Bilgisayardan 83 Kat Daha Hızlı
İnsan yüzünü bir süper bilgisayardan 83 kat daha hızlı tanıyabilen kedilerden ilham alan bilim adamları, bu hayvanların beyinlerinin model alındığı yeni bir bilgisayar yapabilmek için kolları sıvadı.
Michigan Üniversitesinde görev yapan bilim adamları, normal bilgisayarlara göre çok daha karmaşık kararlar alabilmenin ve daha fazla işlevi aynı anda gerçekleştirebilmenin yanı sıra öğrenebilme ve hatırlayabilme kapasitesinde olan bilgisayarlara doğru ileri bir adım daha attı.
Geçmişte maruz kaldığı voltajları anımsayarak geleneksel bir transistörün yerini alan ve biyolojik bir sinaps gibi hareket eden "memristor" adlı bir aygıt geliştiren bilişim sistemleri mühendisi Wei Lu, bu aletin, normal devrelere takılarak, biyolojik sistemlerdeki hafıza ve öğrenmenin temeli olan bir süreci destekleyebileceğini de gösterdi.
"Doğanın bir beyni yarattığı şekilde biz de bir bilgisayar yapıyoruz" diyen Lu, klasik bilgisayarlara nazaran tamamen farklı bir model kullanmak fikriyle projeye başladıklarını söyledi. İnsan beyninden çok daha basit olan kedi beynini kopyalama fikrinin şu anda ulaşılabilir gerçek bir hedef olduğunu belirten Lu, yine de bu hayvanların beyinlerinin karmaşıklığı ve verimliliği açısından taklit edilmesinin oldukça zor olduğuna dikkati çekti.
Bugünün en karmaşık süper bilgisayarının kedi beyninin fonksiyonlarını kullanarak bazı işlemleri yapabildiklerini belirten bilim adamları, ancak bu bilgisayarın 140 bin merkezi işlem ünitesi ve özel bir güç kaynağı olan devasal bir makine olduğunu söylediler. Bilim adamları, bu aletin hala bir kedi beyninden 83 kat daha yavaş çalıştığını da vurguladılar.
Kaynak: AA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi