30; gıda sektöründe genel olarak yüzde 25 dolaylarında enerji tasarrufu potansiyelinin olduğu belirlendi.



Kamu da tasarruf yapmak zorunda kalacak



TÜRKİYE 2010’da 212 milyar kilowatt elektrik tüketti. Elektrik talebi her yıl yüzde 10 artan ve bu alanda dünya devi Çin ile yarışan Türkiye’nin bu yüksek talebi karşılayabilmek için her yıl 7 ila 8 milyar dolar arasında bir yatırım yapması gerekiyor. EPDK tarafından yapılan analizlere göre Türkiye’nin elektrik talebi 2023 yılında 500 milyar kilowatta ulaşacak. Bu nedenle ‘enerji tasarrufu’ ülke ekonomisi ve arz güvenliği açısından hayati önem taşıyor. Bu yüzden yönetmeliğe tüm kamu kurum ve kuruluşlarını da kapsayacak hedefler konuldu. Kamu kesiminin 2010 yılından başlamak üzere 2023 yılına kadar en az yüzde 20 tasarruf sağlaması hedefi konuldu. Bu kapsamda tüm kamu kurumlarında 2012 sonuna kadar enerji tüketim yoğunluğunu yüzde 20 azaltacak eylem ve hedefini Enerji Bakanlığı’na sunacak.



 



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.