elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bakan elektrik zammını böyle savundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler elektriğe yapılan yüzde 5,5 zam için garip bir savunmada bulundu.



A- A+
18.09.2008 tarihli yazı 3592 kez okunmuştur.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektriğe 5,5 yıl boyunca zam yapmadıklarını hatırlatırken, ''neden yapmadık gerekmediği için, geciktirdiğimiz için değil, şimdi gerekiyordu o yüzden yaptık'' dedi.



Dün akşam Samanyolu Haber TV'nin ''Siyaset Sahnesi'' programına katılan Bakan Güler, enerjide gündem konularına ilişkin soruları yanıtladı.



Elektrik zammına ilişkin soru üzerine, elektriğe 5,5 yıl zam yapmadıklarını belirten Güler, bu sayede vatandaşa, sanayiciye, turizmciye, ihracatçıya elektriği ''ucuzun ötesinde, neredeyse bedavaya'' sağladıklarını söyledi.



Bunu yaparken de zarar etmediklerini belirten Güler, ''biz hem sanayimizi hem ekonomiyi harekete geçirmek için gerekmediği için yapmadık, yoksa geciktirdiğimiz için değil, şimdi gerekiyordu o yüzden yaptık'' dedi.



Petrolün varil fiyatlarının 22 dolarlardan 150 dolarlara çıktığını, varil fiyatlarında özellikle son yıllarda yüzde 100'ün üzerinde artış olduğunu anlatan Güler, sonuçta elektrik zammını yapmak zorunda kaldıklarını ancak buna rağmen Türkiye'nin doğal gazda ve elektrikte gene en ucuz ülkeler arasında olduğunu kaydetti.



''ZAM TABİİ Kİ SEVİMLİ DEĞİL AMA DÜRÜST DAVRANIYORUZ''



Eskiden elektrik ucuz olduğu için sanayicinin Romanya'ya gittiğini belirten Güler, artık, Romanya'nın da diğer ucuz ülkelerin de fiyatları arttığını anlattı.



İngiltere'de de elektrik fiyatlarının yüzde 35 oranında arttığına işaret eden Bakan Güler, şöyle devam etti:


''Biz hala ucuzuz, biz bunları yapmak zorunda olduğumuz için yaptık şu ana kadar KİT'lerimiz zarara etmeden yaptık biz 5,5 sene yapmadığımızda, hem zarar etmedik hem kurtardığı için yapmadık. Şimdi kurtarmadığı için yapıyoruz.



Satın alma paritesine göre de bu hesap yaptığımızda Avrupa'nın ortalamasının yarısı durumundayız, hatta üçte biri durumundayız. Bunlara rağmen tabii ki zam sevimli bir şey değil ama kurtarmadığı zaman ne yapacaksınız bunu başka türlü yapacağınıza biz dürüst davranarak bunu en düşük seviyede yapmaya çalıştık.''



PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ NEDEN YANSIMADI?



Petrol fiyatlarındaki düşüşün hatırlatılması üzerine de Bakan Güler, ''petrol fiyatları düştüğü halde niye zamdan bahsediyorsunuz diyebilirsiniz, neden? Bizim Rusya'dan aldığımız gaz 6 ay geriden yansıyor, İran'dan aldığımız gaz 9 ay geriden geliyor ve biz hesapları 3'er aylık periyotlarla yapıyoruz. Yüksek fiyatlı petrolün dalgası hale devam ediyor'' dedi.



Petrol fiyatlarındaki düşüşün diğer maliyetlerde bir artış olmaması durumunda 6-9 ay sonra yansıyabileceğine işaret eden Güler, bunun bütün ülkelerde aynı şekilde olduğunu söyledi.



Zam yapılmadığı dönemde de ''niye zam yapmıyorsunuz?'' sorularıyla karşılaştıklarını anlatan Güler, ''maalesef tüm dünyada artış olduğu için yapmak zorunda kaldık bu sefer başka yerden çıkacak, bu parayı da cebimizden katacak durumumuz yok, bu parayı cebimize de atmıyoruz sonuçta parayı biz Rusya'ya İran'a ödüyoruz yerli kaynaklar devreye girince, bu yük düşecek'' şeklinde konuştu.



Bu kapsamda rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına çok önem verdiklerini vurgulayan Güler, Türkiye'nin enerjiyi çok ''kötü ve hoyrat'' kullandığını tespit ettiklerini ve bu kapsamda enerji verimliliği hareketini başlattıklarını söyledi.



Güler, Türkiye'nin elektrikte kömür de yerli kaynakların payı arttıkça, doğal gaza bağımlılığının azalacağını söyledi.



NÜKLEERDE TEKLİF VERME TARİHİNE AZ KALDI



Nükleer enerji konusunda da teklif verme tarihinin 24 Eylül 2008 olduğunu hatırlatan Güler, saat 14.30'da zarfları açacaklarını söyledi.



Nükleer konusunda düğmeye yasayı çıkararak bastıklarını, daha sonra kriterleri belirlediklerini anlatan Bakan Güler, en uygun, en gelişmiş teknolojiye sahip olanı davet edecek şekilde 9 kriter koyduklarını ve en uygun elektrik üretecek fiyatı tespit ederek, 15 yıl alım garantisi vereceklerini kaydetti.



Koşulların ''cazip'' olduğunu söyleyen Güler, inşa süresinin 6-7 yıl sürdüğünü, bazı firmaların ise bunu 5 yıl içinde kurabileceklerini ifade ettiğini kaydetti.



BU KIŞ İRAN GAZINDA SORUN OLUR MU?



İran'ın kış aylarında doğal gaz arzında kısıntıya ya da kesintiye gittiğinin hatırlatılıp, bu kış da aynı durumun beklenip beklenmediğinin sorulması üzerine Bakan Güler, İran'da kışın çok soğuk geçtiği dönemlerin işletmecilik açısından da bazı sorunlara neden olduğunu belirterek, böyle dönemlerde tüketim fazla olduğu için Tebriz'den Türkiye'ye gaz gelirken gazın basıncının düştüğünü söyledi.



Bakan Güler, şöyle devam etti:


''İşletmecilik şartları ve kış şartları dikkate alındığında Tebriz'i by-pass edelim, boru hattı olsun dedik. Arkadaşlarımızla da görüştük. Tebriz'den geçen boru hattına by pass yapılıyor, inşaatı başladı. Bize gelecek gaz Tebriz'den geçmeyecek. Bunun üzerinde komprosör istasyonu kuruluyor, o da başlıyor. Bunun kışa yetişmesi söz konusu, en son görüşmelerde söz verdiler kışa yetiştirmek için.''



Bakan Güler, Gürcistan-Rusya arasında gelişen gerilimin ardından bunun enerji açısından Türkiye'ye bir sıkıntı olarak yansıyıp yansımayacağının sorulmasına karşılık da bir sorun olmadığı, Rusya ile Türkiye'nin enerji konusunda kontratlarının bulunduğunu ve devam ettiğini söyledi.



Kaynak: AA


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.