elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Ses Sizi Öldürebilir |
Büyük Avrupa Akustik Tesisi

Bilimsel araştırmaların en önemli yanı laboratuvar testleridir. Uzay araç parçalarının yoğun gürültü koşullarında dayanım gücünün test edildiği, Avrupa Uzay Ajansı'nın laboratuvarı bir insanı öldürebilecek potansiyele sahip. Detaylar haberimizde.



A- A+
05.02.2014 tarihli yazı 17298 kez okunmuştur.
Fotoğrafa baktığımızda aslında dev bir kulak kanalı gibi gözüküyor. Aslında tam olarak öyle değil. Bu ses boynuzu, Avrupa'daki en güçlü ses sisteminin bir parçası. Avrupa Uzay Ajansı'na göre sistemin maksimum ses çıkışı bir insanı öldürebilecek bir güce sahiptir. Bu ses sistemi, Hollanda'da ESA'nın sahip olduğu Büyük Avrupa Akustik Tesisi'nin bir parçası.
 

Bu tesis herhangi bir patlama sırasında uzay aracı bileşenlerinin yoğun gürültüye dayabilmesinin mümkün olup olmadığını test etmek amacıyla kullanılıyor. Belli bir frekans aralığında ses oluşturmak için 4 adet ses boynuzu bulunmakta. Avrupa Uzay Ajansı mühendisleri "Azot gazı göndererek 154 desibellik bir gürültü oluşturabilirsiniz." diyor.


 İlginizi Çekebilir : Dünya'nın En "Sessiz" Test Odası | IBM Laboratuvarı



Bu ses boynuzlarının bir canlının ölümüne neden olması için pek çok değişken bulunmaktadır. Örneğin; anlık bir ölüm mü veya tesis içinde belli bir müddet kalması durumunda bir ölüm mü? İnsan vücudundaki kulak zarları yaklaşık 150 desibelde, akciğerler ise yaklaşık 200 desibelde yırtılabiliyor.
 

Can güvenliği için, tesis odaları gürültüyü geçirmeyen epoksi reçineyle kaplanmış yarım metre kalınlığında çelik-betornarme duvarlardan oluşmakta. Kapılar kapalı tutulduğu müddetçe kesinlikle ölüm riski yaşanmıyor.



Kaynak

Populer Science


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.