elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik dağıtım hatları yeraltına alınabilir

Elektrik Dağıtıcıları Derneği Başkanı Ceyhan Saldanlı, orman yangınlarına elektrik dağıtım hatlarının sebep olduğu tespit edilirse, hatların yeraltına alınmasının mümkün olduğunu söyledi.



A- A+
06.08.2008 tarihli yazı 7763 kez okunmuştur.
Antalya'daki orman yangınına elektrik dağıtım hatlarının neden olduğu iddiaları üzerine, bu hatların yeraltına alınıp alınamayacağı tartışma konusu oldu. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) büyük şehirlerdeki hatların yeraltına alınması için çalışmalarına devam ederken ormanlık arazilerde de dağıtım hatlarının yeraltına alınmasının ne kadar fizibıl olacağı konusu gündemde. TEDAŞ yetkilileri, hatların ancak büyük şehirlerde yeraltına alınabileceğini belirtirken sektör temsilcileri de yangına karşı alınacak önlemlerin; hatların ormanlık arazilerde yeraltına alınmasından daha az maliyetli olacağı görüşünde.




Referans'ın sorularını cevaplandıran Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve Elektrik Dağıtıcıları Derneği (Elder) Başkanı Ceyhan Saldanlı, "havai" hatların yeraltına alınmasının ne kadar fizibıl olduğuna karar verilmesi gerektiğini ifade etti. Orman yangınlarının nedenlerinin yeterince araştırılmadan elektrik hatlarının sebep gösterilebildiğini anlatan Saldanlı, "Eğer yangınlara bu hatlar sebep oluyorsa, yeraltına alınması mümkündür. Ancak maliyeti çok yüksek olur" dedi. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınmasının daha faydalı olacağına dikkat çeken Saldanlı, 1 kilometresi 60 bin dolara mal olan havai hattın yeraltına alınmasının maliyetinin ise kilometre başına 300 bin doları bulacağını söyledi.





Felakete insan hatası yol açıyor




Saldanlı, elektrik hatlarında aşırı yüklenme ya da ısınma olmadığı sürece elektriğin ormanlık arazilerde yangına neden olmayacağını belirterek rüzgârda ise normal koşullarda hatların kopmaması gerektiğini ifade etti.





Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2005 yılında elektrik iletim hatlarının öncelikle büyük şehirlerde yeraltına alınmasına karar verdi. Bunun için Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'da çalışma başlatıldı. TEİAŞ'ın 300 milyon YTL'lik yatırımla öncelikle altyapısı hazır yerlerde başlattığı çalışmalar devam ederken, TEDAŞ da havai dağıtım hatlarının yeraltına alınması için çalışma başlattı.




Bu arada Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalara göre orman yangınlarının başlıca çıkış sebepleri ihmal-dikkatsizlik ve kaza (yüzde 47), kasıt (yüzde 12), yıldırım düşmesi (yüzde 6) ve sebebi belirlenemeyenler (yüzde 35) olarak tahmin ediliyor. Genel Müdürlük, yıldırım düşmesi haricindeki yüzde 94'lük bölümün insan unsuru kaynaklı olduğuna dikkat çekiyor.



Kaynak: Referans






ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.