elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Azeri gazına zamda kumanda bu 2 şirkette

Türkiye ile gaz fiyatı müzakerelerini yürüten Azerbaycan gaz şirketi, TPAO'nun yanı sıra İngiliz BP ve Norveçli Stat Oil'in çoğunluk hissesine sahip olduğu Şahdeniz Konsorsiyumu adına hareket ediyor



A- A+
28.04.2009 tarihli yazı 3722 kez okunmuştur.

Türkiye, Ermenistan'la olan yakınlaşmasından rahatsızlık duyduğu belirtilen Azerbaycan'ın doğalgaza zam yapacağı yönündeki tartışmalı haberler, gözlerin gazın temin edildiği Şahdeniz projesine ve projenin ortaklarına çevrilmesine yol açtı.



Zamma karar veren tek merci Azeriler değil. Şahdeniz'de doğalgazın sahibi, 4 Haziran 1996 tarihli 'Üretim Paylaşma Anlaşmasına' göre, yüzde 25.5 BP, yüzde 25.5 Stat-Oil, yüzde 10 SOCAR, yüzde 10 LukAgip, yüzde 10 Niko, yüzde 10 Total, yüzde 9 TPAO'nun hissedar olduğu Şahdeniz Konsorsiyumu.



BOTAŞ da müzakereyi, söz konusu ortakların kurduğu Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi (AGSC) yürütüyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, 120 dolar olan fiyatın müzakere edildiğini belirterek, "Her iki tarafın da üzerinde anlaşacağı makul bir fiyat olacak" dedi.



AZERİLER KARAR VERMİYOR


SABAH'ın edindiği bilgiye göre, Azerilerle görüşmede ortaya çıkan üç başlık şöyle: n Zamma yalnızca Azerbaycan karar vermiyor: Türkiye, Azerbaycan'dan Şahdeniz'in birinci fazından doğalgaz alıyor. Bu gazın fiyatının artırılması konusunda aylardır müzakereler sürüyor. Müzakereler, BOTAŞ ile Şahdeniz konsorsiyumu adına hareket eden AGSC arasında yürütülüyor. Türkiye'nin halen 1000 metreküpünü 120 dolara aldığı doğalgaz, tarafların anlaşacağı bir fiyata çıkarılacak.



GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR


- Yeni anlaşma yolda: Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni gaz anlaşması için görüşmeler de tüm hızıyla sürüyor. Türkiye, Şahdeniz'in ikinci fazından 8 milyar metreküp doğalgaz almak istiyor. Enerji Bakanı Güler, Türkmenistan'da Azeri yetkilileriyle görüştü. Azeriler, Türkiye'nin talebine sıcak baktıkları mesajı verdi.


- Azerbaycan, Türkiye'den gaz transfer etmek istiyor: Azerbaycan tarafı ise Türkiye'den topraklarını, Avrupa'ya taşıyacağı doğalgaz için açmasını istiyor.



Zirveye Aliyev gelmiyor yerine bakanı katılacak


Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Türkiye'ye mirası "Avrasya Ekonomik Zirvesi" 6-8 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak. Türkiye- Ermenistan yakınlaşmasından rahatsızlık duyan Azerbaycan'ın zirveye yönelik boykotu son dakikada kırıldı. Diplomasi trafiğinin ardından Azerbaycan ikna edildi, zirveye Devlet bakanı Nazim İbrahimov ve Meclis Başkanvekili Valeh Aleskerov katılacak. Hırvatistan ve Kosova Cumhurbaşkanları ve 24 bakanın katılacağı 12. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde 39 ülke aynı masa etrafında buluşacak. İstanbul Ticaret Odası'nın ev sahipliği yapacağı zirvede bu yıl ilk kez Afrika ülkeleri zirvede gözlemci statüsüyle temsil edilecek. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Demirören Şirketler Grubu Başkanı Erdoğan Demirören de zirvede konuşma yapacak. Zirveye Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve Fener Rum Patriği Bartholomeos da konuşmacı olarak katılacak.



ZİRVE İÇİN KOŞACAK


Zirvenin ilk günü akşamı, Veliefendi Hipodrumu'nda Türkiye Jokey Kulübü işbirliğiyle Avrasya Ekonomi Zirvesi Kupası Koşusu gerçekleştirilecek.



Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, zirvede 8 milyar Euro'luk Nabucco Projesi, Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattı, Avrupa doğalgaz entegre disiplin stratejileri ve işbirliği konularının masaya yatırılacağını söyledi.



Çoğunluk hissesi çok uluslularda


- Zamma yalnızca Azerbaycan tarafı karar vermiyor. Müzakerelerin yürütüldüğü Azerbaycan gaz tedarik şirketi AGSC, Şahdeniz Konsorsiyumu adına hereket ediyor. Konsorseyumda BP ve Statoil'in yüzde 25.5'er hissesi var.



- Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni gaz anlaşması için görüşmeler de tüm hızıyla sürüyor. Türkiye, Şahdeniz'in ikinci fazından 8 milyar metreküp doğalgaz almak istiyor. Enerji Bakanı Güler, Türkmenistan'da Azeri yetkilileriyle görüştü. Azeriler, Türkiye'nin talebine sıcak baktıkları mesajı verdi.



- Azerbaycan tarafı Türkiye'den topraklarını, Avrupa'ya taşıyacağı gaz için açmasını istiyor. Bu konu da görüşmelerin önemli bir ayağını oluşturuyor.



Kaynak: Sabah


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.