elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bakan Ekren işadamlarına çağrıda bulundu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Doğu Anadolu sanayici ve iş adamlarına, ''Kalkınma Ajansından finansman sağlamak için uygun projeler üretin'' dedi.



A- A+
12.07.2008 tarihli yazı 3442 kez okunmuştur.


Bitlis, Hakkari, Muş ve Van İlleri Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in de katılımıyla Van Sanayi ve Ticaret Odası (VATSO) toplantı salonunda yapıldı.





Toplantının açılışında konuşan Ekren, bugün Van'da kalkınma ajansı kurulmasının ilk startını vereceklerini söyledi.





Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovaları Sulama Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Planı (DOKAP) projelerine değinen Ekren, kardeşlik, birlik ve beraberliğin gelişme programlarının tek bileşeceğini olacağını söyledi. Ekren, ''Tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan sloganını uygulamaya koyacağız'' diye konuştu.





Ekren, söz konusu projeler çerçevesinde ekonomik ve sosyal gelişmenin hızlandırılması, altyapının iyileştirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi açılımlarını harekete geçireceklerini de vurguladı.





Bölge işadamlarına da seslenen Ekren, iş adamlarına kalkınma ajansından finansman sağlamaları için uygun projeler üretmeleri çağrısında bulundu.





İzmir ve Mersin'i de kapsayan Çukurova'da kalkınma ajansları kurduklarını hatırlatan Ekren, bu yıl Van'ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'de de kalkınma ajansları kuracaklarını, kalkınma ajanslarının diğerlerini de İstanbul, Konya ve Samsun'da kurmayı planladıklarını bildirdi.





Kalkınma ajanslarının yanı sıra Cazibe Merkezleri Projelerini de uygulamaya koyacaklarını belirten Ekren, bu sene içinde Diyarbakır, Trabzon ve Sivas'ta cazibe merkezi oluşturulacağını, önümüzdeki yıllarda da özellikle Doğu Anadolu'da yeni cazibe merkezleri kurmayı planladıklarını söyledi.





-İSTANBUL'UN FİNANS MERKEZİ OLMASI ÇALIŞMALARI-






Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, söz konusu toplantı öncesinde kaldığı Merit Otelinde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi ve gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.





Konuyla ilgili bir soru üzerine İstanbul'da bir finans merkezi oluşturacaklarını kaydeden Ekren, bu nedenle buradaki kalkınma ajansının oluşumunu çok önemsediklerini bildirdi.





İstanbul Büyükdere Caddesinin bankaların çok yoğun bulunduğu bir merkez olduğunu belirten Ekren, ''Orası otomatik olarak ABD'deki Wall Street gibi bir yer. Bankacılar da istiyorlar. Ama yoğunluk artacaksa lojistik hizmetleri, ulaşımı düzenlensin. Bu konuda haklılar. Bunlar şu anda tahmini konular. Perşembe günü Bankalar Birliği bu konuda bir sunum yapacak'' dedi.





Konuyla ilgili olarak Yabancı Sermaye Derneği, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, TÜSİAD ve MÜSİAD gibi kuruluşları tek tek ziyaret ederek, ''İstanbul'u finans merkezi yapmak istiyorsak sizlerin tercihleri ve öncelikleri nelerdir'' sorusunun yanıtını arayacaklarını kaydeden Ekren, Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) bu konuda yanlarında olacağını ve istekleri bir demek haline getirip, bir strateji, vizyon ve eylem planı seti ortaya koymaya çalışacaklarını söyledi.





-TOPLAM 26 TANE KALKINMA AJANSI OLACAK-





Konuyla ilgili bir soru üzerine 2009 yılı içinde nereye kalkınma merkezi, nereye cazibe merkezi oluşturulacağını belirlemiş olacaklarını ifade eden Ekren, toplam 26 tane kalkınma ajansı kurulacağını kaydetti. Ekren, şu anda 10 tane kalkınma ajansı bulunduğunu, her sene 3-5 tane kalkınma ajansı kurulursa, 3 sene içinde kalkınma ajansı kurma projesinin tamamlanmış olacağını bildirdi.





-ORTA VADELİ MALİ PLAN-






Orta Vadeli Mali Planın finans kısmında bir tarifte bulunduklarını ve sermaye piyasalarının strateji belgelerinin oluşturulması için bir karar aldıklarını kaydeden Ekren, şunları söyledi:





''Sermaye piyasasının ana oyuncularıyla SPK, İMKB, Takasbank ve Aracı Kuruluşlar Birliği gibi kuruluşlarla birkaç toplantı yaptık. Onlardan şunu istemiştik; Türkiye'de bankacılık sektörü en azından finans piyasaları boyutunda hala dominant. Ama sermaye piyasalarının da Türkiye'deki ve dünyadaki gelişmelere bağlı olarak yeni açılım yapabilme ihtimalleri var. Ama bir hazırlık yapsınlar, bir strateji belgesi benimsesinler. Orta Vadeli Mali Plan çerçevesinde bunu bitirelim istedik.''





Dünyanın bir likitide, gıda, petrol ve doğal gaz krizi içinde bulunduğunu ifade eden Nazım Ekren, Türkiye'nin de dünya ile birlikte şu anda bu 3 şokla karşılaştığını, GAP, DAP, KOP ve DOKAP projelerinin söz konusu şoklarla ilgili Türkiye'nin imkan ve kabiliyetine olumlu katkı sağlayabileceğini söyledi.





-FAİZ DIŞI FAZLANIN MALİ DİSİPLİNE ETKİSİ-






Orta Vadeli Mali Plan ile yapılan faiz dışı fazladaki indirimin mali disipline etkisinin sorulması üzerine Ekren, mali disiplini ölçerken iki kriterin dikkate alındığını, birincisinin bütçe açığının milli gelire ve Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı, kamu kesimi borçlanma gereği ya da AB tanımlı Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı olduğunu söyledi.





Bir diğer kriterin ise faiz dışı fazlanın Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı olduğunu belirten Ekren, bu iki değişkenin birbiriyle uyumlu bir patika izlemesinin mali disiplin olduğunu söyledi.





Borç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı belirli bir eşiğin altına indiyse, yani makul seviyeye düşmüşse fiz dışı fazladan sağlanacak yararın kamu, altyapı harcamalarına aktarıldığı zaman Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın artacağına işaret eden Ekren, ''Kamu harcamaları bu süreçte diğer yatırım harcamalarını tahrik eder. KOP ve GAP'ta bakın, tüketim altyapılı bir yatırım harcaması yok'' dedi.



Kaynak: Rotahaber




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.