elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Büyük Veri ile Denizlerde Suç Tespiti Yapılıyor

Son günlerde çok sık karşılaştığımız “big data” yani büyük veri, sahip olduğu işlenmiş veri topluluğuyla denizlerde işlenen suçların tespitinde çeşitli algoritmalar geliştirilerek kullanılıyor. Detayları yazımızda inceleyelim.



A- A+
31.12.2018 tarihli yazı 5271 kez okunmuştur.

Büyük Veri Nedir?

İlerleyen teknolojiyle internet dünyasında biriken her türlü bilgi topluluğunun işlenmiş ve daha anlamlı hale getirilmesiyle oluşan veriler, büyük veri olarak adlandırılıyor. Bu veriler, genel olarak 3 tanımı içerir.
 

Miktar: Kullanılan haberleşme ortamlardan, sosyal medya hesaplarına kadar internet üzerinde yapılan her türlü işlem, bu veri topluluğu içerisinde biriktirilir. Bunlarda, terabaytlardan petabaytlara kadar olan veri aralıklarında saklanırlar.
 

Çeşitlilik: Yapılan her türlü hareketlilik (e-ticaret, finansal işlemler, sosyal medya, web sayfaları vb.) büyük verinin içerisinde yer alır. Bu da verilerin çeşitliliğini arttırır.
 

Hız: Büyük verilerin üretilmesi her geçen saniye hızına hız katarak artmakta ve bunların aynı hızla işlenmesi için gereken işlem sayısını da arttırmaktadır.

 

Suç Tespitlerinde Büyük Veri

Dünyanın farklı yerlerinde işlenen suçları çözümlemek ya da çözümlemeyi sağlayacak tahminleri yürütmek için farklı yollar ve algoritmalar araştırmacılar tarafından bulunuyor. Büyük verinin tanımı yapılırken söz edildiği üzere, her geçen gün veri topluluğu artmaktadır. Büyük verileri kullanan araştırmacılar, işlenen bu suçları tespit edebiliyor.
 
Yasadışı balıkçılık (IUU) denizlerde en sık karşılaşılan suçlar arasına giriyor. Yasadışı balıkçılık; denizlerdeki balık stoklarını tüketir, rekabeti bozar veya deniz yaşam alanlarını tahrip eder. Bu faaliyetlere engel olmak için neler yapılması gerekildiği tartışıldı ve yapay zekayı harekete sokarak bu yasadışı avlanma ile başa çıkmak için adımlar atıldı.


 
 

Oregon Eyaleti’nden araştırmacılar, yapacakları hesaplamalar ve işlemler için NASA’dan destek aldılar. IUU faaliyetlerine engel olmak için atılan ilk adım, dünyadaki gemilerin çoğunluğunun bulunduğu konumlardaki verileri sentezlemek oldu. Bu verilerin nasıl sentezlendiğini büyük verinin çalışma algoritmasında inceleyelim.
 

Büyük Veri Nasıl Çalışır?

Büyük verinin çalışma mantığı; daha fazla verinin birbirleri arasında karşılaştırılmasıyla, bu verilerin kendi aralarında gizlenmiş ilişkileri olarak karşımıza çıkar ve alınan kararların daha doğru olmasını sağlar. Bunun doğruluğu ve verilen kararlar, her seferinde kullanılan verinin çeşitliliği değiştirilerek bu değişikliğin sonucu ne oranda etkilediği kaydedilir. Bu süreç otomatik olarak ilerler ve milyonlarca simülasyon çalıştırılarak, ortaya atılan problemin çözümüne en uygun kararlar bulunana kadar olabilecek bütün değişkenler tek tek ayarlanıp işlenir.

Büyük verinin çalışma mantığına göre de yasadışı avlanma yapılan gemilerin tespiti için yakınlardaki diğer gemilerinin konumları ve davranışları izlenerek, bu tespitin yapılması bekleniyor. Araştırmacılardan Watson, “Bir gemi yasadışı bir faaliyete başladığında, çoğu zaman yasal gemilerden daha farklı davranmaya başlarlar. Bölge dışına çıkmaları buna örnek olarak gösterilebilir. Bu da anormal bir davranış sergilediğini gösterir.”
 
Şu an birden fazla “şüpheli yasadışı alanlar” bilinmektedir. Orta Amerika’dan gelen narkotik kaçakçılığı deniz üzerinden tekneler vasıtasıyla yapılmakta olduğu ve denizlerdeki köleliğin Endonezya, Güney Çin Denizi ve Güneydoğu Asya’daki kıyı topluluklarında bir sorun olarak ortaya çıktığı bilinmektedir.

Yazar:Gökçe Gürbüz



Kaynak:

►technology.org

►oracle.com
►ec.europa.eu


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.