elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Baz istasyonları taşınırsa mobil haberleşme biter

BTK Başkanı Tayfun Acarer, yargıtay’ın baz istasyonlarının şehir dışına taşınması konusundaki kararına yönelik, "Baz istasyonları şehir dışına taşınırsa mobil haberleşme biter." dedi.



A- A+
15.04.2009 tarihli yazı 4087 kez okunmuştur.

YARGITAY'ın GSM baz istasyonlarının şehir dışına taşınması yönünde bir karar aldığını söyleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, GSM sisteminin 15 yıldır kullanıldığını hatırlatarak, "15 yıl ölçüm yapılabilir bir süre. Dünyada baz istasyonlarının sağlığa zararlı olduğu yönünde bilimsel bir veri yok. Eğer baz istasyonları kesin kanser yapsaydı, Türkiye'de ve dünyada kimse kalmazdı" dedi. Yargıtay kararının eksik bilgilendirmeden kaynaklandığını ve Kurum olarak gerekli itirazları yaptıklarını belirterek, "Bu kararın düzeltileceğine kuşkumuz yok. Baz istasyonları şehir dışına taşınırsa mobil haberleşme tamamen biter. Bunun teknik olarak çaresi yok. Dünyada bunun örneği de yok" dedi.



Saç kurutmak daha riskli



Türkiye'de kullanılan baz istasyonlarının üreticilerinin dünyanın diğer ülkelerinde kullanılan baz istasyonlarınını üretenler ile aynı olduğunu belirten Acarer, şöyle devam etti: "Dünyada zaten bunları üreten 5-6 tana firma var. Almanya'da İngiltere'de Fransa'da hangi baz istasyonu varsa bizdeki de aynı. Baz istasyonu ve cep telefonu elektromanyetik dalga yayıyor. Bu doğru. Bunların dışında elektrikle çalışan herşey en az bunlar kadar yayıyor. Birçoğu daha fazla yayıyor. Saç kurutma makinesi, mikrodalga fırın, elektrikli battaniye, çamaşır makinesi, buzdolabı. Bunların yaydığı manyetik dalga güçleri baz istasyonlarının ve cep telefonlarının kat kat üzerinde. Siz cep telefonu kullanmıyorum diyebilirsiniz. Ama etrafınızda zaten elektro manyetik alan var. Zararı hiç mi yok. Tabi gider antene yapışırsanız zararlı. Ama bu antenlerin belli bir mesafesi var o mesafeden sonra risk azalıyor. O mesafe de 3-5 metreyi geçmiyor."



İstasyona uzaklığı



Türkiye'de baz istasyonlarına sertifika verilirken dünyadaki sinyal gücü değerlerin 4 kat daha düşük değerlerinin tavan değer olarak kabul edildiğini söyleyen BTK İkinci Başkanı Galip Zerey, "Yani Türkiye'de bir baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik etki, en güçlü sinyalin bulunduğu yerde bile 4 kat daha düşük" dedi. Zerey, şöyle konuştu: "Şöyle bir gerçek var. Genelde çok gündeme getirmiyoruz. Baz istasyonu size yakınsa bu sağlığa daha az zararlı. Bunun nedeni şu. Baz istasyonu 200 metre ilerdeyse benim cep telefonun baz istasyonu sinyalini almak için daha az sinyal gönderiyor. Dolayısıyla yakın baz istasyonu ile haberleşirken daha zayıf sinyal kullanılıyor. Baz istasyonu uzaktaysa sinyali az geliyor. Sizin kullandığınız cep telefonu o sinyale ulaşmak için daha güçlü sinyal gönderiyor."



3G, baz istasyonu sayısını artıracak



YAKINDA GSM operatörlerinin 3G lisanslarını alacaklarını hatırlatan Tayfun Acarer, 3G'nin kullandığı frekans bandının daha yüksek olduğunu belirterek, "Bu nedenle 3G için daha sık aralıklarla baz istasyonu kurulması gerekiyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde şehirlerdeki baz istasyonu sayısı 3G nedeniyle artacak" dedi.



Şehirlerde kırmızı bölgeler, TV ve radyo vericileri



DEĞİŞİK şehirlerde değişik konferanslar düzenlediklerini söyleyen Tayfun Acarer, "Eğer bu konferanslarda baz istasyonları gibi bir konu işlenecekse bizim arkadaşlarımız yarım günlük bir çalışma ile o şehrin elektromanyetik haritasını çıkartıyorlar. Bu haritada elektromanyetik sinyallerin çok güçlü olduğu bölgeler kırmızı, sinyallerin azaldığı bölgeler de kademeli olarak yeşile doğru giden renklerle anlatılıyor. Şehirlerde kırmızıya yakın olan bölgeler hep radyo ve TV vericilerinin olduğu yerler. Bu bölgelerdeki elektromanyetik sinyal gücü, baz istasyonlarının en yoğun olduğu bölgelerin bile birkaç katı fazla" dedi.



'2 saat sinyal keselim görsünler' teklifi geldi



BTK İkinci Başkanı Galip Zerey, mahkemelerin baz istasyonları konusunda aldıkları kararların eksik bilgilendirmeden kaynaklandığını belirterek, "Biz gidip yüksek yargı organlarına bu konuyu anlattığımız zaman bugüne kadar hiç sorun olmadı. Yine olmayacağını düşünüyoruz. Birara bir GSM operatörü bize gelip, '2 saat hepimiz GSM sinyalini keselim ve o zaman İstanbul'un Ankara'nın halini görsünler' teklifinde bile bulundu. Yarın İstanbul'da üniversiteler ve sivil toplum örgütleri 'Hücresel Sistemler ve Baz İstasyonları' konulu bir konferans düzenliyor. 40'a yakın Yargıtay Üyesi de bu konferansa katılacak. Orada bu konunun son derece iyi bir şekilde yargı sistemine anlatılacağını düşünüyorum" dedi.



Kaynak: Hürriyet


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.