elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çılgın Türk’lerin Kamuflaj Teknolojisi!

Teknolojinin her alanına yön vermeye başlayan Türk bilim adamları, geliştirdikleri renk değiştirme teknolojisiyle askeri ve sivil uygulamaların çözülemeyen problemlerine kalıcı çözümler getiriyorlar.



A- A+
27.12.2010 tarihli yazı 8638 kez okunmuştur.

Sürekli gelişen ve değişen teknoloji insan aklının sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Artık gözümüzü açıp kapadığımızda bile bir sürü gelişme yaşanıyor. Geliştirilen teknolojiler gerek askeri gerekse sivil uygulamalarda kullanılarak birçok probleme kalıcı çözümler sağlıyor.



Bor tabanlı inorganik-organik melez polimerik malzemeler sentezlenerek bu malzemeler ile çok sayıda teknoloji gerçekleştiriliyor. Örnek olarak endüstriyel kullanım alanlarında elektrokromik cihazlar, LEDler ve güneş pilleri gibi uygulamalar verilebilir.



Özel plastik malzemeler olan polimerik elektrokromik malzemelerde belli elektriksel değerlerde renk çeşitliliği sağlanabiliyor ve renk dönüşümleri çok kısa sürede yapılabiliyor. Ayrıca bu malzemelerin iletken özellikleri de pek çok ürüne göre oldukça uyumlu. Uygulama olarak renk değiştiren camlarda, otomobil aynalarında ve reklam panolarında kullanılmaları gündemde.



Atılım Üniversitesi'nin öncülüğünde başlatılan projeyle ODTÜ, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi araştırmacılarıyla birlikte yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle belli frekanstaki ışık altında renk değiştirebilen teknoloji geliştiriliyor. Projenin yürütücülüğünü bu yılın TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülü sahibi Atılım Üniversitesi Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Cihaner yapıyor.



Projenin askeri ve sivil olmak üzere uygulamaları mevcut. Askeri uygulama olarak bu teknolojiyle askeri kamuflajların arazi koşularına göre renk değiştirmesi ve radara yakalanmaması sağlanacak.





Cihaner askeri uygulamayla ilgili olarak şunları söyledi:



'Borla kararlılığını ve dayanıklılığını arttıracağımız polimerik malzemelerle renk değiştiren kamuflajlar yapmak da ana amacımız. Çalışmamız bittiğinde kamuflajların ormanlık alanda daha yeşilimsi, denizdeyken mavi, karanlıktayken de siyaha dönüşmesi gündeme gelecek. Özellikle bu konuda yayınlarımız var. Bu konuda özelliklerini yeni keşfettiğimiz malzemelerimiz var. Bu konuyla ilgili mühendislerle oturup bunları hayata geçirmeniz hiç de zor değil. Yine aynı şekilde malzemelerin bir özelliği de malzemelerin radarda görünmezlik sağlaması. Uygun bir ortamda bu kamuflajları radarda görünmez hale de getirebilirsiniz.'



Ayrıca bu optoelektronik malzemeler ile cihaz uygulamaları ve örnek ürünler üretilerek TSK ve Savunma Sanayi gibi kuruluşların ihtiyaçları giderilebilecek.





Sivil uygulaması ise oldukça ilginç. Renk değiştirebilen malzemeler ile artık saçlar, bir kez bu teknolojiyle boyanacak, daha sonra, bir ulraviyole kabinine girip bir kaç dakika bekledikten sonra istenen renk ve tona sahip olacak. Ancak burada saç boyaları ortadan kalkmayacak. Malzemeler saç boyalarının içine yerleştirilip öyle kullanılacak.





Üzerine elektrik verildiğinde renkler arasında binlerce kez geçiş sağlayabilen elektrokromik malzeme, Bor Enstitüsü'nün (BOREN) desteğiyle bor elementiyle birleştirilerek çok daha kararlı yapılar meydana getirilmesi hedefleniyor.





Doç. Dr. Cihaner, sivil uygulamayla ilgili olarak şunları söyledi:



'Malzemelerimiz ışık altında renk değiştirebilen malzemeler. Bunların çok farklı uygulamaları var. Biz bunların erkek ve bayanların saç renginin değiştirilmesi için saç boyası gibi kullanabileceğimizi öngörüyoruz. Burada amaç günün belirli saatlerinde kullanıcının isteğine göre saç renginin değiştirilmesi. Örneğin çok açık renk saç kullanan bir bayan, öğleden sonraki bir iş toplantısına koyu renk bir saçla gidip, daha sonra eski saç rengine dönebilecek. Bu da kişilerin bir ultraviyole kabinine girerek saça uygulanan ışıkla bir kaç dakika içinde saçın renginin değiştirilebileceğini öngörüyoruz. Sonra aynı işlemle saç koyu renge dönüşebilecek. Bir kez bu malzemenin içeriği olan bir boya ile saç boyandıktan sonra elektrikle istenen renge dönüşecek. Yani malzememiz boyanın içine katılacak.'



Bu aşamada rengin kararlı olmasının sağlanması çok önemli bir sorun ve sabun, şampuan gibi maddeler bu kararlılığı bozabiliyor. Ancak yapılan çeşitli uygulamalarla bu sorun da ortadan kaldırılabilecek.


Askeri ve sivil her alanda altyapı oluşturacak bu teknoloji yeni gelişmelere ışık tutarak büyük aşamalar kaydedileceğinin bir kanıtı olarak görünüyor.



Elektrikport / Emre MERSİN Kaynak: Ajanslar


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.