elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektronik Dünyasını Heyecanlandıran Yeni Madde

Bilgisayarların sabit disklerini ve enerji depolama cihazlarının ihtiyacı olan manyetik alanı oluşturma potansiyeli taşıyan çok hassas bir madde keşfedildi. Elektronik dünyasında geniş yankı uyandıran bu esrarengiz madde merak ediliyor.



A- A+
19.03.2014 tarihli yazı 9676 kez okunmuştur.
Keşfedilen bu çok hassas çift katmanlı manyetik maddenin en önemli özelliği en ufak sıcaklık değişimlerinden etkilenerek manyetizmasını değiştiriyor. Özellikle elektronik mühendisliğini yakından ilgilendiren manyetizma olayları için oldukça işe yaracak bir madde olacağı söyleniyor.
 
ABD'nin San Diego kentindeki Kaliforniya Üniversitesi'nden Ivan Schuller yeni maddeyle ilgili bulgularını Denver'daki Amerikan Fizik Derneği toplantısında kamuoyuna açıkladı. Ivan Schuller’in hipotezine göre, doğada bilinen hiçbir başka maddenin bunu yapamadığını iddia etti.
 


Maddenin içeriğine gelince; ince nikel tabakaları ve vanadyum oksidin karışımından oluşmaktadır.Bu iki maddenin tepkimesiyle çok küçük ısı değişikliklerine duyarlı bir yapı meydana geliyor. Schuller,"Düşük sıcaklıklarda oksid bir yalıtkandır. Yüksek sıcaklıklardaysa bu bir metaldir. İkisi arasındaysa bu garip madde meydana geliyor."
 
 İlginizi Çekebilir : Elektrik Dersleri:İletkenler ve Yalıtkanlar

 


Bu Keşfedilen Madde Teknolojik Gelişmelere Katkıda Bulunabilir

Bu maddenin çalışma prensibi ve meydana geldiği karışımlar buluş sahibi Schuller’in açıkladığı bilgilerle kısıtlı kalsa da Shuller, bu maddenin hafıza sistemlerinin programlanması için büyük bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.Bu maddenin elektrik şebekelerinde kullanılabilecek diğer enerji sistemlerinden biri olabileceği düşünülüyor.
 


 
Schuler toplantıdaki açıklamalarını, "Dünyanın enerji krizini çözeceğini söylemiyorum ama kesinlikle bu madde bize çok yardımcı olacak" diyerek sözlerini noktaladı.

 
Kaynak: 

► BBC


Emre İŞCEN

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.