elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Doğalgaz krizindeki kördüğüm çözümden uzak

AB Komisyonu Başkanı Barroso, Avrupalı şirketlerin Rus Gazprom ve Ukraynalı Naftogaz'a dava açabileceklerini belirtti.



A- A+
15.01.2009 tarihli yazı 2994 kez okunmuştur.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan ve birçok Avrupa ülkesini etkileyen doğalgaz krizi bir türlü çözülemiyor. Ukrayna dün, Rus doğalgazının Avrupa'ya sevkıyatını başlatmayacağını bildirdi. Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz Başkanı Oleh Dubina, açıklamasında, bundan Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un koyduğu şartları sorumlu tuttu. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın gaz gönderdiği hattın iç tüketim için kullanıldığını ve buradan Avrupa ülkelerine gaz gönderilebilmesi için ülke içine verdikleri gazı kesmek zorunda olduklarını söylüyorlar. Dubina, Gazprom'un dün de benzer talepte bulunduğunu, Naftogaz'ın Ukraynalı tüketicilere gazı kesmeyi kabul etmeyeceğini ifade etti.



Naftogaz ayrıca, Gazprom'un dün Sudja-Orlovka hattından günlük 76.6 milyon, Sudja-Ujgorod hattından da 22.2 milyon metreküplük gazın geçişine izin vermesi başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Naftogaz Basın Sözcüsü Valentin Zemlyanskiy, Gazprom'un başvurusunun kendilerine ulaştığını belirterek, Naftogaz'ın Gazprom'dan, söz konusu hatlar yerine Valuiki ve Pisarevka hatlarından gaz göndermesini istediğini ancak, bu isteklerinin Gazprom tarafından kabul edilmediğini söyledi.





Gazprom'un kaybı 1.1 milyar dolar


Gazprom ise önceki akşam Avrupa'ya doğalgaz ihracında mücbir sebep ilan etti. Mücbir sebep hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer haller olarak tanımlanıyor. Gaz krizi yüzünden Gazprom'un uğradığı kaybın 1.1 milyar dolar civarında olduğu belirtilirken, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev bu kaybın Ukrayna'dan tahsil edilmesini istedi.



Kış ortasında yaşanan anlaşmazlık Türkiye de dahil 18 Avrupa ülkesini etkilerken, en fazla zarar gören ülkelerin başbakanları Moskova ve Kiev'e gitti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, Slovakya Başbakanı Robert Fico ve Moldova Başbakanı Zinaida Greceani ile Moskova'da yaptığı görüşmede, "Avrupalı partnerlerimiz Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın rehinesi haline geldi. Ama bu tamamen Ukrayna'ya verilecek gazın şartları ve fiyatlarıyla ilgili bir durum" dedi. Enerji Bakanı Hilmi Güler de önceki akşam Moskova'ya gitmişti. Güneydoğu Avrupa ülkelerinde çok sayıda fabrika gaz yokluğundan faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.





Barroso'dan davaaçarız uyarısı


Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, Avrupalı şirketlerin Rusya ve Ukrayna enerji şirketlerine dava açabilecekleri uyarısında bulundu. AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ise, AB'nin enerji konusunda "en önemli önceliğinin" Nabucco projesi olması gerektiğini söyledi.



Avrupa Birliği'nin (AB) sağladığı bir anlaşma Rus gazının akmaya başlamasını ve Ukrayna'nın kendine ait olmayan gazı çekmesini engellemek için uluslararası bir gözlemciler sisteminin devreye girmesini öngörüyordu. Ancak Rusya vanalarını açtıktan sonra, Ukrayna AB'ye teknik sorunlar yaşandığını, gelen gazın basıncının düşük olduğunu bildirmişti. Rusya ise Ukrayna'yı suçlamış ve Balkanlara giden boru hattını açmaması konusunda üçüncü ülkelerden yardım almış olabileceği şüphesini dile getirmişti. Ukrayna ve Rusya arasında fiyat anlaşmazlığıyla başlayan gerginliğin temelinde Ukrayna'nın Batı'ya yanaşması ve NATO üyesi olmak istemesinin bulunduğu belirtiliyor.



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.